ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκαθαρίσεις, επιθέσεις και ένταση

Ο,τι απόμεινε μετά από αμερικανική εκκαθαριστική επιδρομή χτες στο Ιράκ

Associated Press

Ο,τι απόμεινε μετά από αμερικανική εκκαθαριστική επιδρομή χτες στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την «ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης ενός νέου Συντάγματος» επανέλαβε στον «Πρόεδρο» Τζαλάλ Ταλαμπανί ο Τζορτζ Μπους σε τηλεφωνική τους συνομιλία. Η «αγωνία» Μπους συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης στις ΗΠΑ, που δείχνει ότι 6 στους 10 Αμερικανούς επιθυμούν την πλήρη ή μερική αποχώρηση των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Παράλληλα, συνεχίζονται τόσο οι αντικατοχικές επιθέσεις όσο και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ενώ οι σχέσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών παραμένουν σταθερά τεταμένες.

Το «έργο και τις προσπάθειες» της «κυβέρνησης» Ταλαμπανί - Τζαφάρι εξήρε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Εντούτοις, το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης νέου Συντάγματος έχει, ήδη, καθυστερήσει καθώς οι σιίτες βουλευτές απέρριψαν τη «συμβιβαστική» πρόταση Ταλαμπανί για αύξηση του αριθμού των σουνιτών εκπροσώπων στην επιτροπή που συντάσσει το Σύνταγμα με αποτέλεσμα τα πνεύματα να παραμένουν σταθερά οξυμένα. Από την πλευρά του, ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ πραγματοποιεί δυναμική επάνοδο στην πολιτική ζωή της χώρας πρωτοστατώντας σε σειρά πρωτοβουλιών για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ σουνιτών και σιιτών, ενώ χτες συναντήθηκε στη Νατζάφ και με τον Ρώσο πρέσβη.

Στο μεταξύ χτες 4 αντάρτικες επιθέσεις συγκλόνισαν τη Βαγδάτη, τη Σαμάρα και το Τικρίτ. Στη Βαγδάτη, επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε κοντά σε αμερικανική περίπολο. Σκοτώθηκαν 2 πολίτες και τραυματίστηκαν 5. Σε άλλο σημείο της πόλης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά σημείου ελέγχου του ιρακινού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ιρακινοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 3. Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης διέφυγε, το πρωί, δολοφονικής επίθεσης.

Στη Σαμάρα, καμικάζι ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του κοντά σε περίπολο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώνοντας 5 Ιρακινούς αστυνομικούς και τραυματίζοντας άλλους τόσους. Τέλος, στο Τικρίτ, καμικάζι ανατίναξε το αυτοκίνητό του ενώ καταδιωκόταν από Ιρακινούς αστυνομικούς. Σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί και 1 πυροσβέστης και τραυματίστηκαν 11 άτομα, εκ των οποίων οι 7 πολίτες.

Συνολικά, το Σαββατοκύριακο, σε διάφορες επιθέσεις σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί, εκ των οποίων 2 ανώτερα στελέχη της σουνιτικής κοινότητας, και 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Επίσης εντοπίστηκαν, σε κατάσταση αποσύνθεσης, 20 σοροί νοτίως της Βαγδάτης.

Από την άλλη, αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα εκκαθαριστική επιχείρηση στην επαρχία Ανμπάρ στις περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, σε μάχες σκοτώθηκαν 40 αντάρτες, ενώ αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν κατά της πόλης Καραμπίλα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολίτες και να καταστραφούν πολλά σπίτια.

Απελευθερώσεις και βίντεο

Βίντεο με σκηνές από πρόσφατη ανάκριση του Σαντάμ Χουσεΐν δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες από το «ειδικό δικαστήριο» που έχει συσταθεί για να τον δικάσει, άγνωστο ακόμη πότε. Ενας από τους συνηγόρους του Χουσεΐν επανέλαβε ότι η υπεράσπισή του αγνοεί ακόμη το κατηγορητήριο και πρότεινε η δίκη να διεξαχθεί εκτός Ιράκ.

Τέλος, έληξε, μετά από 157 ημέρες, η ομηρία της Γαλλίδας δημοσιογράφου Φλοράνς Ομπενά και του Ιρακινού οδηγού της, που αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο. Η Ομπενά θα μιλήσει σήμερα στους δημοσιογράφους, ενώ η όλη διαδικασία της απελευθέρωσής της παραμένει άκρως μυστική.

ΙΡΑΝ
«Περίεργες» βομβιστικές επιθέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε «τρομοκράτες» που έχουν διασυνδέσεις με ξένες μυστικές υπηρεσίες απέδωσε, χτες, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν, το Σαββατοκύριακο, την πόλη Αχβάζ και την πρωτεύουσα, ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών. Ο Αλί Γιουνέσι τόνισε ότι έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό και επανέλαβε ό,τι είχε, ήδη, διατυπωθεί στις επίσημες ανακοινώσεις «περί προσπάθειας τρομοκράτησης του ιρανικού λαού ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου».

Στο Αχβάζ σημειώθηκαν 4 βομβιστικές επιθέσεις με στόχο κυβερνητικά κτίρια, μέσα σε διάστημα 2 ωρών. Λίγο αργότερα, άλλη μία βόμβα εκρηγνυόταν στην Τεχεράνη. Συνολικά σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.

Το Αχβάζ είναι πρωτεύουσα της αραβόφωνης επαρχίας Χουζεστάν, όπου τον Απρίλη είχαν σημειωθεί πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις μετά από φημολογία που ήθελε τις ιρανικές αρχές διατεθειμένες να αλλάξουν την πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής, μετακινώντας Αραβες από την εστία τους. Το «Λαϊκό Δημοκρατικό Μέτωπο του Χουζεστάν», η μεγαλύτερη οργάνωση που πρεσβεύει την αυτονομία της περιοχής, αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στις επιθέσεις, τις οποίες καταδίκασε. Αντίθετα, 3 πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις, που αυτοαποκαλούνται αυτονομιστικές, διεκδίκησαν την ευθύνη, οδηγώντας, όμως, πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η κίνησή τους στόχευε αποκλειστικά και μόνο στη δημοσιότητα.

Χτες, σε ολόκληρη τη χώρα επικρατούσε αναστάτωση και προκλήθηκε πανικός αρκετές φορές στην Τεχεράνη, από τη διαρροή ψευδών ειδήσεων περί βομβιστικών επιθέσεων. Αργά το απόγευμα, μεταδόθηκε ότι σημειώθηκε νέα έκρηξη στη βιομηχανική πόλη Καράτς, είδηση που διαψεύστηκε αμέσως από τις ιρανικές αρχές.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνέχεια αντιαμερικανικών επιθέσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Απομένουν ελάχιστοι μήνες έως τις «εκλογές» στο Αφγανιστάν, αλλά οι καθημερινές μάχες δε σταματούν, αντιθέτως, εντείνονται. Σε επίθεση αυτοκτονίας, χτες, εναντίον αυτοκινητοπομπής Αμερικανών δυτικά της Κανταχάρ, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ τραυματίστηκαν 4 στρατιώτες, ο ένας σοβαρά. Ο αμερικανικός στρατός «διέψευσε» τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα περί πέντε νεκρών από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες. Ωστόσο, ο μουλάς Αμπντούλ Λατίφ Χακίμι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο λόγος που οι Αμερικανοί δεν «παραδέχονται» την ύπαρξη νεκρών είναι «προπαγανδιστικός». Την ανακοίνωση περί 5 νεκρών είχαν κάνει οι τοπικές αρχές - που «άδειασαν» οι αμερικανικές δυνάμεις.

Επισήμως, 13 Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες Αφγανοί έχουν σκοτωθεί από το Μάρτη στο Αφγανιστάν, καθώς η καλυτέρευση του καιρού, ως συνήθως τα τελευταία χρόνια, συνοδεύτηκε από έξαρση των μαχών.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Επικράτηση Αούν - «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Σαρωτική ήταν η επικράτηση του μαρωνίτη χριστιανού στρατηγού Μισέλ Αούν, και των συμμάχων του, στην τρίτη φάση των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στον κεντρικό Λίβανο, στην περιφέρεια Mount Lebanon. Ο Αούν, που επέστρεψε πριν από μερικές εβδομάδες από την πολύχρονη εξορία του στο Παρίσι, εγκατέλειψε ενόψει εκλογών τις σκληρές αντισυριακές του θέσεις και συνεργάστηκε με φιλοσυριακά ρεύματα στους κόλπους των Δρούζων, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί η πολιτική ζωή της χώρας να διχάζεται από το συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του από την αδυναμία της αντι-συριακής αντιπολίτευσης να ενώσει τις δυνάμεις της.

Η λίστα του Αούν εξασφάλισε τις 15 από τις 16 έδρες της συγκεκριμένης περιφέρειας και η απόλυτη επικράτησή του αναγνωρίστηκε και από τον κύριο αντίπαλό του, Δρούζο ηγέτη, Ουαλίντ Τζουμπλάντ, που τον κατηγόρησε ότι «εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Δαμασκού». Την ίδια ώρα, στις εκλογές που διεξήχθησαν στην κοιλάδα Μπεκάα επικράτησαν οι υποψήφιοι της σιιτικής φιλοσυριακής «Χεζμπολάχ». Ο τελευταίος γύρος των εκλογών, την επόμενη Κυριακή, στο βόρειο Λίβανο αναμένεται, απλώς, να καταστήσει ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Καταστολή λόγω «πιθανότητας» (!) απεργίας

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Οι αρχές του Πακιστάν συνέλαβαν τουλάχιστον 300 εργαζόμενους στην κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών (PTCL), λόγω της «απειλής» τους (!) ότι θα απεργούσαν - με αφορμή τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του 26% των μετοχών της εταιρίας, από το σύνολο του ποσοστού που της ανήκει (88%).

Χιλιάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν εάν προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση, γεγονός που εξωθεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση υπό τον στρατηγό/«Πρόεδρο» Μουσάραφ, από την πλευρά της, έθεσε σε ετοιμότητα ειδικές δυνάμεις του στρατού για να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους: Προ της προειδοποίησης των εργαζομένων στην PTCL να «διακόψουν τη λειτουργία του δικτύου» αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Σαουκάτ Αζίζ (αμερικανοσπουδαγμένου πρώην στελέχους της Citi), δεν αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο έως αύριο, Τετάρτη.

Το ότι η κυβέρνηση του στρατηγού και του πρώην τραπεζίτη θέλει να (ξε)πουλήσει μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση με αξία περίπου 1,5 δισ. δολαρίων αποτελεί ένα πολιτικό και οικονομικό «μυστήριο» για πολλούς, ωστόσο συνδέεται σαφέστατα με τη δυτικόστροφη πολιτική που ακολουθεί ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο: Οι ισλαμιστές, κατά ειρωνικό τρόπο, υποστηρίζουν αυτή την πολιτική, ενώ τα «κοσμικά» κόμματα μοιάζουν απόντα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ