ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Τα στεγανά είχαν μετατραπεί σε... σαλόνι!

Οι πλοιοκτήτες στο όνομα του κέρδους είχαν κάνει την επικίνδυνη μετασκευή, σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, αν και γνώριζαν ότι το πλοίο ήταν πανάρχαιο και υποσυντήρητο

Τα συντρίμμια του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» αποκαλύπτουν μέρα με τη μέρα το προδιαγεγραμμένο έγκλημα
Τα συντρίμμια του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» αποκαλύπτουν μέρα με τη μέρα το προδιαγεγραμμένο έγκλημα
Ξεκάθαρο μήνυμα προς νησιώτες, ναυτεργάτες, συνολικά όλους τους εργαζόμενους της χώρας, ότι όσο οι εφοπλιστές θα είναι τα αφεντικά των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών το ταξίδι όχι μόνο θα κοστίζει χρυσάφι, αλλά και θα απειλεί την ανθρώπινη ζωή, αποτέλεσαν τα στοιχεία που αναδείχτηκαν κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού - οχηματαγωγού «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Χτες, αποδείχτηκε ότι οι πλοιοκτήτες είχαν μετατρέψει στεγανά του πλοίου, που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλειά του, σε χώρους διαμονής επιβατών, ώστε να κόβουν περισσότερα εισιτήρια και κατά συνέπεια να εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη! Πρόκειται για χώρους κάτω από το γκαράζ, που, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, είχαν μετατραπεί σε καμπίνες και σε σαλόνι με αεροπορικές θέσεις!

Οι πλοιοκτήτες στο όνομα του κέρδους είχαν κάνει την επικίνδυνη μετασκευή, αν και γνώριζαν ότι το πλοίο αυτό, που είχαν εν πλω, ήδη ήταν πανάρχαιο και υποσυντήρητο, αποδεικνύοντας ότι συνολικά το εφοπλιστικό κεφάλαιο δε δίνει δεκάρα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν μπορεί να βρίσκονται στα φονικά τους χέρια. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος κατηγορούνται μόνο για... πλημμέλημα!

Με το στοιχείο αυτό μεγαλώνουν ταυτόχρονα οι ευθύνες και των αρμοδίων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πάση θυσία εξυπηρέτηση των εφοπλιστών - κατεύθυνση που ακολουθεί και σήμερα η ΝΔ - έδιναν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε αυτό το «σαπάκι». Επιπλέον, μεγαλώνουν οι ευθύνες και της ιδιωτικής εταιρίας του «Ελληνικού Νηογνώμονα», που επίσης κάλυπτε με πιστοποιητικά την αναξιοπλοΐα του πλοίου. Ενώ υπάρχουν πλήθος ερωτηματικών για το γεγονός ότι δεν κάθισε κανένας εκπρόσωπος της εταιρίας αυτής στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το ναυάγιο...

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της ΝΔ, για το ναυάγιο, αλλά και για το γεγονός ότι από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση στην ακτοπλοΐα έχει γίνει ακόμα χειρότερη, περιγράφηκαν παραστατικότατα και από τις καταθέσεις των χτεσινών μαρτύρων, οι οποίοι ήταν συνολικά 8. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι τα νησιά ήταν, από τότε και συγκεκριμένα μήνες πριν το ναυάγιο, σε αγωνιστικό αναβρασμό για την επικινδυνότητα των ακτοπλοϊκών πλοίων και συνολικά την κατάσταση στην ακτοπλοΐα.

Ειδικά για την εικόνα του πλοίου σημειώθηκε ότι, πριν βουλιάξει, παρουσίαζε συχνά μηχανολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα τις συχνές καθυστερήσεις. Επίσης, ότι η σκουριά του πλοίου ήταν εμφανής μέχρι και στα παράθυρά του και ότι η «σαπίλα» είχε «χτυπήσει» ακόμα και τα σχοινιά των σωστικών μέσων όπως τα βαρελάκια. «Τα πέταγαν στη θάλασσα - είπε ένας από τους μάρτυρες - και αυτά εξαφανίζονταν πριν προλάβουν να τα πιάσουν οι ναυαγοί, επειδή κόβονταν τα σχοινιά τους που ήταν σάπια»! Ομως οι μάρτυρες δε βρέθηκαν αντιμέτωποι μόνο με τις εφιαλτικές μνήμες από το ναυάγιο, αλλά και με τη συντονισμένη επίθεση των δικηγόρων των κατηγορουμένων, οι οποίοι προσπαθούν με προκλητικό τρόπο να πλήξουν την αξιοπιστία των μαρτύρων.

ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Τελεσίγραφο εμπαιγμού από Σουφλιά

Ετσι θα συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι του Περάματος και του Κερατσινίου, μετά τις χτεσινές δηλώσεις Σουφλιά (φωτό από κινητοποίηση στις 6 Ιούνη)
Ετσι θα συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι του Περάματος και του Κερατσινίου, μετά τις χτεσινές δηλώσεις Σουφλιά (φωτό από κινητοποίηση στις 6 Ιούνη)
Τελεσίγραφο δύο ημερών έστειλε με δηλώσεις του χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, στο νομάρχη Δυτικής Αττικής, το δήμαρχο Ανω Λιοσίων, στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και - προπάντων - στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, προκειμένου να αποδεχτούν τη μέθοδο εδαφοποίησης της λυματολάσπης της Ψυττάλειας στο ΧΥΤΑ της περιοχής.

Ο υπουργός δήλωσε μάλιστα αποφασισμένος να προχωρήσει στη συγκεκριμένη μέθοδο, είτε συμφωνήσουν είτε όχι, επισείοντας τη «δαμόκλειο σπάθη» του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών, με τον οποίο εκκρεμεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής...

Ο Γ. Σουφλιάς, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, δήλωσε ότι αν μέχρι τέλος Δεκέμβρη η προτεινόμενη μέθοδος αποδειχτεί ενοχλητική, από εκείνη τη στιγμή δε θα πέσει ούτε σταγόνα στη χωματερή και θα ακολουθηθεί άλλη λύση. Ερωτώμενος γιατί δεν αναζητήθηκε από τώρα κάποια άλλη εναλλακτική λύση, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει χρόνος, αλλά και ότι... δεν περίμενε να υπάρχουν αντιδράσεις, αφού η λάσπη μέχρι τις 30 Μάη έπεφτε στη χωματερή!

Ο υπουργός, προσκομίζοντας και σχετική... μακέτα, υποστήριξε ότι η μέθοδος εδαφοποίησης της λάσπης εφαρμόζεται διεθνώς, είναι φιλική προς το περιβάλλον και θα βοηθήσει να αναπλαστούν 300 στρέμματα της χωματερής. Δήλωσε ακόμη ότι η μέθοδος αυτή και η εφαρμογή της στη χωματερή Ανω Λιοσίων είναι μονόδρομος, γιατί αλλιώς κινδυνεύει ο Σαρωνικός με οικολογική καταστροφή. Ανέφερε μάλιστα ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αττικής έμειναν... ενθουσιασμένοι κατά την επίσκεψή τους στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, όπου εφαρμόζεται η μέθοδος της εδαφοποίησης πιλοτικά, αλλά διστάζουν να το ομολογήσουν προς τα έξω, λόγω των αντιδράσεων των δημοτών τους...

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ καταβάλλοντας άλλη μία προσπάθεια για να πείσει τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, δήλωσε ότι πραγματικά έχουν δίκιο να αντιδρούν, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό να υπάρχει μόνο ένας ΧΥΤΑ στην Αττική» και... θυμήθηκε τον «περιφερειακό σχεδιασμό», ο οποίος έτσι όπως έχει καταντήσει θεωρεί τη Δυτική Αττική ως το σκουπιδότοπο του Λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα εξήγγειλε ότι μέσα στον Αύγουστο και Σεπτέμβρη θα δημοπρατηθούν οι 3 νέοι ΧΥΤΑ (Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή - δηλαδή πάλι στη Δυτική Αττική θα πηγαίνει το 80% του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής!), ενώ μέσα στον Ιούλη θα κατατεθούν οι προσφορές για τη μονάδα ξήρανσης της Ψυττάλειας, που θα είναι έτοιμη ως το Μάρτη του 2007. Επίσης ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο κομποστοποίησης των Ανω Λιοσίων, το οποίο θα απορροφά μέχρι και 300 τόνους λυματολάσπης ημερησίως. Τέλος, δήλωσε ότι θα ακολουθηθούν και νέες τεχνολογίες στη διαχείριση των απορριμμάτων, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι δεν εννοεί την καύση, αλλά το διαχωρισμό στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση...

Σημειώνουμε ότι οι δήμαρχοι Δυτικής Αττικής θα απαντήσουν στο τελεσίγραφο Σουφλιά ύστερα από σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στο χώρο της Νομαρχίας.

Αγριος ξυλοδαρμός εργατών από αστυνομικούς

Στο πλαίσιο του κλίματος αυταρχισμού και τρομοκρατίας που επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση πλήττοντας λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, πληθαίνουν καθημερινά τα κρούσματα των άγριων ξυλοδαρμών από άνδρες της αστυνομίας σε βάρος πολιτών. Θύματα της αστυνομικής αγριότητας έπεσαν χτες το πρωί ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης και ένας ακόμα μεταλλεργάτης στη λεωφόρο Σχιστού, στο ύψος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Το περιστατικό ξεκίνησε, όταν ο συνδικαλιστής προσπάθησε να υπερασπιστεί τον μεταλλεργάτη από την επίθεση με γροθιές (!) που δεχόταν από τροχονόμο, επειδή ο μεταλλεργάτης τόλμησε να χρησιμοποιήσει την κόρνα της μηχανής του, καθώς περίμενε σε φανάρι. Μόλις έγινε η παρέμβαση του συνδικαλιστή προς τον τροχονόμο, επί τόπου κατέφθασαν 4 περιπολικά της Αμεσης Δράσης Ασπροπύργου. Αμέσως οι αστυνομικοί βγήκαν από τα οχήματα και χωρίς δεύτερη κουβέντα ξυλοφόρτωσαν άγρια τον συνδικαλιστή και τον εργάτη, τους πέρασαν τις χειροπέδες και τους συνέλαβαν. Τους οδήγησαν σιδεροδέσμιους στο Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου και τους άφησαν ελεύθερους μετά την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ι. Πατσιλινάκου και στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ