ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πολύμορφο χτύπημα για τους εργαζόμενους

Εκδήλωση του ΚΚΕ στην Πτολεμαΐδα

Οι επιπτώσεις από την παράδοση του τομέα της ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και οι προτάσεις του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης στην Πτολεμαΐδα
Οι επιπτώσεις από την παράδοση του τομέα της ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και οι προτάσεις του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης στην Πτολεμαΐδα
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ (της απεσταλμένης μας ΑΝΝΑΣ ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).--

Η «απελευθέρωση» του τομέα της ενέργειας χτυπά πολύπλευρα τις εργασιακές σχέσεις (κατάργηση θέσεων εργασίας, εντατικοποίηση της δουλιάς, επιβολή ελαστικών και δουλεμπορικών εργασιακών σχέσεων), επιβαρύνει το κόστος χρήσης για τον λαϊκό καταναλωτή, οδηγεί σε ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα της απελευθέρωσης, όπως αναδείχτηκε μέσα από την εκδήλωση που έγινε προχτές το βράδυ στην Πτολεμαΐδα, με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης ΔΕΗ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Στραβού, Γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, και ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, Γραμματέας της ΚΟ ΔΕΗ του ΚΚΕ.

Οπως αναδείχτηκε από τις τοποθετήσεις, η προσπάθεια να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας με αύξηση των εισαγωγών καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, και με την κρατική ενίσχυση των ιδιωτών παραγωγών, οδηγεί σε πρόσθετη επιβάρυνση του εργαζόμενου - φορολογούμενου - λαϊκού καταναλωτή και ταυτόχρονα αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις με στόχο τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων για την εξασφάλιση της κερδοφορίας. Παράδειγμα αποκαλυπτικό αποτελούν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ι. Καλαϊτζόπουλος για το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ). Στα ορυχεία εργάζονται 4.600 άτομα, από τους οποίους οι 500 με 8μηνες και δίμηνες συμβάσεις και οι 600 μέσω εργολάβων. Στους ΑΗΣ 2.100 μόνιμοι και 1.000 με επινοικίαση στην πλειοψηφία τους σε οργανικές θέσεις καθώς και 800 στις συντηρήσεις, κατασκευές, καθαρισμούς, κλπ. Οι ελλείψεις σε οργανικές θέσεις στο ΛΚΔΜ με βάση τους κανονισμούς ασφαλείας στη λειτουργία και συντήρηση ξεπερνούν τις 2.300.

Για τις επιπτώσεις της δράσης της ΔΕΗ στο περιβάλλον και στην κοινωνία μίλησε ο Γ. Στραβού, σημειώνοντας πως η ΔΕΗ λειτουργεί σαν αποικιοκράτης στην περιοχή, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που προκαλεί η δράση της και με μόνο στόχο την εξασφάλιση περισσότερων κερδών. Π.χ., διαπραγματεύεται την αύξηση της τιμής στην τηλεθέρμανση ενώ θα έπρεπε να την παρέχει δωρεάν ως αντίτιμο για τις καταστροφές που προκαλεί σε όλο το λεκανοπέδιο.

Εξαναγκάζει, ακόμη και με τη βία, τους πληττόμενους από τις εξορυκτικές δραστηριότητες να υποστούν τις επιπτώσεις της χωρίς να αποζημιώνει το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί. Δεν αξιοποιεί -λόγω κόστους - τις νέες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να αυξάνονται σταθερά οι επιπτώσεις στην υγεία, τα κρούσματα καρκίνου και πνευμονολογικών ασθενειών.

Η διέξοδος

«Εχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές προϋποθέσεις πολιτικής διεξόδου με γνώμονα τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι το καπιταλιστικό κέρδος», σημείωσε ο Μ. Παπαδόπουλος. Και πρόσθεσε: «Για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα, να αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους να ανήκει σε ένα αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία, μηχανισμό της λαϊκής οικονομίας, που θα λειτουργεί με κίνητρο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών». Αυτός ο φορέας, όπως είπε, θα επεξεργάζεται την ενεργειακή πολιτική με άξονες:

-- Την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας (λιγνιτικοί, αιολικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής).

-- Τη συστηματική έρευνα για εξεύρεση νέων πηγών και αξιοποίηση της τεχνολογίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

-- Τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε τομείς όπως τα δίκτυα μεταφοράς ενεργειακού προϊόντος, η ερευνητική δραστηριότητα και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Πτώση 2,2% στο τετράμηνο

Μειωμένος ο όγκος της παραγωγής στους 11 από τους 23 κλάδους της μεταποίησης. Αύξηση 3,5% σημείωσε στο τρίμηνο το ΑΕΠ

Με μεγαλύτερη ένταση συνεχίζεται, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η πτώση του όγκου των παραγόμενων εμπορευμάτων στους κλάδους της μεταποίησης. Για το μήνα Απρίλη του 2005 φτάνει σε 3,2% και στο τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη σε 2,2% σε μια εξέλιξη που αντανακλά την υποκατάσταση ντόπιων εμπορευμάτων από άλλα εισαγόμενα. Από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους της μεταποίησης οι 11 εμφανίζουν πτώση, που αποκτά χαρακτηριστικά συρρίκνωσης σε ορισμένους από τους λεγόμενους παραδοσιακούς (κλωστοϋφαντουργία, δέρμα, είδη ενδυμασίας κ.ά.). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μείωση του όγκου, σε ποσοστό 3,6% στο τετράμηνο, εμφανίζει και ο κλάδος τροφίμων και ποτών, γεγονός που συνδέεται και με την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Σε τελευταία ανάλυση όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα του νέου διεθνούς καταμερισμού, της συρρίκνωσης ορισμένων κλάδων, των γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της παραγωγής. Σε σταθερά πτωτική τροχιά συνεχίζει η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών (-1,4% στο τετράμηνο). Στο ίδιο διάστημα ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε 2,2%, ενώ η παραγωγή ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου - νερού ενισχύθηκε 1,4%.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΣΥΕ στο τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη 2005 εμφανίζουν τα παρακάτω:

Μεταποιητικές βιομηχανίες: Η πτώση, ως αποτέλεσμα των επιμέρους εξελίξεων σε 23 ταξινομούμενους κλάδους, φτάνει σε 2,2%, έναντι αύξησης 2% κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε σύγκριση με το έτος 2000 η μάζα των παραγόμενων εμπορευμάτων υποχωρεί 4%. Συρρικνωμένη, στο τετράμηνο φέτος, είναι η παραγωγή στην κλωστοϋφαντουργία (17,1%), στο δέρμα -υπόδηση (17,3%), μηχανές γραφείου - ηλεκτρονικοί υπολογιστές 84,2%, τρόφιμα - ποτά 3,6%. Ενισχυμένη είναι η μάζα της παραγωγής στον κλάδο του καπνού (8,9%), σε εκτυπώσεις - εκδόσεις (10,6%), χημικά προϊόντα (5,1%), κλάδου χαρτιού και προϊόντων από χαρτί (5,7%).

Κεφαλαιουχικά αγαθά: Η παραγωγή ντόπιων εργαλειομηχανών συνέχισε σε πτωτική τροχιά, με 1,4% στο α' τετράμηνο του 2005.

Καταναλωτικά αγαθά: Η παραγωγή ντόπιων εμπορευμάτων που προορίζονται για την πλατιά λαϊκή κατανάλωση (μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά) εμφανίζει μείωση σε ποσοστό 2,8%. Αντίθετα τα «διαρκή καταναλωτικά αγαθά» ενισχύθηκαν κατά 15%.

Ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό: Κινείται σε σταθερά ανοδική τροχιά (1,4% στο α' τετράμηνο του 2005).

Γενικός δείκτης παραγωγής: Μειώθηκε 2,2% στο τετράμηνο φέτος, έναντι αύξησης 2,6% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το ΑΕΠ

Η αυξημένη καταναλωτική ζήτηση, η οποία τροφοδοτείται κυρίως από τον τραπεζικό δανεισμό, και δευτερευόντως οι εξαγωγές, διατήρησαν κατά το α' τρίμηνο του 2005 το ΑΕΠ σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, μικρή κάμψη παρατηρήθηκε στις επενδύσεις, ενώ επιβραδύνθηκε αισθητά ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το α' τρίμηνο του 2005, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004, σημείωσε αύξηση 3,5%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στους ακόλουθους λόγους: Η τελική κατανάλωση το α' τρίμηνο του 2005, ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004, αυξήθηκε κατά 4%, συμβάλλοντας κατά 2,5% στην αύξηση της τελικής ζήτησης. Κατά την ίδια περίοδο κάμψη 1% σημείωσαν οι επενδύσεις, οι οποίες συνεισέφεραν αρνητικά στο ΑΕΠ κατά 0,2%. Οι εξαγωγές εμφανίζουν άνοδο 6,6%, συνεισφέροντας στην άνοδο του ΑΕΠ σε ποσοστό 1,1%, ενώ τέλος οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 2,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ