ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Και ακατάλληλα αλλαντικά αλά «βλέπεις Νίκας... »

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν - ως «επικίνδυνα και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση» - 8.687 κιλά αλλαντικά διαφόρων ειδών της εταιρίας «ΝΙΚΑΣ»

Αραγε τι τρώμε; Το ερώτημα αυτό που διατυπώνεται όλο και πιο συχνά από τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, αυτή τη φορά ενισχύθηκε με τις κατασχέσεις ακατάλληλων αλλαντικών γνωστής εταιρίας, που έγιναν από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. Και η χτεσινή ανακοίνωση για την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ακατάλληλων αλλαντικών έρχεται να επιβεβαιώσει τις συνέπειες του περίφημου «αυτοελέγχου» των επιχειρήσεων. Της εκχώρησης, δηλαδή, του δικαιώματος στις ίδιες τις επιχειρήσεις να διαμορφώνουν την ποιότητα των προϊόντων, όχι με βάση το κοινό συμφέρον και τη δημόσια υγεία, αλλά με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Αδιάψευστος μάρτυρας και η χτεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, που μας πληροφορεί πως κλιμάκιο ελεγκτών εντόπισε στις 31 Μάη και 1 Ιούνη στις εγκαταστάσεις της εταιρίας «Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ» στη Θεσσαλονίκη 8.687 κιλά διαφόρων ειδών αλλαντικών που κρίθηκαν ακατάλληλα προς κατανάλωση και επιπλέον δεν είχαν την απαραίτητη συσκευασία και επισήμανση. Οι συγκεκριμένες ποσότητες κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν με το χαρακτηρισμό «μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση».

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετά τη δημοσιοποίηση του όλου θέματος, η εταιρία «ΝΙΚΑΣ», με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για ...«συνήθη υπολείμματα που προκύπτουν από τη διαδικασία παραγωγής και στη συνέχεια απομακρύνονται». Προσπαθώντας, μάλιστα, να υποβαθμίσει το όλο θέμα, η εταιρία υποστηρίζει στην ίδια ανακοίνωση πως τα «υπολείμματα» αυτά (σ.σ. που κατασχέθηκαν) «δε βρίσκονται σε συσκευασίες οι οποίες έχουν τελικό προορισμό τον καταναλωτή»! Για να γίνει, δε, ακόμα πιο... πειστική, επικαλείται ως τεκμήριο της ασφάλειας των προϊόντων της ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο λειτουργεί σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ορθής πρακτικής και εφαρμόζει το Σύστημα Ασφάλειας Προϊόντος HACCP (σαν κι αυτό που χρησιμοποιούσε και η ΦΑΓΕ κατά τη διαδικασία παρασκευής των μουχλιασμένων γιαουρτιών!).

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, αξίζει να θυμίσουμε μια παλιότερη επίσκεψη το Νοέμβρη του 1999 του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλου στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας «ΝΙΚΑΣ» στον Αγ. Στέφανο Αττικής. Μετά την περιήγησή του στους χώρους των εγκαταστάσεων, ο τότε υπουργός και σήμερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε χέρι - χέρι με τον επιχειρηματία να πλέκει το εγκώμιο των επιχειρηματιών για την... κοινωνική τους ευαισθησία και την υπευθυνότητά τους με αφορμή τα περίφημα συστήματα αυτοελέγχου, εξασφάλισης της υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων και «πράσσειν άλογα»...

Το νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των αποκαλύψεων του τελευταίου τριμήνου. Ολα τα τελευταία περιστατικά που δημοσιοποιήθηκαν είναι ενδεικτικά της ασυδοσίας των επιχειρηματικών συμφερόντων που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αξιοποιούν τις πολιτικές της πλήρους απουσίας μηχανισμών προληπτικού ελέγχου σε όλη τη διαδικασία παραγωγής και διακίνησης ειδών διατροφής. Τα χαλασμένα γιαούρτια της ΦΑΓΕ, το μέλι με διχλωροβενζόλιο, τα σνακ της «Tasty» με την απαγορευμένη χρωστική «Para Red», η εισαγόμενη σάλτσα ευρείας χρήσης με την επίσης απαγορευμένη για χρήση σε τρόφιμα χρωστική «Sudan 1» είναι βέβαιο ότι αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε μια αγορά πλήρως παραδομένη στις επικίνδυνες κερδοσκοπικές ορέξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
«Φταίχτης» τα δικαιώματα των εργαζομένων!

Τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, σε μια επίδειξη πυγμής απέναντι στα λαϊκά στρώματα, αλλά και ανάδειξης της στοχοπροσηλωμένης πολιτικής τους σε όφελος της πλουτοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας σε ημερίδα για τις «ελληνικές εξαγωγές» διαπίστωσε, για μια ακόμη φορά, «δυσκαμψίες και ανισότητες στην αγορά εργασίας» δείχνοντας το δρόμο για τη χειροτέρευση των όρων της εργασίας, συνολικά της εργατικής τάξης, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι πραγματικές προθέσεις τους προκύπτουν ανάγλυφα και από το γεγονός ότι ο κυβερνητικός παράγοντας έφτασε στο σημείο να συνδυάσει τις «δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας» με τη λεγόμενη «χαμηλή ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας! Για την κυβέρνηση η καρατόμηση των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνει η εργοδοσία αποτελεί μονόδρομο για την αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Ο υπουργός έκανε λόγο για «προβλήματα ανταγωνιστικότητας», τα οποία η κυβέρνηση θα «αντιμετωπίσει συνολικά στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου».

Το πακέτο - εκτός από την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων - περιλαμβάνει και νέα μέτρα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό προκύπτει από τη διαπίστωση του υπουργού, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως «υπάρχει απουσία κινήτρων για την αύξηση των επενδύσεων και παραγωγικότητας»! Για τους πόρους του Δ' ΚΠΣ που προορίζουν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, είπε πως «δεν ξέρουμε ακόμα το ύψος των χρημάτων που θα πάρουμε, αλλά αυτό δεν είναι τροχοπέδη». Αναφέρθηκε επίσης με νόημα στην «ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος», η οποία επίσης περνά από τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που βρίσκονται προ των πυλών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εντολές για φορολογικά γιουρούσια

Συνάντηση του υφυπουργού με τους επικεφαλής των ΔΟΥ

Με τα γνωστά φορολογικά γιουρούσια σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των ΕΒΕ απαντά η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να φορτώσει στα στρώματα αυτά τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις που θεσμοθέτησε σε όφελος και για λογαριασμό των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Στο πλαίσιο, αυτό ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζας έδωσε χτες αυστηρές εντολές στους επικεφαλής των Εφοριών της Αττικής ζητώντας και «εξηγήσεις» για τις μέχρι τώρα «επιδόσεις» τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε εντολές στους επικεφαλής των ΔΟΥ να εντείνουν τη φοροεπιδρομή βγάζοντας «παγανιά» συνεργεία εφοριακών πρωί και απόγευμα συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επιχειρούν να «κατεβάσουν» προς τους υφισταμένους είναι και το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία προχώρησε σε εξατομικευμένη «κριτική», αξιώνοντας από τις Εφορίες να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τον πήχη της φοροφαίμαξης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις παρακάτω πηγές πιθανών εσόδων, στις οποίες θα επικεντρωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός:

  • Σε 120.000 δηλώσεις δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, της προηγούμενης τριετίας, που όπως ισχυρίστηκε δεν έχουν εκκαθαριστεί.
  • Σε «αναξιοποίητα στοιχεία» της Εφορίας, για τα οποία δεν έχουν βγει πορίσματα.
  • Δεν έχουν βγει αποφάσεις προστίμων παρά τη «διαπίστωση παραβάσεων».
  • Αναφέρθηκε σε «αναξιοποίητες δισκέτες» με πληροφοριακό υλικό που βρίσκονται στις αποθήκες της ΓΓΠΣ.
  • Τέλος, λόγος έγινε για υποθέσει προσφυγών φορολογουμένων στα διοικητικά δικαστήρια χωρίς προηγουμένως να έχει καταβληθεί το (προβλεπόμενο) 25% του φόρου.
ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Βάση το συμφέρον των επιχειρηματιών

Τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μετατραπεί η ελληνική επικράτεια σε... παράδεισο του μεσίτη, έδωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, μιλώντας εκ μέρους του πρωθυπουργού στο 56ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συμβούλων Ακίνητης Περιουσίας. Απέναντι στο διεθνές σώμα των μεσιτών, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η αξία και η τιμολόγηση της γης και οι επιπτώσεις της θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου, προκειμένου να «επέλθει η ανάκαμψη και περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς».

Ο Γ. Σαλαγκούδης σύνδεσε αυθαίρετα την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων με την ευημερία του κοινωνικού συνόλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις παρεμβάσεις που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση για βελτίωση υπέρ των επιχειρηματιών του φορολογικού πλαισίου, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω της «αξιοποίησης» των Ολυμπιακών ακινήτων και στο νέο Εθνικό και Περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο, που θα είναι έτοιμο μέσα σε ένα έτος και θα έχει ορίζοντα 15ετίας. Οπως είπε, το νέο χωροταξικό πλαίσιο - που θα «εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού συστήματος» - στοχεύει στην αναδιοργάνωση των «εθνικών πόλων» και «αξόνων ανάπτυξης», των «στρατηγικής σημασίας δικτύων υποδομών και μεταφορών» και φυσικά στην... «προστασία της εθνικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς». Μόνο που η προστασία αυτή θα εξαρτάται από το τι θα μπορούν να εμπορευτούν οι επιχειρηματίες και όχι από τις ανάγκες του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ