ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΑΜΙΝΑ»
Εγγραφο προειδοποιούσε για το έγκλημα!

Ο Δήμος Ευδήλου το είχε καταθέσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις 14 Μάρτη 2000 - έξι μήνες πριν από το ναυάγιο - και αυτό στάλθηκε προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, τον νομάρχη Σάμου, τον έπαρχο Ικαρίας κ.ά.!

Επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα το έγκλημα

Associated Press

Επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα το έγκλημα
Το μέγεθος του εγκλήματος, που συντελέστηκε σε βάρος των 81 θυμάτων του ναυαγίου του σαπιοκάραβου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως από την ακροαματική διαδικασία της δίκης, η οποία από χτες διεξάγεται στην πολυαίθουσα του Εφετείου Αθηνών.

Από τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων, χτες κατατέθηκε έγγραφο του Δήμου Ευδήλου, με το οποίο η Δημοτική Αρχή προειδοποιούσε για την επικινδυνότητα συνολικά των ακτοπλοϊκών πλοίων και ειδικότερα για το στόλο της πλοιοκτήτριας εταιρίας του «ΣΑΜΙΝΑ» MFD (σήμερα Hellenic SHEWEY).

Ειδικότερα, το έγγραφο του Δήμου Ευδήλου κατατέθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων από τον δικηγόρο Γ. Τσακαλία. Φέρει ημερομηνία 14 Μάρτη 2000, δηλαδή περίπου έξι μήνες πριν από την 26η Σεπτέμβρη 2000, που έγινε το ναυάγιο και στάλθηκε προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, τον νομάρχη Σάμου, τον έπαρχο Ικαρίας και άλλους. Αναφέρεται στην κατάσταση των ακτοπλοϊκών πλοίων που «πιάνουν» στο νησί και επισημαίνει:

«Ασφαλώς θα πρέπει να γίνουν οι έλεγχοι των πλοίων που κινούνται προς το νησί μας πιο αυστηροί από τις υπηρεσίες σας, ιδιαίτερα στα θέματα ασφαλείας και καθαριότητας. Είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να ταξιδεύουμε συντροφιά με κατσαρίδες και άλλα έντομα, πάνω σε πλοία που η ηλικία τους ξεπερνά τα τριάντα χρόνια». Και καταλήγοντας, επισημαίνει ανάμεσα σ' άλλα: «Εκείνο που ενδιαφέρει τους κατοίκους και το Δήμο Ευδήλου, είναι οι επιβάτες να κινούνται με ασφάλεια, ταχύτητα, πάνω σε σύγχρονα πλοία και με προσιτά εισιτήρια».

Μπορούν πλέον να ξέρουν τους πραγματικούς ενόχους
Μπορούν πλέον να ξέρουν τους πραγματικούς ενόχους
Τα αιτήματα που αναδεικνύονται από το έγγραφο του Δήμου εξακολουθούν να προβάλλονται από τους νησιώτες και σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ναυάγιο, ενώ από αυτό αποκαλύπτονται ανάγλυφοι οι ακατάλυτοι δεσμοί με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τόσο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Από τότε, όχι μόνο δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αλλά, με τη σφραγίδα και της ΕΕ (κανονισμός 3577), η κατάσταση στο όνομα της κερδοφορίας των εφοπλιστών επιδεινώνεται ραγδαία.

Συνολικά, κατά τη χτεσινή μέρα της δίκης, εξετάστηκαν εννιά μάρτυρες, από τους οποίους τέσσερις ήταν ναυαγοί και οι υπόλοιποι συγγενείς θυμάτων. Από τις μαρτυρίες τους και μέσα από τις εφιαλτικές στιγμές που περιέγραψαν για τη στιγμή του ναυαγίου που έζησαν, αναδείχτηκε η αναξιοπλοΐα και επικινδυνότητα του πλοίου.

Είναι χαρακτηριστικό από τα όσα ειπώθηκαν ότι ακόμα και τα σχοινιά της ανεμόσκαλας που προσπάθησε να ρίξει το πλήρωμα ήταν σάπια, με αποτέλεσμα αυτή να κοπεί. Επίσης, κατατέθηκαν μαρτυρίες για το χρόνο ρεκόρ των περίπου 20 λεπτών, μέσα στα οποία βούλιαξε το πλοίο από την ώρα της πρόσκρουσής του στις βραχονησίδες Πόρτες της Πάρου.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Κομμάτι» του κράτους που υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική

Σε συγκέντρωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ

«Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με ένα θεσμό ο οποίος είναι ουδέτερος και αξιοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κομμάτι του κράτους μέσα από το οποίο περνάει η βαθιά αντιλαϊκή - αντεργατική εφαρμοζόμενη πολιτική».

Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε στο Σταυρό Θεσσαλονίκης με θέμα τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Ο Κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε σε μια σειρά παραδείγματα που αποδεικνύουν το ρόλο που έχει επωμιστεί η Αυτοδιοίκηση. Σημείωσε πως της ανατίθενται αρμοδιότητες όπως αυτές της Υγείας και της Παιδείας που είναι υποχρέωση της κεντρικής εξουσίας και αυτό, είπε, εμπεριέχει από τη μία τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν οι δήμοι ως ένας επιπλέον μοχλός για τη διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας και από την άλλη να φορτωθούν με νέα βάρη οι πλάτες του λαού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποχρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης, που γίνεται στο πλαίσιο απαλλαγής του κράτους από τις υποχρεώσεις του, αποτελεί και ο Δήμος Ρεντίνας, έδρα του οποίου είναι ο Σταυρός. Επιδιώκει να πάρει δάνειο 2 εκατ. ευρώ για να καλύψει ανάγκες του δήμου και φυσικά η αποπληρωμή του θα προκύψει από την αύξηση της τοπικής φορολογίας και την ένταση της ανταποδοτικής λειτουργίας των υπηρεσιών του.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, δεν είναι διαχειριστικό πρόβλημα, τεχνικό, τεχνοκρατικό, είναι πρόβλημα βαθιά πολιτικό. Επόμενα και η οριστική επίλυσή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων», σημείωσε ο Κ. Αβραμόπουλος.

Και παρουσιάζοντας την τακτική του ΚΚΕ ενόψει των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ξεκαθάρισε: «Είμαστε αντίθετοι σε συνεργασίες με μόνιμους ή προσωρινούς γυρολόγους. Υποστηρίζουμε κινήσεις και ψηφοδέλτια συνεργασίας για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα είναι σύμμαχος και υπερασπιστής των αγώνων του λαού. Ενισχύουμε τις συνεργασίες με αγωνιστές και αγωνίστριες που συναντηθήκαμε στο δρόμο του αγώνα, σε όλα τα μέτωπα, μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ. Με δυνάμεις που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όμως συσπειρώθηκαν για να χτίσουμε μαζί το μέτωπο απέναντι στο μέτωπο της βαρβαρότητας, που διεκδίκησαν στόχους πάλης σε αντιμονοπωλιακή και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση».

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει εκδηλώσεις για τις πολιτικές εξελίξεις, τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Θέσεις του ΚΚΕ.

Σήμερα Τρίτη 14 Ιούνη στις 7 μ.μ. στο κατάστημα Κεντρικού Τομέα ΔΕΗ (Αγ. Δημητρίου), με ομιλητή τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο Τετάρτη 15 Ιούνη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 16 Ιούνη:

  • Στην Καλαμαριά στις 8 μ.μ. στο «Remetzo Pallas», με ομιλητή τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στην Πολίχνη στις 7.30 μ.μ. στο θέατρο Κρύας Βρύσης, με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ.
  • Στην πλατεία Αμπελοκήπων στις 7.30 μ.μ. με ομιλητή τον Αγγελο Τζέκη, βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Στην πλατεία Κορδελιού στις 7.30 μ.μ. με ομιλητή τον Γιάννη Ζιώγα, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ