ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Αύξηση 3% στο τρίμηνο

Αν και ο συνολικός τζίρος των καταστημάτων - για όλα τα εμπορεύματα - παρουσίασε αύξηση, ο όγκος των πωλήσεων στα είδη «επίπλων - ηλεκτρικών ειδών - δώρων - βιβλίων - χαρτικών» μειώθηκε πάνω από 4%

Αυξημένος σε ποσοστό 3% εμφανίζεται στο τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 2005 ο όγκος των πωλήσεων στα καταστήματα της λιανικής, όλων των εμπορευμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα πολυκαταστήματα εξακολουθούν να αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια από το συνολικό τζίρο, εκτοπίζοντας έτσι τις μικρότερες επιχειρήσεις. Το βεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, σύμφωνα με τα οποία ο όγκος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ και στα πολυκαταστήματα (μεταβολή τζίρου σε αποπληθωρισμένες τιμές) αυξήθηκε κατά 7,2% και 5,7% αντίστοιχα, ποσοστό που είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της περιόδου.

Από τους άλλους κλάδους της λιανικής, όπως τους έχει ομαδοποιήσει η ΕΣΥΕ, στο τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 2005, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, σημειώθηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:

  • Ο όγκος πωλήσεων στην «ένδυση - υπόδηση» παρουσιάζει ισχνή άνοδο 1%.
  • Ο όγκος των πωλήσεων στα «έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός» μειώθηκε κατά 4,5%.
  • Ο όγκος πωλήσεων στα «βιβλία - χαρτικά - λοιπά είδη δώρων» μειώθηκε 4%.

Στο στατιστικό δείγμα της ΕΣΥΕ περιέχονται επιχειρήσεις οι οποίες, κατά το έτος 2000, είχαν ετήσιο τζίρο πάνω από 175.000 ευρώ (ή 59,6 εκατ. δρχ.). Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ συγκεντρώνονται από στατιστικό δείγμα 1.824 επιχειρήσεων, από τις οποίες περίπου οι μισές (οι 909) έχουν έδρα στο Νομό Αττικής και οι υπόλοιπες 915 κατανέμονται στους άλλους νομούς της χώρας.

Σκοπός του «δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο» είναι η καταγραφή των εξελίξεων της κίνησης εμπορευμάτων στην αγορά (λιανεμπόριο). Η ΕΣΥΕ καταρτίζει το δείκτη, καταγράφοντας τα ποσά που έχουν τιμολογηθεί από τις επιχειρήσεις, όπως εμφανίζονται στις αποδείξεις των καταστημάτων με την εξαίρεση του ΦΠΑ. Ο «δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο» προκύπτει από από τον αποπληθωρισμό του «δείκτη κύκλου εργασιών» στη βάση του «δείκτη τιμών καταναλωτή» (επίσημος πληθωρισμός) που εμφανίζει η ΕΣΥΕ κατά την ίδια περίοδο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1999 - 2003
Εντείνεται η κινητικότητα στις επιχειρήσεις

Ενδιαφέροντα στοιχεία έρευνας της ICAP

Από το 1999 μέχρι το 2003 ιδρύθηκαν 24.681 νέες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ), από τις οποίες το 92,8% ή 22.913 συνέχιζαν τη λειτουργία τους στις 31.12.2003. Από τις υπόλοιπες 1.768, μέσα στην πενταετία, διαλύθηκαν οι 1.625 και συγχωνεύτηκαν ή απορροφήθηκαν οι 143. Αυτό προκύπτει από ετήσια μελέτη της ICAP για τις νεοσύστατες ΑΕ και ΕΠΕ, της τελευταίας πενταετίας, η οποία όμως καλύπτει μέρος μόνο της εικόνας για την κινητικότητα επιχειρήσεων, καθώς απουσιάζουν στοιχεία γύρω από τις ιδρύσεις ή τα λουκέτα στο χώρο των ατομικών, μικρών και μικρομεσαίων (ΟΕ, ΕΕ κλπ.) επιχειρήσεων, όπου η εικόνα δεν είναι καθόλου ρόδινη.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πλειοψηφία των νέων επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ της εξεταζόμενης περιόδου ανήκουν στον ευρύτερο τριτογενή τομέα, με τη βιομηχανία να αποσπά μόλις 16,5% των νέων ιδρύσεων και 13,8% των αρχικών κεφαλαίων. Το 29,9% των νέων επιχειρήσεων ανήκουν στον τομέα του εμπορίου και αποσπούν μερίδιο 13,4% των κεφαλαίων. Οι κυριότεροι κλάδοι, στους οποίους ιδρύονται νέες εμπορικές επιχειρήσεις είναι το εμπόριο ειδών διατροφής, ενδυμάτων - υποδημάτων - δερματίνων ειδών, μεταφορικών μέσων και διαφόρων ειδών. Δεδομένης της έντονης οικοδομικής δραστηριότητας των τελευταίων ετών, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και το δημόσιο τομέα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σχεδόν μία στις δέκα νέες επιχειρήσεις της περιόδου ανήκε στον κλάδο των τεχνικών - οικοδομικών εταιριών. Μεγάλο αριθμό νέων εταιριών ανέδειξαν, επίσης, οι κλάδοι των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, των εστιατορίων - κέντρων διασκέδασης, της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και των ξενοδοχείων.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η Αττική συγκεντρώνει το 59,8% των νέων επιχειρήσεων και το 64,3% των συνολικών αρχικών κεφαλαίων. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις επιμερίζονται μεταξύ των άλλων περιφερειών, με την Κεντρική Μακεδονία (δηλαδή ουσιαστικά το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης) να συγκεντρώνει 15% των εταιριών και 16,5% των κεφαλαίων.

Οι δέκα μεγαλύτερες νέες εταιρίες του 2003, είναι οι ακόλουθες:

  • ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές ΑΕ (προήλθε κατόπιν εισφοράς κλάδου της ΕΤΒΑ).
  • Μεταξά Συμμετοχών.
  • Αφοί Βερόπουλοι Εμπορική & Βιομηχανική (προήλθε από συγχώνευση των: Αφοί Βερόπουλοι ΑΒΕΕ και Πανεμπορική ΣΜΑΕ).
  • Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Γάλακτος & Αλεύρου (προήλθε κατόπιν εισφοράς κλάδου της ΕΒΓΑ Συμμετοχών).
  • Εμπορική Credicom Τράπεζα ΑΕ.
  • Ελληνικές Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις Ναυτ. & Τουρ. ΑΕ (προήλθε από μετατροπή της Μεταλλευτικής Επιχειρήσεις Ι. Βαρδινογιάννης και Σία ΟΕ σε ΑΕ).
  • Cofidis Hellas ΑΕ.
  • Αμφιτρύων Ακίνητα ΑΕ.
  • Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αττικής ΑΕ Σιδηροδρομική Λειτουργία, Εκμετάλλευση & Διαχείριση.
  • Πάλμα Εμπόριο Είδη Βάπτισης Γάμου Δώρου (προήλθε από συγχώνευση των: Πάλμα Εμπόριο ΕΠΕ και Ματθαίος Παλαμάρης).
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Προς συνεργασία με γαλλικό όμιλο

Το ενδεχόμενο συνεργασίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας με το γαλλικό ναυπηγικό όμιλο DCN εξετάζει η διοίκηση των Ναυπηγείων. Τις δυνατότητες της συνεργασίας συζήτησαν χτες ο πρόεδρος του γαλλικού ομίλου J - M. Poimboeuf και ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας Ν. Ταβουλάρης. Στη συνάντηση εξετάστηκε - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας - ειδικότερα η πιθανότητα συνεργασίας σε σχέση με τα ενδιαφέροντα των πολεμικών ναυτικών των δύο χωρών «για την από κοινού ανάληψη ναυπηγήσεων πολεμικών σκαφών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας».

Οι εκπρόσωποι της γαλλικής εταιρίας επισκέφτηκαν τους χώρους που κατασκευάζονται οι πυραυλάκατοι του πολεμικού ναυτικού και εμπορικά πλοία. Ο γαλλικός όμιλος είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πολεμικών σκαφών στην Ευρώπη και κατασκευάζει πλοία επιφάνειας, αεροπλανοφόρα και υποβρύχια, συμβατικά και πυρηνικά.

Ο Ν. Ταβουλάρης δήλωσε ότι «η συνεργασία των δύο επιχειρήσεων θα προσφέρει σημαντικά στην απασχόληση, στην ανταγωνιστικότητα και στη μεταφορά τεχνολογίας και τη βιομηχανική συνεργασία μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια».

Ενημέρωση για το ΕΠΑΝ μέσω των ΚΕΠ

Η δυνατότητα ενημέρωσης για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ) μέσα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Α. Ανδρεουλάκο. Η ρύθμιση επιχειρήθηκε να εμφανιστεί σαν κάποια εξαιρετική «τομή» στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, στην ουσία όμως έχει να κάνει με τη διαφήμιση του κυβερνητικού έργου με γνώμονα - πάντα - την εξυπηρέτηση του «επιχειρείν» που είναι και η μόνιμη αγωνία της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι μέσα στον Ιούνη θα συσταθούν οι οργανικές θέσεις των ΚΕΠ και μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει ο διαγωνισμός για περίπου 3.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα 978 ΚΕΠ όλης της χώρας. Επισήμανε ότι το προσωπικό που υπάρχει τώρα στα ΚΕΠ θα συνεχίσει να τα στελεχώνει. Μετά το ΕΠΑΝ, σειρά έχει η ρύθμιση για την εξυπηρέτηση μέσω των ΚΕΠ των μελών 49 (από τα 59) Επιμελητηρίων της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ