Κυριακή 15 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για τα ομόλογα. Κι όμως, αυτήν την πραγματικότητα επιχείρησε στη συνέχεια να αντιστρέψει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξει τον ισχυρισμό της περί σύμπλευσης του ΚΚΕ με τη ΝΔ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αντιμετωπίσει, έτσι, αυτό που ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτή κρυφό καμάρι: ότι κάτω από τις κοκορομαχίες για το ποιος (ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ) έκλεψε με τον πιο «δομημένο» ή «αδόμητο» τρόπο, κρύβεται η ταμπακέρα: ότι είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ και των ομόαιμων προκατόχων τους, από το 1950 έχει στηθεί στην πλάτη του λαού ένα απίστευτο φαγοπότι από το κεφάλαιο, με τις δικές του εισφορές, τον δικό του ιδρώτα.

Το αποτέλεσμα ήταν να κλαπούν 58 δισ. ευρώ στο διάστημα 1951 - 75. Πάνω από 3,5 δισ. την περίοδο 1999-2002. Ταυτόχρονα, οι οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία, λόγω μη καταβολής της τριμερούς χρηματοδότησης, έφθασαν, μέχρι το 2002 που άλλαξε το σύστημα, τα 2 δισ. ευρώ, χώρια ό,τι χάθηκε με τα λεγόμενα δομημένα ομόλογα.

Αυτή τη συνευθύνη προσπαθεί να συγκαλύψει το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και με ψέματα στρέφεται ενάντια στο ΚΚΕ που την αποκαλύπτει με στοιχεία.

Η πρόταση και η θέση του ΚΚΕ

Ως προς τα ίδια τα γεγονότα, αξίζει να καταγραφούν τα παρακάτω: Καθ' όλη την περίοδο απ' όταν ξέσπασε το υπαρκτό σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, κατατέθηκαν στη Βουλή δυο διαφορετικές προτάσεις νόμου. Η μια ήταν του ΚΚΕ (16/5/2007) με την οποία απαιτούνταν:

  • Η επιστροφή των απωλειών από το 1950 έως σήμερα.
  • Η κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Το μόνο αποδεκτό είναι η τοποθέτηση σε τίτλους του Δημοσίου με εγγυημένη απόδοση που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και με επιτόκιο που το ύψος του θα είναι στο ανώτατο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου χωρίς μεσολάβηση τρίτων.
  • Επίσης, στα πλαίσια της ενιαίας αντιμετώπισης του ασφαλιστικού υπέρ των εργαζομένων, προτείνονταν και μια σειρά διατάξεις που προέβλεπαν την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τη βελτίωση των όρων αμοιβής, ασφάλισης και συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες, στο ύψος των πραγματικών τους αναγκών.

Το σύνολο του κόστους των μέτρων που περιλάμβανε η πρόταση νόμου απαιτούνταν να «βαραίνει εργοδοσία και κράτος, με την αύξηση της φορολογίας και την κατάργηση φορολογικών και άλλων απαλλαγών», αφού «η προκλητική αύξηση της κερδοφορίας είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι χρήματα υπάρχουν».

Οπως ο διάολος το λιβάνι

Αυτή ήταν η πρόταση νόμου του ΚΚΕ. Ποια ήταν η τύχη της; Καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τόσο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (19/6/2007), όσο και στην Ολομέλεια (28/6/2007). Και μάλιστα με επιχειρηματολογία καρμπόν.

Ο εισηγητής της ΝΔ Π. Μελάς, στην ολομέλεια ισχυρίστηκε ότι η πρόταση του ΚΚΕ «προκαλεί δυσβάστακτη επιβάρυνση του προϋπολογισμού» και «αντιτίθεται στο Σύνταγμα, αφού προκαλεί επιβάρυνση του Δημοσίου», προσθέτοντας ότι «τα οικονομικά ποσά υπολογίζονται στα 70 εκατομμύρια ευρώ» και «η οικονομία δεν μπορεί να καλύψει σφάλματα 50 ετών».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Η. Αντωνακόπουλος, είπε στην επιτροπή ότι η πρόταση του ΚΚΕ θα οδηγήσει σε «κοινωνική αδικία», αφού για την υλοποίησή της θα επιβαρυνθούν οι πολίτες, γιατί θα απαιτηθεί αύξηση της έμμεσης φορολογίας και επιπλέον δεν μπορεί να γίνεται λόγος γενικά και αόριστα για «παρελθόν».

Οι εκπρόσωποι και των δυο κομμάτων κατάπιαν κυριολεκτικά τη γλώσσα τους... για το σκέλος της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, όπου προτείνονταν η κατάργηση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η δραστική βελτίωση μισθών συντάξεων και δικαιωμάτων.

Η αποπροσανατολιστική φαγωμάρα τους έχει όρια. Σταματάει εκεί που ξεκινάει η υπεράσπιση του πυρήνα των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Απέναντι ακριβώς σ' αυτή την κατάσταση τους έφερε η πρόταση του ΚΚΕ, γι' αυτό και χέρι χέρι έσπευσαν να υπερασπιστούν το τζόγο και την πολιτική τους, που με αλλεπάλληλες νομοθεσίες τον καθιέρωσε και τον διεύρυνε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο νόμος 2076/92 της ΝΔ και οι νόμοι 2335/95, 2676/99, 2992/02 του ΠΑΣΟΚ, για τους οποίους πάμπολλες φορές έχει γράψει ο «Ρ».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μαζί υπέρ του τζόγου

Στις 7/6/2007, η κυβέρνηση είχε καταθέσει στη Βουλή τη δική της πρόταση νόμου για τα αποθεματικά, με την οποία προβλέπονταν ότι:

  • Η κυβέρνηση διατηρεί και αυξάνει το ποσοστό του 23% που μπορεί να «επενδύεται» στον τζόγο.
  • Διατηρεί τους μεσάζοντες (χρηματιστηριακές εταιρείες, πιστωτικά ιδρύματα κ.ά.) και διευρύνει το ρόλο και τις αρμοδιότητές τους.
  • Δεν περιορίζει τις μορφές του τζόγου (δομημένα, σύνθετα, αμοιβαία κλπ.) αλλά και οδηγεί τα χρήματα των Ταμείων στα Χρηματιστήρια της ΕΕ.
  • Η κυβέρνηση επιδιώκει με τις εισφορές των εργαζομένων να χρηματοδοτήσει την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων μέσα από τις «Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα».

Είναι φανερό ότι τις δυο προτάσεις, αυτή του ΚΚΕ και αυτή της ΝΔ τις χωρίζει άβυσσος, πράγμα το οποίο για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί λεπτομέρεια στην γκεμπελίστικη τακτική του.

Η ουσία της πρότασης νόμου της ΝΔ, ελάχιστα απασχόλησε τις ομιλίες των εκπροσώπων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, όπου και τελικά εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η όποια «διαμάχη» εστιάστηκε σε επιμέρους τροπολογίες. Και πώς να υπάρξει διαφωνία ως προς το περιεχόμενο, αφού μια μέρα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, η υπεύθυνη οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, τάσσονταν υπέρ της έκδοσης δομημένων ομολόγων αλλά με ...«διαφάνεια - ανταγωνιστικές διαδικασίες και σωστές τιμολογήσεις».

Και στην κορφή... Κολιοκώστας

Οσο για την υποτιθέμενη σύμπλευση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κολιοκώστα με το ΚΚΕ, εδώ τα πράγματα ξεπερνούν κάθε όριο φαιδρότητας και διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί εκ των υστέρων να ταυτίσει την πρόταση του ΚΚΕ για επιστροφή όλων των κλεμμένων από το 1950 με την απόφαση Κολιοκώστα να ασκήσει διώξεις σε σχέση με τα ομόλογα για την περίοδο από το 1999 έως το 2007 και όχι μόνο την τελευταία 3ετία, όπως ζητούσε το ΠΑΣΟΚ.

Αντί άλλης απάντησης, θα υπενθυμίσουμε τι είπε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου στις 6/6/2007 με αφορμή το αίτημα Κολιοκώστα να συγκληθεί το Συμβούλιο Εφετών: «Στην ουσία η Δικαιοσύνη έρχεται μετά από 90 ημέρες στις διαπιστώσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη ημέρα». Πήρε έτσι υπό τη σκέπη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών.

Οταν δηλαδή ο Κολιοκώστας ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Εφετών ήταν καλή δικαιοσύνη κι όταν όρισε ως χρόνο έρευνας το διάστημα από το 1997 μέχρι το 2006 τότε απέδειξε ότι το ΚΚΕ συμπλέει με τη ΝΔ! Ελεος κύριοι.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ