ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αντιδραστικοί όσοι ... κινητοποιούνται

Ευθεία απειλή ενάντια σε όσους αντιδρούν στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων και του Ασφαλιστικού

Σε ευθεία επίθεση κατά των εντεινόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συμπαιγνία και με το ΠΑΣΟΚ, σε Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις, προέβη χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Δείχνοντας το απεχθές πρόσωπο της κυβέρνησης, ο Γ. Αλογοσκούφης έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «αντιδραστικά στρώματα», τα οποία, οχυρωμένα πίσω από προνόμια, αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία... Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, επιτέθηκε και πάλι σε όσους αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική, κατηγορώντας τους ότι «κάνουν πόλεμο με την κοινωνία». Προφανώς ο υπουργός Οικονομίας ταυτίζει την κοινωνία με τα ιδιοτελή συμφέροντα της μεγαλοαστικής τάξης, τα οποία υποστηρίζει η κυβέρνησή του. Για να θολώσει τα νερά και να εμποδίσει το ξεδίπλωμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, έκανε και την απίθανη δήλωση ότι τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις τις πολεμούν και επιχειρηματικά συμφέροντα!

Αν αφαιρέσουμε την εναγώνια προσπάθεια του υπουργού Οικονομίας να στριμώξει τις κοινωνικές αντιδράσεις μέσα στα πλαίσια του δικομματισμού, αυτό που προξενεί εντύπωση είναι η σκληρή φρασεολογία κατά των εργατικών συνδικάτων και όσων αντιδρούν κατά της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ...αντιδραστικοί.

Ερωτώμενος ο υπουργός αν η ΕΕ εγκρίνει το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» των εργαζομένων στον ΟΤΕ, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Ετσι ανέφερε ότι «η προτεινόμενη λύση κινείται στα πλαίσια της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος που βρίσκεται στην καρδιά και των δύο μεταρρυθμίσεων και στον ΟΤΕ και στο θέμα των τραπεζών, είναι από τα ζητήματα τα οποία είναι προτεραιότητες για τη διαδικασία της Λισαβόνας. Και από την ΕΕ περιμένουμε να στηρίξει την προσπάθεια και όχι να προσπαθήσει να φέρει εμπόδια...». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στην τελευταία σύνοδο ΕΚΟΦΙΝ, ενώ δεν απέκλεισε ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις της ΕΕ (για το θέμα του ΟΤΕ). Δήλωση η οποία αναζωπύρωσε τα σενάρια ότι οι ανταγωνιστές επιχειρούν να προσβάλουν τη συμφωνία της «εθελούσιας εξόδου» με το επιχείρημα ότι προσκρούει στις αρχές του ...υγιούς ανταγωνισμού. Αναδεικνύοντας τη διαχρονική συμπαιγνία του δικομματισμού, σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι τον όρο «ρετιρέ» δεν τον είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος, αλλά στο παρελθόν ο Α. Παπανδρέου. Επανέλαβε όμως τα περί ύπαρξης δύο αγορών εργασίας (αυτή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα) που θα πρέπει να συγκλίνουν... Με την καρατόμηση φυσικά των δικαιωμάτων και την εξίσωσή τους στα κατώτερα δυνατά επίπεδα...

ΑΓΟΡΑ
Αποσύρονται και μπαταρίες υπολογιστών

Αποσύρονται οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου LG της εταιρίας «Rainbow», που πωλήθηκαν από τον Οκτώβρη του 2004 μέχρι το Μάη του 2005. Πρόκειται για μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές «Apple» και, όπως ανακοινώθηκε, ενέχεται ο κίνδυνος ανάφλεξης μετά από υπερθέρμανση. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε πρόσωπα ή πράγματα, ωστόσο η «Apple» συνιστά στους καταναλωτές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μπαταρία και να φροντίσουν για τη δωρεάν αντικατάστασή της. Επίσης, να μην αφήσουν ανεπιτήρητο τον υπολογιστή τους και να τον ελέγχουν για σημάδια υπερθέρμανσης. Οπως πληροφόρησε τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η εταιρία έχει αποστείλει προσωπικές συστημένες επιστολές για να ενημερώσει και τους 228 κατόχους ηλεκτρονικών υπολογιστών «Apple», που ενδέχεται να διαθέτουν τις προς ανάκληση μπαταρίες και πως δεν υπάρχουν αποθέματα στην αγορά, καθώς προορίζονταν για συγκεκριμένες παραγγελίες. Τα μοντέλα των φορητών υπολογιστών «Apple», τα μοντέλα της μπαταρίας λιθίου LG και οι αντίστοιχοι σειριακοί αριθμοί συσχετίζονται ως εξής:

  • Μοντέλο υπολογιστή 12 ιντσών iBook G4, αριθμός μοντέλου μπαταρίας Α1061, εύρος σειριακού αριθμού μπαταρίας HQ441-HQ507
  • Μοντέλο υπολογιστή 12 ιντσών PowerBook G4, αριθμός μοντέλου μπαταρίας Α1079, εύρος σειριακού αριθμού μπαταρίας 3Χ446-3Χ510
  • Μοντέλο υπολογιστή 15 ιντσών PowerBook G4, αριθμός μοντέλου μπαταρίας Α1078, εύρος σειριακού αριθμού μπαταρίας 3Χ446-3Χ509.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της «Rainbow» 210-9012892.

ΔΝΤ
«Σινιάλο» για συγχωνεύσεις τραπεζών

Χαμηλή ανταγωνιστικότητα και «μικρό μέγεθος» των ελληνικών τραπεζών, διαπιστώνει ειδική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που παρουσίασε χτες ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας στις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός δίνει το σινιάλο για την εμβάθυνση και επέκταση των διαρθρωτικών αλλαγών στο ντόπιο τραπεζικό σύστημα, για συγχωνεύσεις - εξαγορές, έτσι ώστε το «μέγεθός» τους να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το ΔΝΤ διαβλέπει πιθανούς κινδύνους από το ενδεχόμενο απότομης αύξησης των επιτοκίων και επίσης από το ενδεχόμενο κόπωσης στους ρυθμούς του ΑΕΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ