Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκαθαρίσεις, επιθέσεις και ένταση

Ο,τι απόμεινε μετά από αμερικανική εκκαθαριστική επιδρομή χτες στο Ιράκ

Associated Press

Ο,τι απόμεινε μετά από αμερικανική εκκαθαριστική επιδρομή χτες στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την «ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης ενός νέου Συντάγματος» επανέλαβε στον «Πρόεδρο» Τζαλάλ Ταλαμπανί ο Τζορτζ Μπους σε τηλεφωνική τους συνομιλία. Η «αγωνία» Μπους συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης στις ΗΠΑ, που δείχνει ότι 6 στους 10 Αμερικανούς επιθυμούν την πλήρη ή μερική αποχώρηση των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Παράλληλα, συνεχίζονται τόσο οι αντικατοχικές επιθέσεις όσο και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ενώ οι σχέσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών παραμένουν σταθερά τεταμένες.

Το «έργο και τις προσπάθειες» της «κυβέρνησης» Ταλαμπανί - Τζαφάρι εξήρε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Εντούτοις, το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης νέου Συντάγματος έχει, ήδη, καθυστερήσει καθώς οι σιίτες βουλευτές απέρριψαν τη «συμβιβαστική» πρόταση Ταλαμπανί για αύξηση του αριθμού των σουνιτών εκπροσώπων στην επιτροπή που συντάσσει το Σύνταγμα με αποτέλεσμα τα πνεύματα να παραμένουν σταθερά οξυμένα. Από την πλευρά του, ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ πραγματοποιεί δυναμική επάνοδο στην πολιτική ζωή της χώρας πρωτοστατώντας σε σειρά πρωτοβουλιών για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ σουνιτών και σιιτών, ενώ χτες συναντήθηκε στη Νατζάφ και με τον Ρώσο πρέσβη.

Στο μεταξύ χτες 4 αντάρτικες επιθέσεις συγκλόνισαν τη Βαγδάτη, τη Σαμάρα και το Τικρίτ. Στη Βαγδάτη, επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε κοντά σε αμερικανική περίπολο. Σκοτώθηκαν 2 πολίτες και τραυματίστηκαν 5. Σε άλλο σημείο της πόλης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά σημείου ελέγχου του ιρακινού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ιρακινοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 3. Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης διέφυγε, το πρωί, δολοφονικής επίθεσης.

Στη Σαμάρα, καμικάζι ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του κοντά σε περίπολο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώνοντας 5 Ιρακινούς αστυνομικούς και τραυματίζοντας άλλους τόσους. Τέλος, στο Τικρίτ, καμικάζι ανατίναξε το αυτοκίνητό του ενώ καταδιωκόταν από Ιρακινούς αστυνομικούς. Σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί και 1 πυροσβέστης και τραυματίστηκαν 11 άτομα, εκ των οποίων οι 7 πολίτες.

Συνολικά, το Σαββατοκύριακο, σε διάφορες επιθέσεις σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί, εκ των οποίων 2 ανώτερα στελέχη της σουνιτικής κοινότητας, και 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Επίσης εντοπίστηκαν, σε κατάσταση αποσύνθεσης, 20 σοροί νοτίως της Βαγδάτης.

Από την άλλη, αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα εκκαθαριστική επιχείρηση στην επαρχία Ανμπάρ στις περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, σε μάχες σκοτώθηκαν 40 αντάρτες, ενώ αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν κατά της πόλης Καραμπίλα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολίτες και να καταστραφούν πολλά σπίτια.

Απελευθερώσεις και βίντεο

Βίντεο με σκηνές από πρόσφατη ανάκριση του Σαντάμ Χουσεΐν δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες από το «ειδικό δικαστήριο» που έχει συσταθεί για να τον δικάσει, άγνωστο ακόμη πότε. Ενας από τους συνηγόρους του Χουσεΐν επανέλαβε ότι η υπεράσπισή του αγνοεί ακόμη το κατηγορητήριο και πρότεινε η δίκη να διεξαχθεί εκτός Ιράκ.

Τέλος, έληξε, μετά από 157 ημέρες, η ομηρία της Γαλλίδας δημοσιογράφου Φλοράνς Ομπενά και του Ιρακινού οδηγού της, που αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο. Η Ομπενά θα μιλήσει σήμερα στους δημοσιογράφους, ενώ η όλη διαδικασία της απελευθέρωσής της παραμένει άκρως μυστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ