ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2005
Σελ. /40
«Πολύχρωμες» προσκλήσεις

Το χοροθέατρο από την Ταϊβάν «Gloud Gate»
Το χοροθέατρο από την Ταϊβάν «Gloud Gate»
To χορευτικό συγκρότημα «Cloud Gate Dance Theatre» της Ταϊβάν, εμφανίζεται αύριο και τη Δευτέρα, στο Ηρώδειο (9 μ.μ.). Το 24μελές συγκρότημα μεταφέρει πανάρχαιο είδος τέχνης, που έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή ασιατική χειρονομία, εμπλουτισμένη με το μοντέρνο χορό. Ο ιδρυτής και χορογράφος του, LinHwai - min, εμπνέεται από μύθους και αρχέτυπες πηγές τα θέματά του. Ενα από αυτά είναι και το «Songs of the Wanderers» («Τραγούδια των Περιπλανωμένων»), που παρουσιάζεται σε μια 90λεπτη παράσταση, χωρίς διάλειμμα.

  • Συναυλία του Μανώλη Φάμελλου, σήμερα (9.30 μ.μ.), στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας), με την οποία ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων. Στο ίδιο πλαίσιο τη Δευτέρα (9 μ.μ.), στο Λυκαβηττό θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι. Συμμετέχουν: Μπάμπης Τσέρτος, Μπάμπης Γκολές, Δημήτρης Κοντογιάννης, Βαγγέλης Κορακάκης, Γιάννης Λεμπέσης, Μαριώ, Λίτσα Διαμάντη, Χαρούλα Λαμπράκη και η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης». Είσοδος ελεύθερη.
  • Ρεσιτάλ πιάνου της Μάρθας Πούλου, σε έργα Μπαχ, Σοπέν, Μότσαρτ, Χατζιδάκι κ.ά., σήμερα (8 μ.μ.), στο Δημοτικό Ωδείο Αργυρούπολης (Κύπρου 97 και Χρ. Σμύρνης).
  • Η Ορχήστρα Εγχόρδων του Δήμου Ζωγράφου δίνει συναυλία τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο θέατρο «Στοά» (Μπισκίνη 55, Λ. Παπάγου), με σολίστ τον εξαιρετικό βιολονίστα Δημήτρη Σέμση.
  • Ξεκινά αύριο στο Πασαλιμάνι το «7ο Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ» με συναυλίες των «Locomondo», «Αέρα Πατέρα», «Asty Plaz» κ.ά.
  • Στο Περιστέρι (Θέατρο «Φοίνικα») φιλοξενείται αύριο (9 μ.μ.) η παράσταση της Παιδικής Σκηνής της Αιμιλίας Υψηλάντη «Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος». Είσοδος ελεύθερη.
«Χρώματα» του καλοκαιριού

Από την έκθεση «Στις λαϊκές αγορές της γειτονιάς»
Από την έκθεση «Στις λαϊκές αγορές της γειτονιάς»
Εκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Αντωναρόπουλου με τίτλο «Νυχτερινά», παρουσιάζεται στην γκαλερί «Μ. Αλεξίου» (Δημοκρίτου και Στρατ/κού Συνδέσμου 23). Πρόκειται για την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία που θα διαρκέσει έως τις 30/6.

«Μεταβάσεις» τιτλοφορείται η έκθεση (έως 2/7) στην αίθουσα τέχνης «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νίκαιας 10, πλατεία Βικτωρίας). Με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο, οι: Σωκράτης Αργείτης, Χριστίνα Παναγιωτίδου, Ερριέτη Τσεκούρα, στήνουν «βάσεις» για να αναπτυχθεί «μια μικρή πορεία της ανθρώπινης υπόστασης».

Στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου) παρουσιάζεται ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Στις λαϊκές αγορές της γειτονιάς». Παρουσιάζονται έργα των: Α. Αϊβάζογλου, Α. Δάρα, Β. Βλαχογιάννη, Στ. Δασκαλάκη, Μ. Ζησιμοπούλου, Τ. Μπατινάκη, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Π. Τέτση κ.ά. Στη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται η σειρά 5λεπτων ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τράβελ αρτ». Πρόκειται για ντοκιμαντέρ των: Ν. Ζαπατίνα, Ν. Γιαννόπουλου, που έχουν για θέμα τους γνωστά παλιατζίδικα της Ευρώπης. Διάρκεια έκθεσης έως τις 30/7.

«Μυθοπλασίες» τιτλοφορείται η έκθεση της Αγγελικής Μάνδραλη και του Τάκη Κοζόκου, που φιλοξενείται (έως 18/6) στην «γκαλερί της Ερσης» (Κλεομένους 4, Δεξαμενή). Πρόκειται για γλυπτική και κατασκευές, δημιουργίες των τελευταίων χρόνων.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Δημήτρης Καΐλας: «Κάτω από τις σημαίες του Λαϊκού Στρατού»

Κυριακή Καμαρινού: «Τα "πέτρινα" Πανεπιστήμια»

Τάσος Αυγερινός: «Η μεγάλη νύχτα»

Βασίλης Γεργατσούλης: «Η Αναρά»

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το έργο «Ενα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» παρουσιάζει (11-18/6), στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο (Γ. Ζωγράφου 17), το θεατρικό εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ζωγράφου. Σκηνοθεσία Ρ. Μοσχοχωρίτη, σκηνικά - κοστούμια Η. Γραμματικός, μουσική Δ. Ιατρόπουλος. Εναρξη 9.15 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

Εκδήλωση για την επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα Βελεστινλή και των επτά συντρόφων του, διοργανώνει αύριο (10 π.μ., ναός Αγίου Γεωργίου Καρύτση), η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα.

μια ΕΚΘΕΣΗ

«Οι σιδηρόδρομοι της Κεντρικής Ελλάδας 1869-1969» τιτλοφορείται η έκθεση (έως 30/6) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο) του Δήμου Αθηναίων. Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», που ιδρύθηκε το 2001 και στεγάζεται στο Δήμο Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη.

  • Εως τις 10/7 θα παρουσιάζεται η έκθεση «Εργαλεία των τεχνών - Η τέχνη των εργαλείων» στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Δωρεάν ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή και Κυριακή (7μμ).
μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τρεις τελευταίες παραστάσεις, σήμερα 3μμ και αύριο 11πμ και 3μμ θα δοθούν στο «Πόρτα», με το έργο για παιδιά «Μια νύχτα του Φλεβάρη» του Σουηδού Στάφαν Γκότε, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνικά - κοστούμια Μαργαρίτας Χατζηιωάννου, μουσική Κώστα Γάκη, κίνηση Χρήστου Παπαδόπουλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Κατερίνα Μαυρογεωργίου, Μαρία Φιλίνη. Πρόκειται για ευφάνταστο θεατρικό παιχνίδι, που θίγει καίρια προβλήματα της καθημερινότητας των παιδιών και τις σχέσεις με το δάσκαλο, τους συμμαθητές, τους γονείς αλλά και με τον εαυτό τους.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μια σπάνιας ομορφιάς βραδιά θα ζήσουν όσοι βρεθούν σήμερα στο Θέατρο Πέτρας, στην 6η Μεγάλη Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού, η οποία ανοίγει το Φεστιβάλ Πέτρας. Σε μια οριακή εποχή για την επιβίωση του είδους, θα εμφανιστούν εκπρόσωποι της τελευταίας γενιάς των αυθεντικών ερμηνευτών του πολυφωνικού τραγουδιού από τέσσερις βαλκανικές χώρες. Συμμετέχουν: Ανω Δερόπολη, Κτίσματα, Παρακάλαμος, Χειμάρρα, Χαονία, Πολύφωνο, Μουσικό Λαμίας, Βλάχοι Αντόν Πότσι, Lot Kurbeti (Αλβανία), Moba (Σερβία), Vay Doudoley (Βουλγαρία), Ιω (γκρεκάνικα), Καλλιόπη Χηράκη (Ολυμπος Καρπάθου), Ηλίας Κούρος από Δολό Πωγωνίου, παιδική χορωδία Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου, Χορευτικό και Χορωδία Ομοσπονδίας Μουργκάνας, Ηπειρώτικη ζυγιά Θωμά Λώλη, Γιώργος Μακρής (γκάιντα), Νίκος Κοντονικολός (τσαμπούνα). Μια βραδιά στήριξης του λαϊκού πολιτισμού, που μακριά από το life style και το εφήμερο, ακόμη αφουγκράζεται τις φωνές της πέτρας... Σημειώνουμε ότι αυτή την προσπάθεια δεν τη στηρίζει το ΥΠΠΟ...

ένα ΒΙΒΛΙΟ

«Οι ήρωές μου δεν περιορίζονται να κλαίνε τη μοίρα τους, αντιδρούνε. Οδηγός τους είναι η ανθρωπιά, η ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης». Με αυτές τις φράσεις χαρακτήρισε η Διδώ Σωτηρίου τα πρόσωπα που έπλασε, αντλώντας από τη ζωή και τον αγώνα απλών ανθρώπων, αλλά συμπυκνώνοντας το ατομικό βίωμα σε συγκλονιστικό συλλογικό βίωμα και ιερή μνήμη λαού από πάθη, πόθους, ηρωικές θυσίες του για τη λευτεριά και την προκοπή του τόπου μας. Αναφερόμαστε στο βιβλίο-συλλογή 15 διηγημάτων της «Τυχαίο συναπάντημα (και άλλες ιστορίες)» («Κέδρος»), με πρόλογο του ανιψιού της Νίκου Μπελογιάννη, και πολύ εμπεριστατωμένο επίλογο και σημειώσεις της επιμελήτριας της έκδοσης Ερης Σταυροπούλου. Η Δ. Σωτηρίου πρωτάρχισε να γράφει διηγήματα πριν τον πόλεμο και συνέχισε στα χρόνια της κατοχής, της Αντίστασης, του εμφυλίου και των μετεμφυλιακών διωγμών, αλλά και στην περίοδο της χούντας. Πολλά από τα διηγήματά της στα χρόνια της κατοχής, της Αντίστασης και του εμφυλίου τα έκρυβε στο σπίτι της. Αρκετά σώθηκαν, αρκετά άλλα, όμως, κάηκαν ή πολτοποιήθηκαν όταν τα ανακάλυψε η Ασφάλεια, υποχρεώνοντας, μάλιστα, τη δημιουργό τους να φύγει από το σπίτι της. Τα ελάχιστα δημοσιευμένα και τα άγνωστα σωζόμενα (είναι τα περισσότερα) διηγήματά της δημοσιεύονται, για πρώτη φορά, σ' αυτό το βιβλίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ