ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Κέντρο του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού οι τρομοκράτες τύπου Καρίλες

ΑΒΑΝΑ.--

«Οι εγκληματίες και τρομοκράτες που καταδυναστεύουν εδώ και χρόνια όλη τη Λατινική Αμερική είναι γέννημα - θρέμμα αυτού του συστήματος», του συστήματος των ΗΠΑ που συνεχίζει τα επιθετικά σχέδια ενάντια στην Κούβα, που εκπόνησε το Σχέδιο Κόνδωρ, που προκάλεσε τις χούντες στη Λατινική Αμερική κατά τη δεκαετία του '70, τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στη Διεθνή Συνάντηση «Ενάντια στην τρομοκρατία, για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη» που άνοιξε χτες τις πύλες στην κουβανική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή τουλάχιστον 680 διανοουμένων, καλλιτεχνών, ηγετών πολιτικών κινημάτων και κομμάτων από 67 χώρες του κόσμου.

Ενδεικτικό είναι πως παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Συνάντηση διοργανώθηκε σε παρά πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Ανάμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν μέρος, η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, ο ηγέτης των Σαντινίστας της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ο ηγέτης του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί του Ελ Σαλβαδόρ-FMLN, Σαφίκ Χαντάλ, οι Μητέρες της Πλατείας Μαΐου από την Αργεντινή, κ.ά.

Η Διεθνής Συνάντηση λαμβάνει χώρα μία κρίσιμη στιγμή: Ο εγκληματίας Λουίς Ποσάδα Καρίλες, πρώην πράκτορας της CIA, κρατείται στις ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος αρνείται πεισματικά την έκδοσή του στη Βενεζουέλα ώστε να δικαστεί τελικά για τη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της «Cubana» το 1976, όπου έχασαν τη ζωή τους 73 άνθρωποι. Ετσι, η Διεθνής Συνάντηση που γίνεται στην Αβάνα, μετατρέπει την κουβανική πρωτεύουσα σε κέντρο του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, ειδικά όσον αφορά το συντονισμό των ενεργειών για την εγρήγορση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις

Ανησυχία στην άρχουσα τάξη της χώρας και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Associated Press

ΛΑ ΠΑΣ.--

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό ενώ στη γενική απεργία επ' αόριστον, που έχουν κηρύξει τα Συνδικάτα του Ελ Αλτο και η Κεντρική Εργατική Ενωση(COB), προσχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές. Την ίδια στιγμή σίριαλ ή καλύτερα θρίλερ έχει καταντήσει η υπόθεση της περιβόητης πια συνεδρίασης του Κογκρέσου, όπου θα συζητούνταν και το ζήτημα της Συνταγματικής Συνέλευσης, ένα από τα κύρια αιτήματα του λαϊκού κινήματος, το οποίο τις τελευταίες τρεις βδομάδες έχει ξεσηκωθεί.

Ομως, η κατάσταση πια στη Βολιβία έχει γίνει πιο περίπλοκη. Στο κουβάρι των προβλημάτων, που συνθέτουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία ταλανίζει τη Βολιβία, πρέπει να προστεθούν και οι επιπλοκές της άμεσης ανάμειξης της Βραζιλίας και της Αργεντινής, αλλά και συνεχώς διογκούμενες φήμες για πραξικόπημα...

Ο ηγέτης του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), Εβο Μοράλες, σύμφωνα με την «Prensa Latina», κατήγγειλε χτες σε ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ένα πραξικόπημα ενδέχεται να βρίσκεται στα σπάργανα με στόχο τη διάλυση της δημοκρατίας και την εξόντωση του ίδιου αλλά και όλης της ηγεσίας του λαϊκού κινήματος. Σημειώνεται ότι το MAS είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Βολιβία, ενώ ο Μοράλες κατά τις προεδρικές εκλογές του 2002 έχασε μόλις για 1,5% στο δεύτερο γύρο έναντι όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων κυρίως της ολιγαρχίας.

Για την ακρίβεια, ο Μοράλες κατηγόρησε ευθέως την ολιγαρχία η οποία εφορμά από τη Σάντα Κρους - την καρδιά ουσιαστικά του «αυτονομιστικού αποσχιστικού κινήματος» που έχει εκδηλωθεί τελευταία - για δημιουργία «στρατού» που θα στραφεί εναντίον του λαϊκού και ιθαγένικου κινήματος, αλλά προειδοποίησε ότι «η χώρα θα εκραγεί σαν ηφαίστειο εάν μία περιφερειακή θέση επικρατήσει»... Χαρακτηριστικό περιστατικό αυτού του κλίματος που τείνει να δημιουργηθεί, σύμφωνα με το «Bolpress», είναι οι επιθέσεις εναντίον αγροτών σε μπλόκα, κοντά στην πόλη Σάντα Κρους, από ένοπλη ομάδα. Επίθεση που καταδίκασαν όλες οι λαϊκές οργανώσεις.

Πρόσθεσε δε ότι τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία του στρατού αλλά και μεταξύ των πολιτών προσβλέπουν πλέον σε μία «στρατιωτική λύση» στην παρούσα κρίση, γεγονός που επιδεινώνεται από τη στάση των παραδοσιακών κομμάτων, δηλαδή την άρνησή τους να αποδεχτούν μία νομοθετική λύση για τα αιτήματα του λαϊκού κινήματος, όπως την εθνικοποίηση των πηγών ενέργειας και τη Συνταγματική Συνέλευση. Μάλιστα, επιτέθηκε ονομαστικά στον πρόεδρο του Κογκρέσου, Ορμάντο Βάκα Ντίες, ως το πρόσωπο που κινεί παρασκηνιακά τα νήματα, συνεχώς αναβάλλει τη συνεδρίαση του Κογκρέσου και την ίδια στιγμή συνεχίζει τις μυστικές επαφές με το στρατό, παρότι η ηγεσία του δήλωσε πίστη στο Σύνταγμα και στην κυβέρνηση.

Τέλος, ενδεικτική της επικινδυνότητας της κατάστασης είναι η δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων για τη «βολιβιανή υπόθεση», που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της Γενικής Συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών την επόμενη βδομάδα, στην Ουάσιγκτον.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, απαγγέλθηκε χτες από δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη, σε βάρος του ηγέτη του κόμματος Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι, απαγγέλθηκε η κατηγορία. Ο Οτέγκι πρέπει να εμφανιστεί στις 8 Ιούνη για μία προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία ενόψει της δίκης του, η ημερομηνία της οποίας δεν ανακοινώθηκε.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Η ηγεσία του φοιτητικού κινήματος της Χιλής απέρριψε το τελεσίγραφο των αρχών του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο, για λήξη της κατάληψης και επανέναρξη των μαθημάτων, δηλώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας θα συνεχιστούν.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σόρεν Τζένσεν - Πέτερσεν, ανακοίνωσε, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, πως θα μπορούσε να λυθεί «εντός του μηνός» το ζήτημα των ακαθόριστων συνόρων του προτεκτοράτου με την ΠΓΔΜ, ώστε να «καθαρίσει ο δρόμος για την έναρξη συνομιλιών καθορισμού του στάτους κβο» της επαρχίας.

Αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας

Εκδήλωση χτες στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, με ομιλητή τον Μ. Γκονσάλες

Την κρατική τρομοκρατία με την οποία βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος ο λαός της Κολομβίας, τις διώξεις χιλιάδων αγωνιστών και προοδευτικών πολιτών, που φεύγοντας το πρωί από το σπίτι τους, δεν μπορούν να γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν πάλι, αλλά και το πόσο πολύτιμη είναι η αλληλεγγύη του ελληνικού αλλά και άλλων λαών στους λαϊκούς αγώνες της πατρίδας του, υπογράμμισε σε χτεσινή συζήτηση ο Μιγκέλ Γκονσάλες, γενικός γραμματέας της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων της Κολομβίας, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μέρες στην Ελλάδα, προσκεκλημένος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

Εξι χιλιάδες είναι μόνο οι πολιτικοί κρατούμενοι, χίλιοι οι... στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ που αλωνίζουν στην Κολομβία, ενώ τα βασανιστήρια με συμμετοχή ή ανοχή κρατικών αξιωματούχων διαρκώς αυξάνονται. Αυτή ήταν μια μερική εικόνα της «δικαιοσύνης» που επικρατεί στη χώρα του, την οποία ο Κολομβιανός δικηγόρος μετέφερε στην εκδήλωση, που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΕΔΔΑ και της Κίνησης «Νομικοί για την Ειρήνη» (τμήμα της ΕΕΔΥΕ) χτες στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

Η κολομβιάνικη κυβέρνηση όχι μόνο δεν εμποδίζει, αλλά στηρίζει τις παραστρατιωτικές και παρακρατικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα, τόνισε ο ομιλητής. Ακόμα και νομικοί που αναλαμβάνουν την υπεράσπιση αγωνιστών, πολλές φορές δέχονται κατηγορίες για εμπλοκή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Χ. Παπαμάργαρης είχε ήδη σημειώσει ότι, αν η Κολομβία βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, δεν είναι το ίδιο «μακρινή» η υπόθεση που απασχολεί το λαό της λατινοαμερικάνικης χώρας. Κι αυτό καθώς, με τη «συμφωνία δικαστικής έκδοσης», καθένας μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ εντελώς νόμιμα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την έγκριση ψηφίσματος αλληλεγγύης στο λαό της Κολομβίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ