Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Και ακατάλληλα αλλαντικά αλά «βλέπεις Νίκας... »

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν - ως «επικίνδυνα και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση» - 8.687 κιλά αλλαντικά διαφόρων ειδών της εταιρίας «ΝΙΚΑΣ»

Αραγε τι τρώμε; Το ερώτημα αυτό που διατυπώνεται όλο και πιο συχνά από τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, αυτή τη φορά ενισχύθηκε με τις κατασχέσεις ακατάλληλων αλλαντικών γνωστής εταιρίας, που έγιναν από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. Και η χτεσινή ανακοίνωση για την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ακατάλληλων αλλαντικών έρχεται να επιβεβαιώσει τις συνέπειες του περίφημου «αυτοελέγχου» των επιχειρήσεων. Της εκχώρησης, δηλαδή, του δικαιώματος στις ίδιες τις επιχειρήσεις να διαμορφώνουν την ποιότητα των προϊόντων, όχι με βάση το κοινό συμφέρον και τη δημόσια υγεία, αλλά με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Αδιάψευστος μάρτυρας και η χτεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, που μας πληροφορεί πως κλιμάκιο ελεγκτών εντόπισε στις 31 Μάη και 1 Ιούνη στις εγκαταστάσεις της εταιρίας «Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ» στη Θεσσαλονίκη 8.687 κιλά διαφόρων ειδών αλλαντικών που κρίθηκαν ακατάλληλα προς κατανάλωση και επιπλέον δεν είχαν την απαραίτητη συσκευασία και επισήμανση. Οι συγκεκριμένες ποσότητες κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν με το χαρακτηρισμό «μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση».

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετά τη δημοσιοποίηση του όλου θέματος, η εταιρία «ΝΙΚΑΣ», με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για ...«συνήθη υπολείμματα που προκύπτουν από τη διαδικασία παραγωγής και στη συνέχεια απομακρύνονται». Προσπαθώντας, μάλιστα, να υποβαθμίσει το όλο θέμα, η εταιρία υποστηρίζει στην ίδια ανακοίνωση πως τα «υπολείμματα» αυτά (σ.σ. που κατασχέθηκαν) «δε βρίσκονται σε συσκευασίες οι οποίες έχουν τελικό προορισμό τον καταναλωτή»! Για να γίνει, δε, ακόμα πιο... πειστική, επικαλείται ως τεκμήριο της ασφάλειας των προϊόντων της ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο λειτουργεί σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ορθής πρακτικής και εφαρμόζει το Σύστημα Ασφάλειας Προϊόντος HACCP (σαν κι αυτό που χρησιμοποιούσε και η ΦΑΓΕ κατά τη διαδικασία παρασκευής των μουχλιασμένων γιαουρτιών!).

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, αξίζει να θυμίσουμε μια παλιότερη επίσκεψη το Νοέμβρη του 1999 του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλου στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας «ΝΙΚΑΣ» στον Αγ. Στέφανο Αττικής. Μετά την περιήγησή του στους χώρους των εγκαταστάσεων, ο τότε υπουργός και σήμερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε χέρι - χέρι με τον επιχειρηματία να πλέκει το εγκώμιο των επιχειρηματιών για την... κοινωνική τους ευαισθησία και την υπευθυνότητά τους με αφορμή τα περίφημα συστήματα αυτοελέγχου, εξασφάλισης της υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων και «πράσσειν άλογα»...

Το νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των αποκαλύψεων του τελευταίου τριμήνου. Ολα τα τελευταία περιστατικά που δημοσιοποιήθηκαν είναι ενδεικτικά της ασυδοσίας των επιχειρηματικών συμφερόντων που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αξιοποιούν τις πολιτικές της πλήρους απουσίας μηχανισμών προληπτικού ελέγχου σε όλη τη διαδικασία παραγωγής και διακίνησης ειδών διατροφής. Τα χαλασμένα γιαούρτια της ΦΑΓΕ, το μέλι με διχλωροβενζόλιο, τα σνακ της «Tasty» με την απαγορευμένη χρωστική «Para Red», η εισαγόμενη σάλτσα ευρείας χρήσης με την επίσης απαγορευμένη για χρήση σε τρόφιμα χρωστική «Sudan 1» είναι βέβαιο ότι αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε μια αγορά πλήρως παραδομένη στις επικίνδυνες κερδοσκοπικές ορέξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ