Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Οπου να 'ναι οριστικοποιούνται...

Δικομματικός καυγάς με αφορμή την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ με προφανή σκοπό την απόκρυψη από τους Ελληνες αγρότες ότι πλησιάζει η ώρα της «χαριστικής βολής»...

Στο γνωστό δικομματικό παιχνίδι σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας, επιδίδονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την οριστικοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πρόκειται στην ουσία για το νέο τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων, που συνθλίβει παραπέρα τα συμφέροντα των φτωχομεσαίων αγροτών, καθώς αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, που καθορίζονται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό προχώρησε σε δηλώσεις με τις οποίες διαβεβαίωνε κάθε ενδιαφερόμενο για την έγκαιρη οριστικοποίηση των δικαιωμάτων και την ενεργοποίησή τους μέσα στην άνοιξη. Την ίδια περίπου στιγμή, ο εκπρόσωπος Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλος, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα κάλεσε, εκ μέρους του κόμματός του, την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα ατομικά δικαιώματα των αγροτών, σημειώνοντας ότι «οι Ελληνες αγρότες απειλούνται από την απώλεια περιουσιακών στοιχείων», προσθέτοντας ακόμη ότι «με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, θα υπάρξει πρόβλημα».

Αν τελικά η οριστικοποίηση των δικαιωμάτων γίνει εντός του επόμενου διαστήματος (όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση - αφού φαίνεται ότι λύθηκε το πρόβλημα του... ιού που είχε πλήξει την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ιδιωτικής εταιρίας που ανέλαβε το έργο και καθυστέρησε την περαίωσή του) ή «αν θα υπάρξει πρόβλημα» (όπως προβλέπει το ΠΑΣΟΚ), είναι κάτι που πολύ σύντομα θα φανεί. Ομως η μετατόπιση του πολιτικού διαλόγου σε ένα πολύ σοβαρό, αλλά τεχνοκρατικό θέμα - αντί της ουσιαστικής συζήτησης επί της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που θα υποστούν οι Ελληνες αγρότες και των ανυπολόγιστων ακόμη αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα προκληθούν στο σύνολο της αγροτικής οικονομίας εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ που και τα δύο κόμματα υπηρετούν πιστά - δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει ωστόσο να αναφερθούμε σε ένα ακόμη σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε χτες ο Ρ. Σπυρόπουλος και αφορά την ανάληψη του έργου ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο Ρ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι κακώς ανατέθηκε η διαχειριστική ευθύνη του έργου στην ΠΑΣΕΓΕΣ και κακώς μετακυλίεται το κόστος του στους αγρότες, αφού θα έπρεπε να το αναλάβει το κράτος. Η παραπάνω θέση είναι σίγουρα σωστή, ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι εκεί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως οι Ελληνες αγρότες διαθέτουν μνήμη... χρυσόψαρου, αφού η ΝΔ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να βαδίζει στον δρόμο που το ΠΑΣΟΚ χάραξε και σ' αυτήν την περίπτωση.

Συνεχίζοντας δηλαδή το παράνομο «χαράτσωμα» του αγροτικού κόσμου, που πρώτα η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλλε και πάλι μέσω των «πρασινογάλαζων καρεκλοκένταυρων» της ΠΑΣΕΓΕΣ. «Χαράτσωμα» που μόνο για φέτος θα στοιχίσει στους αγροτοκτηνοτρόφους 53,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εισπράξει η ΠΑΣΕΓΕΣ για την περαίωση του έργου και άλλα 10 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ που θα εισπράξει το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ