Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Τα στεγανά είχαν μετατραπεί σε... σαλόνι!

Οι πλοιοκτήτες στο όνομα του κέρδους είχαν κάνει την επικίνδυνη μετασκευή, σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, αν και γνώριζαν ότι το πλοίο ήταν πανάρχαιο και υποσυντήρητο

Τα συντρίμμια του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» αποκαλύπτουν μέρα με τη μέρα το προδιαγεγραμμένο έγκλημα
Τα συντρίμμια του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» αποκαλύπτουν μέρα με τη μέρα το προδιαγεγραμμένο έγκλημα
Ξεκάθαρο μήνυμα προς νησιώτες, ναυτεργάτες, συνολικά όλους τους εργαζόμενους της χώρας, ότι όσο οι εφοπλιστές θα είναι τα αφεντικά των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών το ταξίδι όχι μόνο θα κοστίζει χρυσάφι, αλλά και θα απειλεί την ανθρώπινη ζωή, αποτέλεσαν τα στοιχεία που αναδείχτηκαν κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού - οχηματαγωγού «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Χτες, αποδείχτηκε ότι οι πλοιοκτήτες είχαν μετατρέψει στεγανά του πλοίου, που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλειά του, σε χώρους διαμονής επιβατών, ώστε να κόβουν περισσότερα εισιτήρια και κατά συνέπεια να εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη! Πρόκειται για χώρους κάτω από το γκαράζ, που, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, είχαν μετατραπεί σε καμπίνες και σε σαλόνι με αεροπορικές θέσεις!

Οι πλοιοκτήτες στο όνομα του κέρδους είχαν κάνει την επικίνδυνη μετασκευή, αν και γνώριζαν ότι το πλοίο αυτό, που είχαν εν πλω, ήδη ήταν πανάρχαιο και υποσυντήρητο, αποδεικνύοντας ότι συνολικά το εφοπλιστικό κεφάλαιο δε δίνει δεκάρα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν μπορεί να βρίσκονται στα φονικά τους χέρια. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος κατηγορούνται μόνο για... πλημμέλημα!

Με το στοιχείο αυτό μεγαλώνουν ταυτόχρονα οι ευθύνες και των αρμοδίων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πάση θυσία εξυπηρέτηση των εφοπλιστών - κατεύθυνση που ακολουθεί και σήμερα η ΝΔ - έδιναν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε αυτό το «σαπάκι». Επιπλέον, μεγαλώνουν οι ευθύνες και της ιδιωτικής εταιρίας του «Ελληνικού Νηογνώμονα», που επίσης κάλυπτε με πιστοποιητικά την αναξιοπλοΐα του πλοίου. Ενώ υπάρχουν πλήθος ερωτηματικών για το γεγονός ότι δεν κάθισε κανένας εκπρόσωπος της εταιρίας αυτής στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το ναυάγιο...

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της ΝΔ, για το ναυάγιο, αλλά και για το γεγονός ότι από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση στην ακτοπλοΐα έχει γίνει ακόμα χειρότερη, περιγράφηκαν παραστατικότατα και από τις καταθέσεις των χτεσινών μαρτύρων, οι οποίοι ήταν συνολικά 8. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι τα νησιά ήταν, από τότε και συγκεκριμένα μήνες πριν το ναυάγιο, σε αγωνιστικό αναβρασμό για την επικινδυνότητα των ακτοπλοϊκών πλοίων και συνολικά την κατάσταση στην ακτοπλοΐα.

Ειδικά για την εικόνα του πλοίου σημειώθηκε ότι, πριν βουλιάξει, παρουσίαζε συχνά μηχανολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα τις συχνές καθυστερήσεις. Επίσης, ότι η σκουριά του πλοίου ήταν εμφανής μέχρι και στα παράθυρά του και ότι η «σαπίλα» είχε «χτυπήσει» ακόμα και τα σχοινιά των σωστικών μέσων όπως τα βαρελάκια. «Τα πέταγαν στη θάλασσα - είπε ένας από τους μάρτυρες - και αυτά εξαφανίζονταν πριν προλάβουν να τα πιάσουν οι ναυαγοί, επειδή κόβονταν τα σχοινιά τους που ήταν σάπια»! Ομως οι μάρτυρες δε βρέθηκαν αντιμέτωποι μόνο με τις εφιαλτικές μνήμες από το ναυάγιο, αλλά και με τη συντονισμένη επίθεση των δικηγόρων των κατηγορουμένων, οι οποίοι προσπαθούν με προκλητικό τρόπο να πλήξουν την αξιοπιστία των μαρτύρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαντλούν πλοία και ναυτεργάτες για το κέρδος (2005-07-09 00:00:00.0)
Αρχισαν τα όργανα (2001-12-01 00:00:00.0)
Δε ζητούν κάτι, τα θέλουν όλα! (2001-11-10 00:00:00.0)
Ερωτηματικά και εξελίξεις στο χώρο της ακτοπλοΐας (2000-11-30 00:00:00.0)
Ξεχνούν την «αγανάκτησή» τους (2000-10-21 00:00:00.0)
Θωρακίζουν τις εταιρίες τους σπέρνοντας θάνατο (2000-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ