ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Να γίνει υπόθεση των εργαζόμενων

Σήμερα, στις 10.30 π.μ. η απεργιακή προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων του κλάδου, στο υποκατάστημα της Αγροτικής στην οδό Κριεζώτου

Από τις κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων τον περασμένο Φλεβάρη
Από τις κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων τον περασμένο Φλεβάρη
Στο φόντο της ολομέτωπης επίθεσης που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, ξεκινά σήμερα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στις τράπεζες. Με προκάλυμμα τις δημαγωγικές αγωνιστικές κορόνες, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ αναδεικνύει σαν κυρίαρχο αίτημα την πλήρη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ. Το νόμο που σήμερα αξιοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ για να «εξισώσει» προς τα κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη γενίκευση των αντιδραστικών αλλαγών στο σύνολο της εργατικής τάξης.

Στον αντίποδα, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες καλούν τους τραπεζοϋπαλλήλους να σπάσουν το κλίμα μοιρολατρίας και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργιακής κινητοποίησης. Να συμμετέχουν μαζικά στη 48ωρη απεργία και στην ταξική απεργιακή προσυγκέντρωση, σήμερα Τρίτη, στις 10.30 το πρωί, στην οδό Κριεζώτου, δίπλα στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας. Να απορρίψουν την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και την κατάργηση των επικουρικών. Με προοπτική την κλιμάκωση των αγώνων τους, μαζί με το ΠΑΜΕ, να συντονίσουν τη δράση τους με το σύνολο των εργαζομένων και να θέσουν στόχους πάλης που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται άμεσα να φέρει νομοθετική ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Με τη ρύθμιση μεθοδεύεται η ένταξη των ειδικών ταμείων κύριας σύνταξης των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ, με την παράλληλη κατάργηση των επικουρικών ταμείων, όπως της Εμπορικής και της Πίστεως, και τη δημιουργία ενός «ενιαίου επικουρικού», κατά τα πρότυπα του επικουρικού του ΙΚΑ.

Τα παραπάνω θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και των παροχών για χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους. Αλλά και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την απαλλαγή των τραπεζιτών από τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τα ταμεία, τις οποίες επιδιώκουν να μετακυλήσουν στο ΙΚΑ, επιβαρύνοντας το σύνολο των ασφαλισμένων του.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση, σημειώνουν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου και τονίζουν ότι η μόνη απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση είναι η διεκδίκηση ενός δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο όλων των Μισθωτών) με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, εργοδότες και κράτος να πληρώνουν για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Παράλληλα, στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου των Μισθωτών, σαν γραμμή αντίστασης σήμερα για το Ασφαλιστικό του κλάδου, η ΕΣΑΚ προτείνει την ένταση των αγώνων για: Ενα ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και ένα ενιαίο ταμείο επικουρικής. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συνταξιοδότηση με 30 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας ή 25 χρόνια ασφάλισης και όριο ηλικίας τα 55, για τους άνδρες. Με 25 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας ή 20 χρόνια ασφάλισης και 45 ετών, για τις γυναίκες (20 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά). Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και της κρατικής συμμετοχής. Μείωση των εισφορών των εργαζομένων. Σύνταξη κύρια και επικουρική στο 100% του τελευταίου μισθού (80% και 20%) στα 30 χρόνια ασφάλισης.

Στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας στις τράπεζες, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΤΟΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η επίθεση είναι καθολική

Συνάντηση με εκπροσώπους της ΟΤΟΕ είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Από τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με μέλη της διοίκησης της ΟΤΟΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με μέλη της διοίκησης της ΟΤΟΕ
«Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων στην οργάνωση της πάλης του και στις διεκδικήσεις πρέπει να πάρει υπόψη ότι η επίθεση είναι καθολική. Και να πάρει υπόψη ότι ένα βήμα που θα γίνει θετικό μπροστά θα έχει θετικές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους. Ενα βήμα που δε θα είναι θετικό θα χτυπήσει συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επομένως, ο κάθε κλάδος οφείλει να σκεφτεί τα συνολικά συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι να συμπαρίστανται ξεχωριστά σε κάθε κλάδο». Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος με μέλη της διοίκησης της ΟΤΟΕ, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι αντιδραστικές εξελίξεις στο Ασφαλιστικό των τραπεζών.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις - εφόσον βεβαίως εκπληρωθούν - οι εργαζόμενοι στις τράπεζες «να παρεμποδίσουν την αντιδραστική επίθεση που πραγματοποιείται» σήμερα στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. «Η μία προϋπόθεση, είπε, είναι να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τα ιδεολογήματα περί απελευθέρωσης της αγοράς και περί ανταγωνισμού. Το δεύτερο είναι να απορρίψουν όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα, διαδοχικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και αντιστρόφως. Να διεκδικήσουν ένα σύγχρονο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στις τράπεζες, και βασικής και επικουρικής, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων».

«Είμαστε - υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - αντίθετοι στην ένταξη των Ταμείων στο ΙΚΑ. Είμαστε υπέρ ενός ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων και επικουρικού επίσης ταμείου. Που στηρίζεται στην κρατική και τραπεζική χρηματοδότηση και συνδυάζεται επίσης με τη μη αύξηση του εργάσιμου χρόνου, αλλά και του ορίου συνταξιοδότησης. Δηλαδή, που προσαρμόζεται όσο γίνεται πιο κοντά στις ανθρώπινες ανάγκες, στις εργασιακές σχέσεις, παίρνοντας υπόψη βέβαια και το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε», κατέληξε στη δήλωσή της η Αλέκα Παπαρήγα.

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ

Για αλλαγές τύπου ΟΤΕ στην επιχείρηση

«Καμπανάκι» για τις εργασιακές σχέσεις χτυπάει και στη ΔΕΗ, όπου εντείνονται οι ανησυχίες των εργαζομένων για νέες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, ανάλογες με αυτές στον ΟΤΕ. Οι φόβοι πυροδοτούνται από την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομίας ότι για τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο και είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των όρων εργασίας σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Η «απάντηση» του προέδρου της Επιχείρησης Γ. Παλαιοκρασά στην ανησυχία των εργαζομένων ήρθε από το βήμα της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης. Ο Γ. Παλαιοκρασάς επιχείρησε να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό, λέγοντας ότι η ΔΕΗ δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ΟΤΕ, καθώς οι συνταξιοδοτήσεις και οι περιορισμένες προσλήψεις οδηγούν κοντά στο στόχο του επιχειρησιακού σχεδίου για τον περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΕΗ απέφυγε στην παρέμβασή του να αναφερθεί στο ζήτημα της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, που αποτελεί και το κύριο χτύπημα για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, πολύ περισσότερο για τους νεοεισερχόμενους.

Σε ρόλο «πυροσβέστη» εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, ο οποίος προανήγγειλε ότι την Τετάρτη οι υπουργοί Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης θα δεχτούν τη ΓΕΝΟΠ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μεθοδεύουν τη συρρίκνωση

Τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) μεθοδεύουν από κοινού η κυβέρνηση και η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας, γεγονός που θα σημάνει τη δραστική περικοπή θέσεων εργασίας, κατά τα πρότυπα των εμπορικών τραπεζών. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, σε χτεσινή συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων, κοινοποίησε τις προθέσεις των κυβερνώντων για οριστικό κλείσιμο υποκαταστημάτων, μεγάλου αριθμού πρακτορείων, ακόμη και μονάδων της κεντρικής τράπεζας. Τα παραπάνω αποτελούν μόνο την πρώτη φάση των σχεδιασμών τους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΤτΕ «έριξε στο τραπέζι» και την εφαρμογή των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου» εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ