ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιχείρηση αποτροπής της κρίσης
  • Συντονισμένες προσπάθειες να αποτραπεί μια κρίση στην ΕΕ με απρόβλεπτες συνέπειες για το οικοδόμημα των πολυεθνικών καταβάλλουν οι κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών - μελών
  • «Σύνοδος αποτροπής της κρίσης» η επικείμενη σύνοδος κορυφής, δηλώνει ο Σρέντερ

Τριγμούς και πανικό έχουν προκαλέσει στις Βρυξέλλες και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ τα απανωτά ηχηρά χαστούκια που δέχτηκαν από το «όχι» του γαλλικού και ολλανδικού λαού στο «ευρωσύνταγμα.

Η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις των ισχυρότερων κυρίως κρατών-μελών προσπαθούν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ώστε η «θεσμική» όπως χαρακτηρίζεται κρίση να μην ξεφύγει και εξελιχθεί σε πολιτική, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ωστόσο ανοιχτά πλέον οι ιθύνοντες της ΕΕ χρησιμοποιούν τον όρο κρίση, ενώ δε διστάζουν να «ανακηρύξουν» την επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 16-17 Ιούνη ως σύνοδο αποτροπής της κρίσης!

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σχεδιάζει να συνηγορήσει για «μία χρονική περίοδο περίσκεψης» κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης-17ης Ιούνη, ανέφεραν χτες στο Βερολίνο κυβερνητικές πηγές. «Εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση» η Γερμανία δεν έχει. Ιδίως επιθυμεί να αποφευχθεί «η κρίση για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα να μετατραπεί σε γενικότερη κρίση για την ίδια την Ευρώπη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπέλα Αντα. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είναι πλέον απαραίτητη μία ουσιαστική συζήτηση για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη και για τις αλλαγές προσανατολισμού που πρέπει να υιοθετηθούν. Πρόσθεσαν ότι αυτό θα είναι ακριβώς το αντικείμενο των διαβουλεύσεων του καγκελάριου με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ στις 10 τρέχοντος μηνός και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ την 13η.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι είναι επιπόλαιο να εξαχθούν γρήγορα συμπεράσματα και τάχθηκε υπέρ μιας ενδελεχούς ανάλυσης της παρούσας κατάστασης. «Πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία των επικυρώσεων», δήλωσε ο Μπ. Αντα.

Με κρίση μεγάλων διαστάσεων προειδοποιεί ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο οποίος επίσης προεδρεύει των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, επισήμανε πως εάν η ΕΕ δεν κατορθώσει να συμφωνήσει αυτό το μήνα σε ένα μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, τότε η δύσκολη πολιτική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ενωση λόγω της απόρριψης του «ευρωσυντάγματος» θα εξελιχθεί σε μείζονα κρίση.

«Μία αποτυχία από οικονομικής πλευράς θα μετατρέψει τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυσκολίες (αναφορά στο ευρωσύνταγμα) σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή κρίση» δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ σημείωσε πως το ενιαίο νόμισμα αποδυναμώθηκε από το «όχι» έναντι της Συνταγματικής Συνθήκης στη Γαλλία και την Ολλανδία, όμως παραμένει υπερτιμημένο συγκριτικά με το δολάριο.

«Ως αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων το ευρώ αποδυναμώθηκε. Αυτό που βοηθά την οικονομία προς στιγμήν μπορεί μακροπρόθεσμα να εξελιχθεί σε βαρύ φορτίο. Εκτιμώ ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο σχετικά με το δολάριο» σημείωσε ο Γιούνκερ. Κεντρικός άξονας της Συνόδου Κορυφής του Ιούνη θα είναι η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την ηχηρή απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στη Γαλλία και την Ολλανδία, καθώς και η προσπάθεια σύναψης συμφωνίας επί του προϋπολογισμού της ευρωζώνης για την περίοδο 2007-2013.

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, η λουξεμβουργιανή προεδρία προτείνει ένα μελλοντικό προϋπολογισμό με μειωμένες συνεισφορές για τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία. Η προεδρία φέρεται να οραματίζεται έναν προϋπολογισμό με συνεισφορές της τάξεως του 1,056% από το ΑΕΠ των κρατών-μελών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι μειωμένες συνεισφορές Γερμανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας αναμένεται να καλυφθούν από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ίδια πηγή της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να προσέλθουν στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό με ευέλικτη προσέγγιση, και η Βρετανία ιδιαίτερα καλείται σε συμβιβασμό επί της συνεισφοράς της.

Εξω από το ευρώ!

Στο μεταξύ, σάλο προκάλεσε χτεσινή δήλωση του Ιταλού υπουργού Πρόνοιας Ρομπέρτο Μαρόνι πως η Ιταλία πρέπει να σκεφθεί εάν θέλει να επιστρέψει στο παλιό της νόμισμα! Ο Ρ. Μαρόνι δήλωσε στην εφημερίδα Repubblica πως η Ιταλία θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, για να αποφασίσει εάν θέλει να κρατήσει το ευρώ ή επιθυμεί να επιστρέψει στις λιρέτες.

Αν και ο Μαρόνι είναι υπουργός πρώτης γραμμής της ιταλικής κυβέρνησης, θεωρείται ότι οι απόψεις που εξέφρασε δεν απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης, και ειδικά αυτές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του υπουργού Οικονομίας Ντομένικο Σινισκάλο.

Ο Μαρόνι, δήλωσε ότι το ευρώ «αποδείχτηκε ανεπαρκές σε μια φάση οικονομικής επιβράδυνσης, απώλειας της ανταγωνιστικότητας και ανεργίας». Προσέθεσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ είναι ένας από τους υπεύθυνους «για την καταστροφή του ευρώ».

Ακόμη έφερε τη Βρετανία ως παράδειγμα χώρας με χρηστή οικονομική πολιτική, που συνεχώς «αναπτύσσεται, διατηρώντας τον έλεγχο του νομίσματός της». Τέλος, έκανε τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής, η οποία πριν από τρία χρόνια δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στο δημόσιο χρέος της.

«Το ευρώ είναι για πάντα» απάντησε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, χαρακτηρίζοντας «αερολογίες» τις δηλώσεις του Ρομπέρτο Μαρόνι. Σημειώνεται ότι η Συνθήκη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης δεν περιέχει διάταξη για την έξοδο μιας χώρας που ανήκει στη ζώνη του ευρώ.

Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Είπαν ΟΧΙ στην πολιτική της ΕΕ

Η ψήφος Γάλλων και Ολλανδών μήνυμα αισιοδοξίας για όλους τους λαούς

Το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία επί του λεγόμενου «ευρωσυντάγματος» φέρνει ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα για όλους τους λαούς της ΕΕ, καθώς δείχνει ότι γενικεύεται η λαϊκή αντίθεση στη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ. Πιθανότατα όσοι Γάλλοι και Ολλανδοί είπαν «όχι», δεν το έκαναν γιατί διάβασαν και μελέτησαν όλο το περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος». Το καταψήφισαν όμως γιατί βιώνουν στο πετσί τους την πολιτική των Βρυξελλών. Το 65ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, τη συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια ηλικίας, τις συνθήκες γαλέρας, τις επιβαλλόμενες απλήρωτες υπερωρίες πάντα στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», την κατάργηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και τόσα άλλα.

Τα παραπάνω ξεκαθάρισε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους. Υπογράμμισε το γεγονός ότι - όπως δείχνουν και οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις - και στην Ελλάδα, αν γινόταν δημοψήφισμα, θα υπερείχε το «όχι». Κατήγγειλε δε τις τεράστιες ευθύνες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που είτε αρνήθηκαν να γίνει δημοψήφισμα, είτε εμπόδισαν τις προσπάθειες να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί του περιεχόμενου του «ευρωσυντάγματος».

Εξάλλου επισήμανε άλλο ένα αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων αυτών, το γεγονός ότι η λαϊκή ψήφος ήταν «ανακόλουθη» με τις κυρίαρχες σήμερα πολιτικές δυνάμεις («κεντροδεξιοί» - κεντροαριστεροί» σχηματιστοί) που τάσσονταν αναφανδόν υπέρ του «ευρωσυντάγματος». Εκτίμησε δε ότι αυτή η απόκλιση θα εκφραστεί αργότερα, και σε άλλες εκλογές, με άλλες διακυβεύσεις, και σε άλλες χώρες.

Επέμεινε ακόμα στο γεγονός ότι επαληθεύτηκαν και επαληθεύονται οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το τι έφερνε και φέρνει στους λαούς η ΕΕ: Εξαφάνιση μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και αγροτών σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου όπως αυτό δραστηριοποιείται σε κάθε τομέα χωριστά. Πόλεμο στο όνομα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας». Κατάργηση του 8ώρου κλπ.

Προς τούτο κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να αποδοκιμάζουν τις πολιτικές δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιμένουν στον ευρωμονόδρομο, να στηρίξουν το ΚΚΕ, τον αγώνα για διάλυση της ΕΕ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρώπη της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Παίρνει κεφάλι το ΟΧΙ και στη Δανία

Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρίας GREEN που έγινε για λογαριασμό της μεγάλης σε κυκλοφορία οικονομικής εφημερίδας «Brsen», και δημοσιεύτηκε χτες για πρώτη φορά από τότε που ορίστηκε η ημερομηνία δημοψηφίσματος στη Δανία για το ευρωσύνταγμα, προηγείται το ΟΧΙ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα 39,5% απαντούν ΟΧΙ ενώ πριν ένα μήνα το ποσοστό ήταν μόνο 26%, και 30,8% είναι υπέρ του ναι, ενώ πριν ένα μήνα ήταν 34%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ