ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ
Αμεση αποζημίωση ζητά το ΚΚΕ

Περιοδεία του Π. Κοσιώνη στις χαλαζόπληκτες περιοχές. Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ζημιές στη Φθιώτιδα

Τις πληγείσες περιοχές του νομού Ηλείας από το καταστροφικό χαλάζι της περασμένης Κυριακής και ιδιαίτερα στα χωριά των Δήμων Ιάρδανου, Πύργου και Αμαλιάδας, όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές, επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή του ΚΚΕ και αντιπρόεδρο της Βουλής, Παναγιώτη Κοσιώνη.

«Η αγροτιά στο νομό φέτος δέχτηκε μεγάλο χτύπημα. Καρπούζια και αρκετά κηπευτικά που ήταν σχεδόν έτοιμα για να μαζευτούν και να διοχετευτούν στην αγορά, κυριολεκτικά κατακρεουργήθηκαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση. Την ίδια τύχη έχουν και η σταφίδα, τα αμπέλια, οι ελιές, τα εσπεριδοειδή, η βιομηχανική ντομάτα, το καλαμπόκι», μας ενημέρωσε ένας αγρότης της περιοχής που έσπευσε να συναντηθεί με το κλιμάκιο του Κόμματος.

Ο Π. Κοσιώνης επισήμανε την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης της παραγωγής στο 100% της ζημιάς, καθώς και του αγροτικού κεφαλαίου. «Η εμπειρία δείχνει - σημείωσε το στέλεχος του Κόμματος - πως τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, στα πλαίσια των περικοπών των δαπανών για αποζημιώσεις και στην υλοποίηση του στόχου για μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο 7%, είναι, σχεδόν πάντα, αφερέγγυοι στην απόδοση των αποζημιώσεων. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις στις οποίες το ποσό της αποζημίωσης δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς, πολύ συχνά παρατηρούνται φοβερές καθυστερήσεις, ενώ δε λείπουν και φορές που δε δίδονται ποτέ».

«Εμείς, σαν κόμμα - υπογράμμισε στη συνέχεια - φέραμε άμεσα το θέμα στη Βουλή με Επερώτηση που καταθέσαμε την Τετάρτη και σήμερα (σ.σ. χτες) βρισκόμαστε στον τόπο των καταστροφών και ενισχύουμε το δίκαιο αίτημά σας για άμεση πραγματική καταγραφή των ζημιών και έγκαιρη καταβολή της αποζημίωσης. Πρέπει όμως και σεις να συσπειρωθείτε, να ζωντανέψετε και να μαζικοποιήσετε τους αγροτικούς συλλόγους, να τους βάλετε σε κίνηση, στην κατεύθυνση όχι μόνο της διεκδίκησης αιτημάτων που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες σας, αλλά και στην προοπτική ριζικών αλλαγών και ανατροπών στο πολιτικό επίπεδο με στόχο η εξουσία να περάσει στα χέρια του λαού. Τότε, και μόνο τότε, θα μπορέσετε να αποτινάξετε από πάνω σας τους μεσάζοντες και τους μεγαλέμπορους που αποσπούν την παραγωγή σας σε εξευτελιστικές τιμές και ταυτόχρονα η αγροτική οικονομία στη χώρα θα κατορθώσει να σταθεί σε υγιείς βάσεις με μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό».

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον Πύργο, το μεσημέρι στα τοπικά ΜΜΕ και με πολιτική συγκέντρωση που έγινε στην Ξυλοκέρα αργά το βράδυ.

Παρέμβαση για τη Φθιώτιδα

Την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση των αγροτών του νομού Φθιώτιδας που πλήγησαν από τη χαλαζόπτωση ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής. «Η σφοδρή χαλαζόπτωση -αναφέρουν- την Παρασκευή 27 του Μάη, που χτύπησε το Δήμο Μακρακώμης, κατέστρεψε περίπου 2.000 στρέμματα με φιστίκια, καπνά, κηπευτικά, ιδιαίτερα στα χωριά Μάκρη, Αρχάνι, Γραμμένη. Οι αγρότες των περιοχών αυτών που ήδη αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων από την αντιαγροτική πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση εξαιτίας της χαλαζόπτωσης και των ζημιών που προξένησε, έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση».

Στα Γιάννενα

Τεράστιες καταστροφές υπέστησαν, από το προχτεσινό χαλάζι, και καλλιέργειες σε χωριά του Δήμου Παμβώτιδας (Δροσοχώρι, Καστρίτσα, Βασιλική) στο νομό Ιωαννίνων. Οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν στο χωριό Λογγάδες όπου αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις, αποθήκες με ζωοτροφές αλλά και σπίτια πλημμυρίσανε. Κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Α. Τασούλα περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές και κάλεσε τους αγρότες να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση 100% αποζημίωση των καταστροφών που προκληθήκανε, την άμεση και δίκαιη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις καλλιέργειες και τις εγκαταστάσεις χωρίς διαχωρισμούς ανά προϊόν.


ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ
Οχι στις «πελατειακές σχέσεις» του ΕΛΓΑ

Την πρόσληψη γεωπόνων στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΣΕΛΓΑ) βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται από το ΑΣΕΠ και όχι μέσω άλλων διαδικασιών που στόχο έχουν την «ικανοποίηση πελατειακών σχέσεων», ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων. Αφορμή για την ανακοίνωση, στάθηκε η προκήρυξη του ΕΛΓΑ για πρόσληψη 150 συμβασιούχων γεωπόνων ενεργοποιώντας το άρθρο 20 του νόμου 2190. Το άρθρο αυτό, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΕΑΣΓΕ, αναφέρεται σε υπερεπείγουσες ανάγκες και ενεργοποιείται μόνον όταν κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάθε άλλη χρήση του άρθρου θεωρείται καταχρηστική.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΕΑΣΓΕ, «οι προσλήψεις με το συγκεκριμένο άρθρο γίνονται χωρίς σειρά προτεραιότητας, (δεν υπάρχουν κριτήρια) αλλά με επιλογή από τη διοίκηση. Τη στιγμή αυτή και ενώ είναι σε εξέλιξη προκήρυξη, για πρόσληψη 650 συμβασιούχων γεωπόνων με το άρθρο 21 του νόμου 2190, που προβλέπει σειρά προτεραιότητας με βάση κριτήρια που καθορίζει η προκήρυξη και αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες η ανάρτηση της λίστας, η διοίκηση του ΕΛΓΑ προσλαμβάνει άτομα με βάση το άρθρο 20, παρά τη ρητή διαβεβαίωση που είχε δώσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρός για το αντίθετο. Από τα παραπάνω εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 20 του νόμου 2190, γίνεται για την ικανοποίηση πελατειακών σχέσεων».

Η ΠΕΑΣΓΕ, όπως και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων με ψήφισμα της γενικής της συνέλευσης, καταδικάζει την ενέργεια αυτή και ζητά:

-- Ολες οι προσλήψεις να γίνονται με διαδικασίες που προβλέπονται από το ΑΣΕΠ με το άρθρο 21 του νόμου 2190/1994 ώστε να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο των διαδικασιών.

-- Να μην ενεργοποιείται το άρθρο 20 του νόμου 2190/1994 χωρίς να συντρέχουν οι λόγοι που προβλέπει ο νόμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ