ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε στα γραφεία της ΚΕ με τον Αλφρεντ Ρούμπιξ, Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Λετονίας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Αλ. Ρούμπιξ ενημέρωσε για τη χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζόμενων στη Λετονία, που τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν πιο έντονα τις συνέπειες της ένταξης της χώρας πριν από ένα χρόνο στην ΕΕ, για την κρίση των αστικών κομμάτων της χώρας και για την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες του κόμματος για τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης, σε συνεργασία με βετεράνους των βαλτικών χωρών, της Λευκορωσίας και Ρωσίας. Σημείωσε, ακόμα, την αύξηση της επιρροής του Σοσιαλιστικού Κόμματος που, σε δύσκολες συνθήκες, κατόρθωσε να υπερδιπλασιάσει την επιρροή του στην πρωτεύουσα της χώρας Ρίγα και σε άλλες πόλεις, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στην Ελλάδα και τη δράση του Κόμματος, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντίσταση στις νέες εργασιακές σχέσεις που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, όπως επίσης και ενάντια στη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά και αμερικανικά σχέδια για τη Μέση Ανατολή. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ανάπτυξης της συνεργασίας των κομμουνιστικών κομμάτων, ώστε η αφύπνιση και αντίσταση των λαών στην ΕΕ και στην Ευρώπη γενικότερα να αποκτήσει πιο ενισχυμένα ταξικά χαρακτηριστικά και να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά την κλιμάκωση της επίθεσης των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου και να οργανώσει την αντεπίθεση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δουλιά του Κόμματος στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στη νεολαία και σε τομείς της ιδεολογικής δουλιάς.

Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ.

Ο Αλ. Ρούμπιξ συναντήθηκε, επίσης, με αντιπροσωπεία από το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μ. Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα, σχετικά με την προσπάθεια για τη διαστρέβλωση της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών και ιδιαίτερα του πρωτοπόρου ρόλου της ΕΣΣΔ και των κομμουνιστών στον αντιφασιστικό αγώνα.

Ζητήματα της συνεργασίας και κοινής δράσης των δύο κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στα μαζικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένης και της ανάγκης για κλιμάκωση της πάλης ενάντια στις διώξεις των κομμουνιστών, συζήτησε ο Αλ. Ρούμπιξ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Δ. Μανωλάκου, επικεφαλής της Ομάδας του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, υπεύθυνης του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλους της ΚΕ του Κόμματος.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Οχι στις κάμερες χαφιεδισμού

Επιβάλλεται η ευρύτερη και δυναμικότερη κινητοποίηση του λαού και των συνδικάτων για να ξηλωθεί το σύστημα παρακολούθησης «C4Ι»

«Η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει σε λειτουργία το σύστημα παρακολούθησης (κάμερες κλπ.) της κοινωνικής δραστηριότητας, των κινητοποιήσεων του λαού μας, είναι αυθαίρετη και παράνομη. Η κυβέρνηση, χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα της αναμονής χορήγησης άδειας από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, συνεχίζει να αξιοποιεί τις κάμερες, που έχουν στηθεί κατά εκατοντάδες στην Αθήνα και αλλού, όχι για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, όπως διατεινόταν, αλλά για την καταγραφή συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων των εργαζομένων και της νεολαίας. Ταυτόχρονα προωθεί νόμο στη Βουλή για τη νομιμοποίηση αυτής της απαράδεκτης αυθαιρεσίας. Γίνεται έτσι φανερό η προσπάθεια και της σημερινής κυβέρνησης να γίνουν αποδεκτά από το λαό μας, με το πρόσχημα της ασφάλειας, τέτοια μέτρα δραστικής περιστολής των λαϊκών ελευθεριών και χαφιεδισμού».

Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Υπογραμμίζει ότι παρά τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης, οι κάμερες, από τότε που εγκαταστάθηκαν, με πρόσχημα την «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, αποτελούν τμήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, ενός συστήματος - κέντρου διοίκησης αστυνομικών επιχειρήσεων και ελέγχου πληροφοριών που υποστηρίζονται από άλλα τεχνικά μέσα (ελικόπτερα, αεροπλάνα κλπ.).

«Αυτή η απαράδεκτη και χρήση των καμερών επιβεβαιώνεται καθημερινά σε όλους τους χώρους που πραγματοποιούνται κοινωνικές - πολιτικές δραστηριότητες, όπου οι κάμερες κινούνται και καταγράφουν τα πάντα. Πρόκειται για κάτι που επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα (10/6/05) στη συγκέντρωση των λογιστών» επισημαίνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Και συμπληρώνει: «Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, και η τρομοκράτηση των εργαζομένων, η αποτροπή συμμετοχής τους σε τέτοιες εκδηλώσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κύριος στόχος όλων αυτών είναι να προλάβουν το δυνάμωμα των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια στις πολιτικές τους. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το πρόσχημα της ρύθμισης της κυκλοφορίας, όπως και της διασφάλισης της ασφάλειας, αποτελούν "προφάσεις εν αμαρτίες", απόπειρα εξασφάλισης της συναίνεσης του λαού μας στο εισόδημά του».

Κατόπιν τούτων η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταγγέλλει για άλλη μια φορά αυτή την κατάσταση, την πολιτική και την πρόθεση της κυβέρνησης να τη διαιωνίσει και να την εντείνει. Καλεί το λαό, τις κοινωνικές οργανώσεις του (ιδιαίτερα τα συνδικάτα) να απαιτήσουν την αποκαθήλωση των καμερών, την κατάργηση του συστήματος «C4I». Να μη δεχτούν να αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες. «Επιβάλλεται», καταλήγει, «χωρίς καθυστέρηση, η ευρύτερη και δυναμικότερη κινητοποίηση για τη ματαίωση αυτών των πολιτικών και πρακτικών».

ΠΑΤΡΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση-συζήτηση, με αφορμή τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, σήμερα, Τρίτη 14 του Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο Αίθριο Παλαιού Νοσοκομείου.

Θα μιλήσουν:

-- Ο Ανατόλι Αρσέενκο, καθηγητής της Ιστορίας στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, και

-- Η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Καρδίτσα

Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης, σήμερα, Τρίτη 14 του Ιούνη, στις 8.30 μ.μ. στο Παυσίλυπο.

Θα μιλήσουν:

-- Ο Αλφρεντ Ρούμπιξ, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας.

-- Ο Εισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Σήμερα, Τρίτη 14/6, στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση για τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης θα πραγματοποιηθεί στο Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής (είσοδος από οδό Ισιδώρας). Στην εκδήλωση συμμετέχει η θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» του Καματερού.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω, σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Απόλλων» Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω), διοργανώνουν εκδήλωση, αύριο, Τετάρτη 15 του Ιούνη στις 8 μ.μ., στο Αλσος (Μπαρουτάδικο), αφιερωμένη στα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ και στα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ειρηνοδρομία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ