ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Επαληθεύεται ο αντεργατικός ελιγμός

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρίας υπερασπίζεται την κατάπτυστη πρότασή της

Η πλήρης επιβεβαίωση των ταξικών δυνάμεων ότι η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» δεν παραιτήθηκε από τις αντεργατικές αξιώσεις της, αλλά απλά προχώρησε σε ελιγμό αποσύροντας τις προτάσεις που κατέθεσε κάτω από τις αντιδράσεις και την κήρυξη 10ήμερης απεργίας, ήρθε από την ίδια την εταιρία με χτεσινό της δελτίο Τύπου, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δήλωνε ξεκάθαρα ότι θα βάλει πλάτη για να περάσουν τα αντιδραστικά μέτρα. Από κοντά και η συμβιβασμένη Ομοσπονδία του κλάδου, η οποία, σε χτεσινή της ανακοίνωση, αναλώνεται σε «αγωνιστικές» κορόνες, συμμετέχοντας στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και επιχειρώντας να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στα ΕΛΠΕ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ στη χτεσινή της ανακοίνωση - σαν να μην έχει αποσύρει την πρόταση - επιμένει στην αξίωσή της να ρίξει τους μισθούς των νεοπροσλαμβανόμενων στα 610 ευρώ, χτυπώντας παράλληλα και άλλες κατακτήσεις. Οπως υποστηρίζει, οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ παίρνουν 17,7 μισθούς αντί για 14 και άρα ο βασικός θα είναι 771 ευρώ. «Μαγειρεύοντας», δηλαδή, όπως τη βολεύει τους μισθούς, αλλοιώνει τον βασικό μισθό, ο οποίος είναι ένας και καθορίζεται από την ΕΓΣΣΕ, ενώ προσθέτει τα τρία πριμ παραγωγικότητας που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στην επιχειρησιακή σύμβαση. Ετσι, με μαθηματικές αλχημείες, ανεβάζει πλασματικά τους ετήσιους μισθούς.

Προχωρώντας ακόμα πιο πέρα την πρόκληση, επικαλείται ότι παραμένει το μηνιαίο ανθυγιεινό επίδομα των 170 ευρώ (!) και ότι θα παίρνουν διατακτικές στις γιορτές, τις εκδρομές και τις επιπλέον ασφαλιστικές καλύψεις και μέρες άδειας. Δηλαδή, δηλώνει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι που θα τους διατηρήσει κάποιες ελάχιστες από τις σημερινές κατακτήσεις των εργαζομένων για να δουλεύουν στο μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο με 55 εκατομμύρια αύξηση των κερδών μόνο το α΄ τρίμηνο του 2005 και, μάλιστα, στο πλέον ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον.

Να βγουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση

Τον ελιγμό της εργοδοσίας είχαν καταγγείλει στους εργαζόμενους από την πρώτη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις του Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων (ΑΜΕ). Με χθεσινή του ανακοίνωση, το Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους να μην εφησυχάσουν, γιατί η εταιρία δεν έχει παραιτηθεί από τους στόχους της και να προχωρήσουν στη 10ήμερη απεργία από τις 10 του Ιούνη, που έχει ήδη αποφασιστεί.

Η πρόταση, επισημαίνει στη συνέχεια, στοχεύει στο άνοιγμα του δρόμου για ριζικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Διαχωρίζει σε νέους και παλιούς, εγκαινιάζει το «θεσμό» των ατομικών συμβάσεων εργασίας, καταργεί ουσιαστικά το 38ωρο στη βάρδια, το χρονοεπίδομα, καθηλώνει με προοπτική τη σταδιακή κατάργηση όλα τα επιδόματα. Προετοιμάζει το ξήλωμα της ΣΣΕ με στόχο την πλήρη κατάργησή της καθώς και των κατακτήσεων που προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός.

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, καταλήγει, απαιτείται η καθολική αντίσταση όλων των εργαζομένων στον όμιλο. Γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους να συστρατευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, «που αντικειμενικά αποτελούν τον μοναδικό πόλο αντίστασης, για να αντιπαλέψουμε συντονισμένα τις αντεργατικές πολιτικές».

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Δικομματικό χτύπημα στους εργαζόμενους

Ο νέος κανονισμός εργασίας, που τέθηκε σε εφαρμογή το Μάρτη του 2005, στρώνει το χαλί στους ιδιώτες «επενδυτές»

Τη σκυτάλη της αντεργατικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε επάξια η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία και συνεχίζει στην ίδια ρότα της κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Τη νύφη καλείται να πληρώσει η νέα βάρδια της εργατικής τάξης που έρχεται αντιμέτωπη με τη ραγδαία επιδείνωση των όρων εργασίας και ασφάλισης και μάλιστα με τις πλάτες του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Η ίδια τύχη με τον ΟΤΕ περιμένει και τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η αρχή έγινε με το νόμο 3082 που πέρασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2002, μετατρέποντας το κρατικό πιστωτικό ίδρυμα σε Ανώνυμη Εταιρία. Οπως αποκαλύφθηκε, η σημερινή κυβέρνηση και η διοίκηση του ιδρύματος, με τη σύμφωνη γνώμη και τις επευφημίες του εργοδοτικού συνδικαλισμού συμφώνησαν και πέρασαν στα «μουλωχτά» το νέο κανονισμό εργασίας που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Μάρτη του 2005.

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι σε επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (με ημερομηνία 3 Μάρτη του 2005) περιλαμβάνεται και το παρακάτω απόσπασμα του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων, στο οποίοι σημειώνεται: «Οι προσπάθειές μας βρίσκουν ανταπόκριση. Η σημερινή διοίκηση, ακολουθώντας την κυβερνητική πολιτική, προχωρεί στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ώστε αυτό τελικά να μπορεί να συνεχίζει τον κοινωνικό ρόλο για τον οποίο συστήθηκε». Αποφεύγοντας -όπως ο διάβολος το λιβάνι - να κάνουν λόγο για την «ταμπακέρα» προσθέτουν και το εξής: «Στα πλαίσια αυτά και μέσα από δημοκρατικό διάλογο και συνεννόηση ήρθαμε σε συμφωνία με τη Διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κλείσαμε εκκρεμή εργασιακά θέματα (κανονισμός εργασίας, μισθολόγιο, υπηρεσιακές μεταβολές), δημιουργώντας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, με πλήρη ασφάλεια για τους εργαζόμενους και το μέλλον τους...».

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να παραδώσει το Ταμιευτήριο στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Το «νέο εργασιακό περιβάλλον» έχει ανοίξει ακόμη περισσότερο την όρεξη των ιδιωτών που καραδοκούν...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΤΟΕ - Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
Μαθήματα εμπαιγμού

Μαθήματα επικοινωνιακής τακτικής, που στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό των εργαζόμενων, έδωσαν χτες μετά τη συνάντησή τους η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ και ο γραμματέας της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης.

Ο τελευταίος προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η σφοδρή αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, επικαλούμενος τους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους» στους οποίους συμμετέχουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, νομιμοποιώντας, έτσι, την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Δ. Τσουκαλάς, κατέφυγε σε δημαγωγικές αγωνιστικές κορόνες, λέγοντας: «είμαστε σε πόλεμο», χωρίς όμως να μπορέσει να εξηγήσει πώς μπορεί να συμβεί αυτό όταν την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ σπεύδει να συμμετέχει σε κάθε τραπέζι «κοινωνικού διαλόγου». Κατά τα άλλα επανέλαβε τη γνωστή πρόταση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ που αποσκοπεί στην εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας έτσι την αντιασφαλιστική επίθεση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη συνάντηση της ΟΤΟΕ με το ΣΥΝ - ακολούθησε τη συνάντηση με τη ΝΔ - ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε (σύμφωνα με δελτίου Τύπου της ΟΤΟΕ) ότι στηρίζει την παραπάνω πρόταση της Ομοσπονδίας που υπονομεύει και χτυπά την κύρια σύνταξη.

Με τις «πλάτες» της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα που η εργοδοσία στα ΕΛΠΕ επιμένει στα αντεργατικά της σχέδια, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιβάλει το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια». Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, μιλώντας χτες ως εποπτεύων της επιχείρησης από την πλευρά του δημοσίου, επιτέθηκε στους εργαζόμενους που αντιδρούν στα σχέδια της εταιρίας, δηλώνοντας: «Θέλω να γίνει καθαρό και σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, της ίδιας της εταιρίας των ΕΛΠΕ, που επιχειρούνται από ορισμένες πλευρές σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί σύγχυση δε θα περάσουν».

Σε μια προσπάθεια να καθορίσει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και να χειραγωγήσει τη στάση των εργαζομένων, ο Δ. Σιούφας πρόσθεσε ότι για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών «δε χρειάζεται η παρέμβαση οιουδήποτε άλλου», τόνισε όμως ότι εργαζόμενοι και διοίκηση μπορούν να επικοινωνούν και να συνεννοούνται «όταν υπάρχουν δυσκολίες ή προβλήματα, απευθείας με την πολιτική ηγεσία και με τον υπουργό Ανάπτυξης»! Ενισχύοντας την άμεση κυβερνητική παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις προανήγγειλε ο ίδιος ότι την ερχόμενη βδομάδα η εταιρία θα ζητήσει και εγγράφως τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ ο ίδιος ο υπουργός άρχισε ήδη τις «διαπραγματεύσεις» μιλώντας με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα του κλάδου!

Εξάλλου, στη συνάντηση που είχαν χτες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Τ. Χριστοδούλου, συζητήθηκε επίσης το θέμα της σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφέθηκαν «ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα», κάτι που αποτελεί σαφέστατη απειλή και ανεπίσημη προσπάθεια εκφοβισμού προς τους εργαζόμενους, ότι αν δε συμμορφωθούν με τις κατευθύνσεις που πρόσφατα καθόρισε στη ΓΣ των ΕΛΠΕ η διοίκησή τους, μπορεί να υπάρξει προσφυγή στη διαιτησία ή και στα δικαστήρια!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ