ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
«Χόρτασαν» υποσχέσεις

Ερώτηση, αναφορικά με την (ισχνή και καθυστερημένη) χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων στο νομό της Λάρισας κατέθεσε χτες το ΚΚΕ. Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Αντ. Σκυλλάκος, απευθύνεται στον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού, Κ. Καραμανλή. Στο κείμενο αναφέρεται:

«Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ορφανός επισκεπτόμενος τη Λάρισα έδωσε διάφορες υποσχέσεις για την ανάπτυξη του αθλητισμού στο νομό.

Ομως τα ερασιτεχνικά σωματεία του Νομού Λάρισας δεν επιχορηγούνται και έχουν εγκαταλειφθεί από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν και να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά έξοδα, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν με τις δικές τους εισφορές και διάφορες δραστηριότητες (χορούς, λαχεία κλπ.). Η κατάσταση είναι τέτοια που ακόμα και οι γυμναστές που εργάζονται σε πολλά από τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία είναι απλήρωτοι, ενώ πολλά από τα σωματεία έχουν χρέη ακόμα και για το αθλητικό υλικό.

Με δεδομένο ότι τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αποτελούν τη βάση, το κύτταρο του αθλητισμού μας, θα έπρεπε να επιχορηγούνται τακτικά και να διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υποδομές. Τη στιγμή που δαπανώνται τεράστια ποσά και χαρίζονται κατά καιρούς δισεκατομμύρια στις ΠΑΕ, οι διοικήσεις, τα μέλη και οι αθλούμενοι στα ερασιτεχνικά σωματεία αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους, όπως: αμοιβές προπονητών, αγορά ιματισμού, μετακινήσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν η κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει άμεσα τα ερασιτεχνικά σωματεία του νομού Λάρισας καθώς και όλης της χώρας ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να προσφέρουν στον αθλητισμό της χώρας μας»;

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μοιάζει σαν... τελικός

Σαν... τελικός είναι ο σημερινός αγώνας της Εθνικής με την Ουκρανία

Sportidea

Σαν... τελικός είναι ο σημερινός αγώνας της Εθνικής με την Ουκρανία
«Σαν τελικός»... Ο χαρακτηρισμός του ομοσπονδιακού τεχνικού Οτο Ρεχάγκελ για το σημερινό παιχνίδι της Ελλάδας κόντρα στην Ουκρανία («Καραϊσκάκη», 21.30, ΜΕΓΚΑ) αποκαλύπτει πλήρως τη σημασία που έχει για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η νίκη είναι το ζητούμενο για τους διεθνείς, αφού έτσι ανοίγουν το δρόμο ακόμα και για κατάκτηση της πρώτης θέσης (υπό προϋποθέσεις), που οδηγεί απευθείας στα τελικά του Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006. Εκτός αυτού πάντως, σε περίπτωση επικράτησης η Εθνική γίνεται το πρώτο φαβορί για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, που δίνει το δικαίωμα της «δεύτερης ευκαιρίας» μέσω μπαράζ. Σύμφωνα όμως με τον Γερμανό τεχνικό δεν υπάρχει σκέψη για τη 2η θέση προς το παρόν, αλλά μόνο για το... ρετιρέ του ομίλου.

«Το σημερινό παιχνίδι έχει πολύ μεγάλη σημασία. Πρέπει να νικήσουμε οπωσδήποτε, αν θέλουμε να βγούμε πρώτοι στον όμιλό μας. Για να γίνει όμως αυτό, οφείλουμε να παίξουμε καλύτερα, από ό,τι στο ματς απέναντι στην Τουρκία. Οι δυο ομάδες είναι ισάξιες. Τα μεταξύ μας παιχνίδια κρίνονται στο γκολ. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη της έδρας μας. Οι παίκτες βλέπουν το παιχνίδι σαν τελικό» δήλωσε ο Ρεχάγκελ.

Ο Γερμανός προπονητής αναφέρθηκε και στη δυναμικότητα της σημερινής αντιπάλου, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα καλή ομάδα, που χρειάζεται προσοχή, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι ζήτησε από τους παίκτες να παίξουν καλύτερα από ό,τι στην Τουρκία. «Η Ουκρανία είναι πολύ καλή ομάδα και δε βρίσκεται τυχαία στην πρώτη θέση. Διαθέτει δυο επιθετικούς παγκόσμιας κλάσεως, τον Σεφτσένκο και τον Βορονίν, και το έργο μας θα είναι δύσκολο».

Αναφερόμενος στην απουσία του Κατσουράνη, που ήταν από τους καλύτερους παίκτες στον αγώνα με την Τουρκία, ο Ρεχάγκελ την ισοσκέλισε με την επιστροφή του Ζαγοράκη, ωστόσο δε θέλησε να κάνει αναφορά στα αγωνιστικά πλάνα, ενώ δε δέχτηκε «τα περί κούρασης των παικτών». Πάντα υπάρχουν απώλειες και όποιος παίζει θα πρέπει να δίνει το 100% των δυνατοτήτων του. Για το λόγο αυτό δε λέμε ποιοι θα ξεκινήσουν. Οι παίκτες πρέπει να αντεπεξέλθουν μετά από τέσσερις ημέρες, δεν είναι μικρά παιδιά ούτε γέροι. Κούραση θα υπάρχει μόνο αν πάμε όλο το βράδυ στα... μπουζούκια», τόνισε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Στην αντίπερα όχθη οι Ουκρανοί του Ολεγκ Μπλαχίν δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μπορούν να φύγουν από το «Καραϊσκάκη» με θετικό αποτέλεσμα, αφού με νίκη ουσιαστικά «κλειδώνουν» την πρώτη θέση και την πρόκριση. Ο Μπλαχίν αναφέρθηκε στους στόχους της ομάδας του. «Αν και μας βολεύει η ισοπαλία, θα ήταν λάθος μας να παίξουμε γι' αυτήν, γιατί μπορούμε να χάσουμε. Η Ελλάδα "καίγεται" πάντως περισσότερο για τη νίκη και σίγουρα θα εμφανιστεί σαφώς πιο επιθετική».

«Ψαλιδίστηκαν» οι ... Ελπίδες

Η Εθνική Ελπίδων ηττήθηκε με 1-0 από την αντίστοιχη της Ουκρανίας στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και «έπεσε» στην τρίτη θέση του Β` ομίλου. Οι παίκτες του Στέλιου Αποσπόρη δεν κατάφεραν να δώσουν συνέχεια στη νίκη επί της Τουρκίας και είδαν τις ελπίδες τους για πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος να μειώνονται σημαντικά.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Στα μαλακά η «Ενωση»

Στα μαλακά έπεσε η ΑΕΚ για τα επεισόδια που έγιναν στον τελευταίο ημιτελικό στο Γαλάτσι κόντρα στο Μαρούσι μεταξύ των οπαδών της και της αστυνομίας. Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε την «Ενωση» με 7.000 ευρώ πρόστιμο, κάτι που είχε... ζητήσει ο πρόεδρος της ομάδας κατά τη διάρκεια της απολογίας. Η ποινή της «Ενωσης» δε στηρίχτηκε στο άρθρο 20, παράγραφος β, του ειδικού πειθαρχικού δικαίου που κάνει λόγο για δυσφήμιση του αθλήματος, αλλά για επεισόδια τα οποία δεν αποδείχτηκαν ως δυσφημιστικά. Ετσι οι «κιτρινόμαυροι» θα αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο τελικό την Κυριακή στην έδρα τους παρουσία κόσμου.

Πάντως η απολογία του ίδιου του Γιάννη Φιλίππου μπορεί να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για την τιμωρία της ΑΕΚ, όμως στο Μαρούσι δυσαρεστήθηκαν με τα λεγόμενά του που έριξε τις ευθύνες στους οπαδούς του Αμαρουσίου και χτες εξέδωσαν ανακοίνωση απάντηση στα λεγόμενά του.

ΑΕΚ
Δε συγκινούνται με... δανεικούς

Σκεπτικοί εμφανίζονται στην ΑΕΚ στη νέα πρόταση που κατέθεσε η Πόρτο για να παραχωρήσει δανεικό στην ελληνική ομάδα τον Ραούλ Μεϊρέλες σαν αντάλλαγμα για την επιστροφή του Μπρουνο Αλβες. Ο τελευταίος αποτελούσε επιθυμία της τεχνικής και διοικητικής ηγεσίας στην «Ενωση» να συνεχίσει, ωστόσο οι Πορτογάλοι φάνηκαν ανένδοτοι καθώς ήθελαν τον παίκτη πίσω για τη νέα χρονιά, ιδιαίτερα μετά την καλή απόδοση που είχε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οσον αφορά τώρα τον 22χρονο μέσος Μεϊρέλες έχει καταφέρει να κερδίσει θέση βασικού στην Εθνική Ελπίδων της Πορτογαλίας αλλά η «προσφορά» της Πόρτο θα εξεταστεί σοβαρά από τον Φερνάντο Σάντος προκειμένου να μη συμβεί κάτι παρόμοιο με τις περιπτώσεις των Αλβες, Ασουνσάο.

Στην «Ενωση» πάντως αυτές τις μέρες είναι στο ψάξιμο για τερματοφύλακα που θα αποτελέσει το δίδυμο στη θέση Νο1 μαζί με τον Διονύση Χιώτη. Η περίπτωση του Στέφανου Κοτσόλη που στον Παναθηναϊκό δείχνει να περισσεύει μετά την απόκτηση και του Εμπέντε φαντάζει δύσκολη, ενώ βγήκαν πάλι στην επιφάνεια τα σενάρια για Κατεριανάκη ή Ελευθερόπουλο.

ΑΡΗΣ
Πριν φύγουν... συνελήφθησαν

Δεν έφθαναν τα προβλήματα, οικονομικά και διοικητικά, ούτε ο υποβιβασμός στη Β' Εθνική, τώρα προστέθηκαν και διεθνή... επεισόδια στην ίσως πιο μαύρη χρονιά της ιστορίας του, όπως είναι η φετινή για τον Αρη. Οπως έγινε γνωστό, οι τρεις Καμερουνέζοι ποδοσφαιριστές των «κιτρίνων», Κουεμάχα, Ινόγκι και Φόμουμποντ συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και κρατούνται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καθώς δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα. Οι τρεις ποδοσφαιριστές είχαν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους με τους Θεσσαλονικείς και ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία σε βάρος των τριών αθλητών έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία απέλασης.

Σύσκεψη για μέτρα στα γήπεδα

Σε ηλεκτρονικό φακέλωμα των φιλάθλων προχωρά, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και κατά συνέπεια η ΕΛ.ΑΣ., με πρόσχημα την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα. Το παραπάνω μέτρο προστίθεται σε μια σειρά άλλων, που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τη συμμετοχή και αθλητικών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υπουργός, Γ. Βουλγαράκης, οι φίλαφθλοι θα ελέγχονται μέσω κάρτας φιλάθλου που θα εκδίδεται σε συνδυασμό και με τα ονομαστικά εισιτήρια. Παράλληλα, θα εγκατασταθούν συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των αθλητικών χώρων, θα βελτιωθούν οι όροι ασφάλειας, θα χρησιμοποιηθεί από τις ΠΑΕ και την ΕΠΑΕ προσωπικό ασφαλείας, θα τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο και στον Κανονισμό Αγώνων, ενώ θα εφαρμοστεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τέλος, θα συσταθεί ειδική επιτροπή που θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των μέτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ