Κυριακή 15 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Η σουπιά

Επί χούντας, εκεί που η τηλεόραση ήταν στα σπάργανα και μάλιστα μαυρόασπρη, ώστε όλα να μοιάζουν σοβαρά και να μη φαίνεται η ντροπή σε κοκκινισμένα μάγουλα, αρκούσε ένας Παττακός και το μυστρί, οπότε κορδέλα την κορδέλα ήρθε κι έδεσε η απομυθοποιημένη εικόνα των... ισχυρών του τότε.

Σήμερα, που η τηλεόραση δείχνει τα πάντα χωρίς ντροπή, δεν αρκεί ένα μυστρί. Χρειάζεται όμως ένας τόνος λάσπης τη φορά, ένα ψέμα και μια συκοφαντία που να εξυπηρετεί μια σκοπιμότητα της στιγμής, λίγη τηλεθέαση κι έναν απελπισμένο τέως «μεγάλο τραγουδιστή», τέως κομμουνιστή, τέως σοσιαλιστή, τέως δελφίνο, τέως υπουργό, τέως γενικώς και νυν και αεί ενσωματωμένο σ' έναν πολιτισμό αγιοποίησης του καπιταλισμού και δαιμονοποίησης του λαού και του κόμματος που τον εκφράζει.

Από δίπλα η αμέσως επόμενη γενιά τέως πρασινοφρουρών με θητεία στην κουτσογιώργια αντίληψη περί δημοκρατίας και τη διέλευση από πόρτες σαν κι αυτές που κατάπιαν το «Σαμίνα» επί υπουργίας τους και διαπίστωσης του ποια ακριβώς είναι η Ελλάδα των συνεταίρων της εξουσίας.

Οσοι σε προεκλογικούς καιρούς ιδιαίτερα επικαλούνται τη διαφάνεια των... οικονομικών του ΚΚΕ (!) μοιάζουν απίστευτα με την κλασική ιδεολογική σουπιά των αποτυχημένων επιχειρημάτων για να πειστούν οι ίδιοι πως ανήκουν σ' εκείνη την ανώτερη ταξική φυλή που χειραγωγεί τις μάζες περισσότερο απ' όσο τις εκμεταλλεύεται.

Οι ενσωματωμένες συνειδήσεις έχουν βγει παγανιά ωσάν υφέρπουσα ακροδεξιά που αμολάει μελάνι κι ύστερα σιωπά αφήνοντας τη βρώμα της συκοφαντίας - εξαιρετικά οικείο γι' αυτούς βιοπεριβάλλον - να δουλέψει από μόνη της.

Ομως πέρασαν τα χρόνια και δεν εξελίχθηκε μόνον η τεχνολογία. Συσσωρεύτηκε αρκετή λαϊκή εμπειρία για να καγχάζει κανείς όταν μιλούν αυτοί που στέλνουν τις καυτές πατάτες στην Κένυα και τους επιβάτες στον πάτο της θάλασσας, τους εφοπλιστές αθώους πίσω στην κοινωνία και τις «Ρικομέξ» στα Βαλκάνια και τη Μαλαισία για νέες, ωραίες επενδύσεις.

Η τηλεόραση μπορεί να μην είναι τα γραπτά που μένουν, αλλά εμπεριέχει στη φύση του Μέσου την άμυνα του τηλεθεατή απέναντί της. Πολύ συχνά θ' ακούσει κανείς τη φράση «κοίτα ποιος μιλάει και για ποιους», φράση αυθόρμητα δομημένη πάνω στην εμπειρία αυτής της ψευδοεπαφής με τα δημόσια πρόσωπα.

Η ιδεολογική σουπιά έχει το ελάττωμα να θεωρεί αλάνθαστη τη μεθοδολογία του μαύρου σε άχρωμους καιρούς. Κι έτσι «αλήθειες» του τύπου ο καθένας μπορεί να λέει και να κάνει ό,τι θέλει πνίγονται πίσω από «απλές» ειδησούλες, όπως το πάρτι γενεθλίων του Εσθονού υπουργού σε ναζιστική μπιραρία με παρέα τις σβάστικες, και τον ΓΑΠ να εκθειάζει τον Σαρκοζί...

Η θάλασσα, πολλώ μάλλον η λαοθάλασσα, απονερίζει εύκολα τα μελάνια της σουπιάς και πάντως ευκολότερα απ' όσο νομίζει η ίδια. Γιατί στο κάτω - κάτω της γραφής όλοι γνωρίζουν, ακόμη και τα μικρά παιδιά, πως το μελάνι η σουπιά τ' αφήνει όταν απειλείται ή πιο απλά όταν χεστεί από το φόβο της...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ