ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Το ΚΚΕ θα απουσιάζει από την αίθουσα του Κοινοβουλίου όπου έως την Κυριακή το βράδυ θα πραγματοποιείται η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που προκάλεσε η ΝΔ, όπως ακριβώς θα απουσιάζει και η οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και του λαού! Οπως επισήμανε χτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα - ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση του Κόμματος - το δικομματικό θέατρο ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο έχει το στοιχείο της υποκρισίας, αφού δεν υφίστανται πραγματικές διαφορές ανάμεσα στις θέσεις των δυο κομμάτων, αλλά είναι και «επικίνδυνο» αφού στοχεύει στον εγκλωβισμό των εργαζομένων και στην επιλογή του μικρότερου κακού. Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε παράλληλα ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται από τη Δευτέρα - εντός και εκτός Βουλής - στο πλάι των εργαζομένων ζητώντας να μετατραπούν οι αγώνες τους σε ενέργεια ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής.

Χτες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξέφυγαν από την «πεπατημένη» των υψηλών τόνων και της αντιπαράθεσης εκτός ουσίας. Ο πρωθυπουργός άσκησε τη συνήθη κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να αξιοποιήσει επιμέρους χειρισμούς υπουργών της ΝΔ κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανικανότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι η συζήτηση - σύμφωνα με τον κανονισμό - θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ θα προηγηθεί δευτερολογία του πρωθυπουργού.

ΑΛEKA ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Λαϊκή μομφή και στα δυο κόμματα»

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ICON

«Λαϊκή μομφή και στα δυο κόμματα», με τη φράση αυτή χΤες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απέδωσε το στίγμα της θέσης του Κόμματος κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος για αποχώρηση από τη διαδικασία. «Αποχωρούμε και επανερχόμαστε δριμύτεροι από τη Δευτέρα», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα αναφερόμενη στους αγώνες των εργαζομένων και επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο λαός με την πίεση βγάζει λίγα. Εχει αξία αν τη μετατρέψει σε ενέργεια για ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής»!

«Σήμερα κατ' εξαίρεση από αυτό το βήμα δε θα αφιερώσουμε τον χρόνο στο να αναδείξουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού», σημείωσε ξεκινώντας την παρέμβασή της εξηγώντας ότι «δεν το κάνουμε αυτό γιατί δεν έχει καμία αξία η σημερινή συνεδρίαση» αφού «δε θέλουμε αυτή η συζήτηση να γίνει μια γιρλάντα στη διακόσμηση μιας διαδικασίας που εμείς τη χαρακτηρίσαμε ως θέατρο». Μάλιστα η Αλ. Παπαρήγα στάθηκε ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια τέτοια αντιπαράθεση ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διάφορες» μια και «τα προγράμματα των δυο κομμάτων είναι ταυτόσημα». Οπως είπε «είναι αντιπαράθεση για το ποιο θα είναι το πολιτικό προσωπικό του κράτους» και «αυτή η αντιπαράθεση, με αυτό τον τρόπο, υπηρετεί κάτι πολύ βαθύτερο και αυτό είναι το επικίνδυνο: Να κρατήσουν τον ελληνικό λαό σε μια ελεγχόμενη στα δικά τους μέτρα αντιπαράθεση».

Eurokinissi

Σχολιάζοντας και τον τρόπο της συζήτησης, η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θα κριθεί σήμερα είναι το ποιος είχε την καλύτερη ατάκα και ποιος κόλλησε τον άλλον στη γωνία. Τα προβλήματα των εργαζομένων είναι έξω από αυτή τη συζήτηση».

Επικίνδυνη η υποκριτική στη Βουλή

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε συνολικά στην ταυτοποίηση των θέσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά σημειώνοντας πως πλέον «οι διαφορές που υπάρχουν έχουν σχέση με το τι πίεση βάζουν οι εργαζόμενοι καθώς και με τις αντιθέσεις στην ίδια την καπιταλιστική οικονομία». Ενδεικτικά επισήμανε πως «κρατικοποιήσεις κάνατε και τα δυο κόμματα μετά το 1974 και απαλλάξατε την πλουτοκρατία απ' τα χρέη» ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της ΑΓΕΤ - Ηρακλής την οποία αποδέχτηκε στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ και στους αντιασφαλιστικούς νόμους, που ξεκίνησαν με τον νόμο Σιούφα και συνεχίστηκαν με τον νόμο του Δ. Ρέππα, ως υπουργού του ΠΑΣΟΚ. «Η υποκριτική στο θέατρο είναι μεγάλο πλεονέκτημα» όμως «η υποκριτική στη Βουλή, το να προσπαθήσουν τα δυο κόμματα να ταυτιστούν με τα λαϊκά συμφέροντα είναι επικίνδυνο πράγμα», σχολίασε χαρακτηριστικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι όποιες αντιθέσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν την ουσία της πολιτικής τους. «Οι διαφορές έχουν να κάνουν και με τη χρονική στιγμή. Είναι η συγκεκριμένη φάση που βρίσκεται η οικονομία, η ελληνική καπιταλιστική οικονομία».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενη συγκεκριμένα στην υπόθεση του συνεργάτη του Πρ. Παυλόπουλου, Θ. Χούπη, σχολίασε ότι «υπάρχει βεβαίως ηθικό ζήτημα» λέγοντας όμως παράλληλα ότι «χάθηκε η ουσία» αφού «κρύψατε ότι υπάρχουν εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δουλέμπορος είναι είτε λέγεται Χούπης, είτε όχι».

Για την τακτική που ακολουθεί σήμερα η ΝΔ, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «παλιότερα δεν μπορούσε να προσαρμοστεί σε ορισμένους τακτικισμούς» όμως «τώρα η ΝΔ εκσυγχρονίζεται αλλά η πολιτική της είναι βαθιά ταξική». Ειδικά για την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε ότι «μου έκανε εντύπωση που ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ταξική η πολιτική της ΝΔ», θυμίζοντας προηγούμενη συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή όπου «είπατε ότι η κοινωνία χωρίζεται στους δραστήριους και στους μη δραστήριους» και ότι «η αντίληψη για την ταξικότητα της κοινωνίας είναι παρωχημένη». Μάλιστα δήλωσε ότι αμφότερα τα δυο «μεγάλα» κόμματα αποκαλούν «παρωχημένο το να διεκδικείς» ενώ «το σύγχρονο είναι οι παραχωρήσεις και ότι πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ολοκληρώνοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «αυτά που λένε και τα δυο κόμματα για ρήξεις, μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμούς» απλά «μεγαλώνουν το χάσμα αυτού που πραγματικά ανήκει στο λαό και αυτού που θα μπορούσε και θα έπρεπε να απολαμβάνει» με βάση και τους κόπους του για την παραγωγή του πλούτου. Πρόσθεσε επίσης ότι «και τα δυο κόμματα κάνουν αντιπαράθεση μεταξύ τους η οποία αφήνει απ' έξω όλη την ουσία» τονίζοντας ότι αυτό που «μας ενδιαφέρει είναι οι εργαζόμενοι να μην μπουν ανάμεσά τους και να λένε ποιο είναι το λιγότερο κακό».

Πρωταγωνιστές στο δικομματικό θέατρο

Οι ομιλίες των Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Α. Αλαβάνου

Eurokinissi

Να φανούν αντάξιοι των ρόλων του δικομματικού θεάτρου που ξεκίνησε χτες στη Βουλή, προσπάθησαν τόσο ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Κοινός τόπος ήταν τόσο οι φραστικές εξάρσεις όσο και η προσπάθεια να παρουσιαστούν ως εκφραστές των αναγκών και των απαιτήσεων του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός εστίασε την κριτική του κυρίως στη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου στους χειρισμούς συγκεκριμένων θεμάτων από υπουργούς όπως η περίπτωση του ΛΑΦΚΑ ή αυτή του συνεργάτη του υπουργού Εσωτερικών Θ. Χούπη.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «στο διάστημα που πέρασε αντιμετωπίστηκαν κρίσιμες εκκρεμότητες», προσθέτοντας ότι αυτή την περίοδο η χώρα βρίσκεται «σε σημείο καθοριστικό για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται». Αναφερόμενος στη βασική λογική της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έκανε λόγο για «ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας του Ελληνα» και για οικονομία που θα βασίζεται «στη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα», τονίζοντας συγκεκριμένα «σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Παράλληλα, τόνισε ότι «μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις εταιρίες έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες», ενώ «δημιουργούμε μια ομπρέλα ανταγωνιστικότητας» για τη λειτουργία της οικονομίας.

Eurokinissi

Ο Κώστας Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «εξαπέλυσε μια στείρα επίθεση προς την κυβέρνηση», με την πρόθεσή του για πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «επέλεξε να κρυφτεί αντί να συνεισφέρει με θέσεις». Αιτιολογώντας την επιλογή της συζήτησης για ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η τακτική του ΠΑΣΟΚ είχε σαν στόχο την κυβέρνηση και την πολιτική της, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «θέλει ένα κράτος απαρχαιωμένο» και «γερασμένο σύστημα εξουσίας». Πάντως, ο Κ.Καραμανλής έκανε έκκληση συναίνεσης, λέγοντας ότι «δεν παραγνωρίζουμε ότι στα χρόνια που πέρασαν έγινε έργο», σημειώνοντας όμως «η χώρα δεν έκανε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» κι έτσι «πρέπει όλοι να δώσουμε πειστικές απαντήσεις». Επέρριψε στο ΠΑΣΟΚ κατηγορίες εσωστρέφειας, λέγοντας πως «μετατρέπετε την εσωκομματική σας σύγχυση σε στείρα άρνηση» και μιλώντας για υπεράσπιση κλειστών μειοψηφιών. Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θέλουμε οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν με την πιο πλατιά συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Με πνεύμα συνεννόησης, αλλά και με βούληση αποτελέσματος».

Ο πρωθυπουργός «αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει τη δεδομένη εμπιστοσύνη των βουλευτών του», σχολίασε ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας όμως ότι «θα παραμένει κυβέρνηση υπό ανασχηματισμό» και ότι «ο πρωθυπουργός χρεώνεται προσωπικά τη Λουκέρνη, την απογραφή, το φιάσκο του βασικού μετόχου». Παράλληλα, άσκησε κριτική στην 15μηνη κυβερνητική πορεία, μιλώντας για «κοινωνική αναταραχή», «προϋπολογισμό μαϊμού», «φαυλότητα και αυταρχισμό» και «άλωση του κράτους από τον κ.Παυλόπουλο και τον συνεργάτη του κ. Χούπη». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι «υπόλογη», αφού δεν υλοποίησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ενώ έκανε λόγο για «μια βαθύτατα ταξική πολιτική», ενάντια στα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, καθώς και για «απουσία επενδύσεων». Ιδιαίτερα για το δημόσιο τομέα, ο Γ.Παπανδρέου σημείωσε ότι «απορυθμίζετε τις εργασιακές σχέσεις» και «φοβόσαστε τους εργαζόμενους. Αντί να δουλέψετε μαζί τους δημιουργείτε ρήγματα ανάμεσά σας». Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του κατηγόρησε τη ΝΔ για «βαθιά ταξική πολιτική». Παράλληλα, σημείωσε ότι «στο στενό δημόσιο τομέα η μονιμότητα είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά», ενώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα «δεν υπάρχει μονιμότητα, υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. Να συνεργαστείτε με το συνδικαλιστικό κίνημα για όποιες αλλαγές θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις». Επίσης, εγκάλεσε την κυβέρνηση για κομματισμό στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, αναφερόμενος στην εισαγωγή της συνέντευξης στις προσλήψεις στον ΑΣΕΠ και μιλώντας «για στενά κομματικά βιλαέτια». Οσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο Γ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέστησε τη χώρα ως «ύποπτη για αντι-ευρωπαϊκές θέσεις», μιλώντας για αδράνεια στις διαπραγματεύσεις και στις διεργασίες που συντελούνται στο διεθνή χώρο.

«Στρατηγικό σχεδιασμό» και «δημοκρατικό προγραμματισμό» ζήτησε, στην παρέμβαση του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος πάντως εστίασε ιδιαίτερα την παρέμβασή του στο θέμα της ΕΕ μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ προχώρησε και σε ερμηνεία, λέγοντας ότι «τα μηνύματα είναι για έναν άλλο δρόμο με ενισχυμένο κοινοτικό προϋπολογισμό, με ισχυρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ειδικά στα θέματα της ανεργίας και των κοινοτικών δικαιωμάτων για μια Ευρώπη δημοκρατική αυτόνομη από τις ΗΠΑ». Παράλληλα σαν να είναι ...άγνωστη η θέση του ΠΑΣΟΚ για την ΕΕ και τη συνθήκη του ευρωσυντάγματος απευθύνθηκε στον Γ. Παπανδρέου θέτοντας το ερώτημα - και καλώντας τον ταυτόχρονα - αναφορικά με το ευρωσύνταγμα «θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε μια εναλλακτική λύση;» και «ποια είναι η δικιά σας θέση σε αυτό το θέμα;». Δεν παρέλειψε δε να καλέσει σε μέτωπο για αυτή την εναλλακτική λύση διάφορες δυνάμεις όπως οικολόγους, αριστερούς κλπ. Βεβαίως δεν έκανε κάποια πρόσκληση και σε κομμουνιστές, όπως έχει κάνει - υποκριτικά βέβαια - πάμπολλες φορές, παρότι γνωρίζει πως δεν υπάρχει έδαφος για κάτι τέτοιο, για να τους κατηγορεί μετά πως δε θέλουν την ενότητα. Το «ξέχασε» ή έχουμε κάποια αλλαγή στάσης, σε μια προσπάθεια να δείξει χαραχτήρα σε κάποιες δυνάμεις που βρίσκονται δεξιότερα του ΣΥΝ, μπροστά και στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ