Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
«Ανακωχή» μέχρι νεωτέρας

Από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση Μέσα

Associated Press

Από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση Μέσα
ΛΑ ΠΑΣ.-

Τα περισσότερα από τα 84 μπλόκα στη χώρα έχουν αρθεί, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ενώ από χτες η πρωτεύουσα Λα Πας, που για περισσότερο από μία εβδομάδα ήταν απολύτως αποκλεισμένη από διαδηλωτές, άρχισε πάλι να ανεφοδιάζεται με καύσιμα και τρόφιμα.

Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα, υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα και έγινε δεκτή αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στην πιο επεισοδιακή συνεδρίαση του Κογκρέσου στην ιστορική πόλη Σούκρε, που αποφάσισε επίσης τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, δίνοντας προσωρινά το τιμόνι της χώρας στον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Εντουάρδο Ροδρίγες Βελτζέ. Μάλλον ξέφυγε με την εξέλιξη αυτή - ή προς το παρόν; - από τη δίνη του εμφυλίου πολέμου.

Εντούτοις, κυρίως οι κάτοικοι του Ελ Αλτο, αλλά και το σύνολο του λαϊκού κινήματος παραμένουν επί ποδός πολέμου, απαιτώντας την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος της εθνικοποίησης των πηγών ενέργειας, αγροτικές μεταρρυθμίσεις και φυσικά Συνταγματική Συνέλευση. Ενώ δηλώνουν ότι δίνουν «απλά προθεσμία χρόνου» στη νέα κυβέρνηση - που είναι προσωρινή και η σύνθεσή της ανακοινώθηκε χτες - για την ικανοποίησή τους... Ειδάλλως επιστρέφουν δριμύτεροι στους δρόμους του αγώνα, αυτούς ακριβώς που προκάλεσαν και τις τελευταίες εξελίξεις.

Το νέο είδος καπιταλισμού που προωθεί ο Λευκός Οίκος έφερε τη Βολιβία σε αυτή την κατάσταση, σχολίασε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, μιλώντας στην καθιερωμένη ραδιοφωνική του εκπομπή «Αλό Πρεζιντέντε» και συνάμα χαρακτήρισε «φάρμακο του θανάτου» τις προτάσεις Μπους περί ελεύθερου εμπορίου και την προώθηση της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής, τη διαβόητη ALCA.

Ο Τσάβες τόνισε ότι τα σχέδια για την ALCA, τα οποία μάλιστα παρουσιάστηκαν στη σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, θα φέρουν φτώχεια και περισσότερες διαδηλώσεις στην περιοχή: «Λέμε "όχι" σε εσάς κύριε Μπους. Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής λένε "όχι", κύριε Επικίνδυνε, λένε "όχι" στο φάρμακό σας. Ο καπιταλισμός είναι ο δρόμος για την αστάθεια, τη βία και τον πόλεμο μεταξύ αδελφών» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ