Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Δικομματικά αντιπολιτευτικά φούμαρα

Οι υπεύθυνοι του Αγροτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ άσκησαν «γαλάζια» κριτική στην «πράσινη» πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ

Από κινητοποίηση αγροτών στην Κέρκυρα, το Γενάρη του 2003

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Από κινητοποίηση αγροτών στην Κέρκυρα, το Γενάρη του 2003
Στο ΠΑΣΟΚ σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την αγανάκτηση των αγροτών από την ίδια και απαράλλακτη αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων της ΕΕ, που και τα δύο αυτά κόμματα ψηφίζουν και υλοποιούν όταν έχουν την εξουσία.

Κι όπως όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση ασκούσε κριτική - εγκλωβισμένη σε διάφορα διαχειριστικά τερτίπια και σε μια πολιτική κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών - έτσι κάνει τώρα και το ΠΑΣΟΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χτες μάλιστα δόθηκε και σχετική συνέντευξη Τύπου από τους υπευθύνους του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θύμιζαν σε πολλά τους εκπροσώπους του Τομέα Αγροτικού της ΝΔ, όταν εκείνοι βρίσκονταν παλιότερα στην αντιπολίτευση.

Η ...«διαφορά» χτες ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση πήρε τα τελευταία χρόνια μια σειρά από αντιαγροτικές αποφάσεις στην ΕΕ σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών την τελευταία δεκαετία και τώρα ψάχνει να βρει αντιπολιτευτικά «ευρήματα» για να καταγγείλει υποκριτικά τη ΝΔ, που συνεχίζει να υλοποιεί την ίδια πολιτική. Τέτοια παραδείγματα είναι η ψήφιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ τον Ιούνη του 2003, που η ΝΔ συμπλήρωσε με την ψήφιση της αναθεώρησης στα μεσογειακά τον Απρίλη του 2004 και τώρα έχει μπει στη φάση της τελικής υλοποίησης. Το ίδιο επίσης έγινε και στο βαμβάκι, όπου το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 2001 το σχετικό καταστροφικό κανονισμό και η ΝΔ τον εφάρμοσε κανονικά, επιχειρώντας με διάφορα «τρικ» της συμφοράς να δείξει καλύτερο διαχειριστικό πρόσωπο.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι υπεύθυνοι του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την πλήρη αποσύνδεση των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να ανακοινώσει τα ποσοστά σύνδεσης και αποσύνδεσης. Δεν είπαν, όμως, τίποτα για το ότι από φέτος η ΝΔ υλοποιεί την απόφαση της δικής τους κυβέρνησης να μειωθούν όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις κατά 3% και όσοι έχουν κάτω από 5.000 ευρώ θα έχουν να περιμένουν κάτι ρέστα και ότι αυτό θα συνεχιστεί του χρόνου με 4% και του παραχρόνου με 5%. Είπαν, βέβαια, για βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία σε μια αναπτυγμένη ύπαιθρο. Αλλά πρόκειται για σαφή κοροϊδία. Γιατί οι αποφάσεις που ψήφισαν στην ΕΕ, στα πλαίσια της ΟΝΕ, της ΚΑΠ και του ΠΟΕ και εφαρμόζει τώρα η ΝΔ και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται αν ξαναβγεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ούτω καθεξής, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη φτώχεια και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τον οικονομικό μαρασμό της υπαίθρου.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκαν αν συμφωνούν με τις δηλώσεις του «πράσινου» προέδρου του γαλαζοπράσινου προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ, ότι θα πρέπει να μείνουν λίγοι μεγάλοι αγρότες, η απάντηση ήταν ότι σεβόμαστε τις απόψεις των αγροτικών οργανώσεων... Κατά τ' άλλα, ανέφεραν ότι καθυστερεί η κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του Μπασιάκου και ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κάνει διάλογο. Και έτσι ανακοίνωσαν διάφορες συναντήσεις διαλόγου με πρώτο τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ... Οσο για το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου... είναι προφανές ότι θα απέχει πολύ από τα πραγματικά συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το ίδιο ισχύσει και για το περιεχόμενο του κειμένου του ΙΣΤΑΜΕ (Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου»), που συνέταξαν δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γεωργίας επί της τελευταίας κυβέρνησης Σημίτη.

Από την πλευρά του, ο Ε. Μπασιάκος, στο πλαίσιο του δικομματικού παιχνιδιού δημιουργίας εντυπώσεων, έσπευσε χτες να απαντήσει και να πει πως δεν τον αγγίζουν τα άσφαιρα πυρά του ΠΑΣΟΚ. Και τι είπε επίσης ο Μπασιάκος: Οτι η ΝΔ έχει υπεροχή 12,6% έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου των αγροτών. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι κάνει διάλογο για την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ και ανέφερε πως στις 16/6 θα συγκληθεί και το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής. Ως γνωστόν, το Συμβούλιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ το έφτιαξε...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι δουλιά να κάνουν;(2007-03-07 00:00:00.0)
Οπου να 'ναι οριστικοποιούνται...(2006-03-23 00:00:00.0)
«Γεύονται» πρώτοι τη νέα ΚΑΠ(2005-10-20 00:00:00.0)
Κουβεντολόι εμπαιγμού των αγροτών(2005-06-17 00:00:00.0)
Αυξήθηκε το γεωργικό εισόδημα!(2005-02-24 00:00:00.0)
Μειωμένες επιδοτήσεις και ...περιβαλλοντικά πρόστιμα(2004-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ