ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις κατά την ορκωμοσία Μπαρζανί

Επίθεση της ιρακινής αντίστασης σε κατοχική αυτοκινητοπομπή

Associated Press

Επίθεση της ιρακινής αντίστασης σε κατοχική αυτοκινητοπομπή
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μια ισχυρότατη επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνιζε το Κιρκούκ την ώρα που ο Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ορκιζόταν Πρόεδρος του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν στο γειτονικό Αρμπίλ. Νέες επιθέσεις σημειώνονταν και σε άλλες πόλεις, ενώ η «κυβέρνηση» του Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι λάμβανε άνετη ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο με τη δέσμευση να αντιμετωπίσει «τη βία» και να επαναφέρει «την ηρεμία» στη χώρα.

Καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε μπροστά σε κεντρική τράπεζα του Κιρκούκ, την ώρα που δεκάδες υπάλληλοι και συνταξιούχοι συνωστίζονταν για να πάρουν τους μισθούς τους. Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και προκάλεσε το θάνατο 23 ανθρώπων, εκτός του καμικάζι, και τον τραυματισμό 97. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ισλαμιστική ακραία οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα». Αν και δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ο λόγος για τον οποίο επιλέχτηκε ο συγκεκριμένος στόχος, κατά πολλούς ήταν «αντίδραση» στην ορκωμοσία Μπαρζανί.

Μια άλλη επίθεση, αυτή τη φορά με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σημειώθηκε μπροστά σε αστυνομικό τμήμα της κοινότητας Κανάαν, βορείως της Βαγδάτης. Είχε προηγηθεί επίθεση με όλμους κατά του αστυνομικού τμήματος και το αυτοκίνητο εξερράγη, όταν στην περιοχή έσπευσαν Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες. Σκοτώθηκαν 10 άτομα, κυρίως αστυνομικοί, και τραυματίστηκαν άλλοι 7 συνάδελφοί τους.

Τέλος, στη νότια Βαγδάτη, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, ενώ άλλοι 2 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε παρόμοιο περιστατικό στο Ραμάντι. Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των αμερικανικών απωλειών από την έναρξη της εισβολής μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, σε 1.704 νεκρούς.

Τελετές και συνεντεύξεις

Η πεντάχρονη Ιρακινή δέχτηκε τις σφαίρες των συνεργατών της κατοχής που επιτέθηκαν στο χωριό της και πέθανε στο νοσοκομείο Τικρίτ

Associated Press

Η πεντάχρονη Ιρακινή δέχτηκε τις σφαίρες των συνεργατών της κατοχής που επιτέθηκαν στο χωριό της και πέθανε στο νοσοκομείο Τικρίτ
Να «προστατεύει τα συμφέροντα του κουρδικού λαού και του Κουρδιστάν» ορκίστηκε, στο Κοράνι, ο Μασούντ Μπαρζανί που ανέλαβε, χτες, καθήκοντα Προέδρου στο αυτόνομο Κουρδιστάν. Είναι ο πρώτος Πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κουρδικού Κοινοβουλίου. Συμμετείχαν ο «Πρόεδρος», επίσης Κούρδος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο πρόεδρος του «κοινοβουλίου», σουνίτης Χατζέμ αλ Χασάνι, εκπρόσωποι της σιιτικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και πολλοί ξένοι διπλωμάτες.

Την ίδια ώρα, περίπου, στο Παρίσι, η δημοσιογράφος της «Liberation» Φλοράνς Ομπενά παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις συνθήκες της, πλέον των 5 μηνών, ομηρίας της. Η Ομπενά υποστήριξε ότι απήχθη από 4 ενόπλους μαζί με τον οδηγό της από το κέντρο της Βαγδάτης και ότι κρατήθηκε σε ένα κελάρι 4 επί 2 μέτρων, με μάτια και χέρια σχεδόν διαρκώς δεμένα. Καθημερινά, είπε, έκανε μόλις 24 βήματα, όσα τη χώριζαν από την τουαλέτα, ενώ μόλις δέκα ημέρες πριν την απελευθέρωσή της συνειδητοποίησε ότι ο έτερος κρατούμενος στο κελί της ήταν ο οδηγός της, καθώς απαγορευόταν στους ομήρους να μιλούν μεταξύ τους.

Η ίδια τόνισε ότι δεν άκουσε καμία συζήτηση για λύτρα και ότι οι απαγωγείς της παρουσιάστηκαν ως «μέλη σουνιτικής οργάνωσης». Επίσης, όταν αποφασίστηκε η απελευθέρωσή της, είπε ότι της έδωσαν όλα τα προσωπικά της αντικείμενα και τα χρήματά της, ενώ της δώρισαν και 2 δαχτυλίδια. Ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν ευχαρίστησε, χτες, δημοσίως τη Ρουμανία, της οποίας οι μυστικές υπηρεσίες συγκέντρωσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την απελευθέρωση της Ομπενά, όπως ισχυρίστηκε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
2.000 κρούσματα χολέρας!

Η «ελευθερία» και η «δημοκρατία» έφεραν και τη χολέρα

Associated Press

Η «ελευθερία» και η «δημοκρατία» έφεραν και τη χολέρα
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Στα πρόθυρα ξεσπάσματος γενικευμένης επιδημίας χολέρας» βρίσκεται η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπου έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής πάνω από 2.000 κρούσματα, μετέδωσε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες», προσθέτοντας ότι ήδη 8 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους. Επίσημα, το υπουργείο Υγείας της -δοτής- κυβέρνησης υπό τον Χάμιντ Καρζάι, πρόεδρο του Αφγανιστάν, επιβεβαιώνει 300 κρούσματα, διαψεύδει ότι υπήρξαν θάνατοι και βεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει» κίνδυνος επιδημίας. Αλλά η εικόνα που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση - ο μέγας υποστηρικτής της κυβέρνησης Καρζάι -, διαμέσου της USAID, είναι πολύ διαφορετική: Ο Φρεντ Χάρτμαν, ειδικός σε θέματα υγείας, δηλώνει ότι η ασθένεια έχει κοστίσει 8-9 ζωές ήδη, και προειδοποιεί πως «μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα στον πληθυσμό της πόλης», που φθάνει τα 4 εκατομμύρια, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Το ξέσπασμα χολέρας - που ως γνωστόν μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων - «αντιμετωπίστηκε ήδη», σχολίασε στέλεχος της αφγανικής κυβέρνησης. Οπως είπε, οι αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να βράζουν το νερό, να πλένουν τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουν και να καθαρίζουν συχνά τα χέρια τους. Ακόμη, δήλωσε ότι εργαζόμενοι του υπουργείου Υγείας χλωρίωσαν πηγάδια σε όλη την πόλη.

Associated Press

Ωστόσο, η κρίση αυτή επισημαίνει μερικά πολύ απλά πράγματα: Την έλλειψη επαρκούς δικτύου υδροδότησης, την πλήρη αδιαφορία και τη συσκότιση από πλευράς των αρχών - και των δυνάμεων οι οποίες τη στηρίζουν - για τη δημόσια υγεία στην Καμπούλ, πόσο μάλλον στις επαρχίες, αλλά και το γεγονός ότι σχεδόν 4 χρόνια μετά την κατάκτηση του Αφγανιστάν, οι υποδομές παραμένουν ανύπαρκτες, πέραν των συνοικιών στις οποίες είναι εγκαταστημένο το διπλωματικό προσωπικό και τα κατοχικά στρατεύματα...

Ατελείωτες οι μάχες

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Αφγανός διερμηνέας τραυματίστηκαν από την επίθεση που εξαπέλυσαν «μαχητές Ταλιμπάν» κοντά στην πόλη Γκάζνι, πιθανότατα με τη χρήση τηλεχειριζόμενων εκρηκτικών. Στέλεχος του στρατού των ΗΠΑ υποστήριξε ότι «πίσω» από την ενέργεια βρίσκεται ομάδα «τρομοκρατών» που «ενοικίασαν» φτωχούς Αφγανούς για να τοποθετήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε χτες το «Γαλλικό Πρακτορείο», δύο μαχητές σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε μάχη στην Κανταχάρ, ενώ άλλοι δώδεκα «εχθρικοί μαχητές» - σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί - συνελήφθησαν.

Τέλος, η κυβέρνηση Μπλερ - σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» - «εξετάζει» το ενδεχόμενο να μειώσει τις δυνάμεις της στο Ιράκ και να τις «προωθήσει» στο Αφγανιστάν, σε μια αναδιάταξη, με στόχο την καταπολέμηση των «υπολειμμάτων των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα» ενόψει των προσεχών εκλογών, κατά σχετικές δηλώσεις του αξιωματούχου της Βασιλικής Αεροπορίας, Γκλεν Τόρπι.

NOTIA ΑΦΡΙΚΗ
Απομακρύνθηκε ο αντιπρόεδρος Ζούμα

KEΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Την απομάκρυνση του αντιπροέδρου της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε χτες ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τάμπο Μπέκι μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του οικονομικού συμβούλου του, απομακρυθέντα για διαφθορά και απάτη...

Ο Πρόεδρος Μπέκι ανακοίνωσε χτες την απόφασή του ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου έχοντας προηγουμένως ενημερώσει και εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη ηγετικών στελεχών της κυβερνώσας συμμαχίας ανάμεσα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (SACP) και το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU). Είπε πως στάθμισε την απόφασή του μετά και από προτροπή Ανωτέρου Δικαστηρίου του Ντέρμπαν (που εκδίκασε την υπόθεση του Σαμπίρ Σάικ, επιχειρηματία και οικονομικού συμβούλου του πρώην αντιπροέδρου) υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το δικαστήριο δεν απήγγειλε καμία κατηγορία έναντι του 63χρονου Ζούμα που προοριζόταν να αναδειχτεί στο ύπατο αξίωμα της Ν. Αφρικής το 2009...

Ο Τζέικομπ Ζούμα δήλωσε μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση πως «η δημοκρατία και η ελευθερία είναι πιο σημαντικά από εμάς ως άτομα».

Ο δε πρώην Πρόεδρος της Ν. Αφρικής και ιστορικός ηγέτης του ANC Νέλσον Μαντέλα εξέφρασε τη λύπη του που «ένα πρόσωπο με τη μεγάλη συμβολή στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία έφθασε σ' αυτό το σημείο της ζωής και της καριέρας του».

Η 15ετής φυλάκιση του επιχειρηματία Σαμπίρ Σάικ ανακοινώθηκε από ανώτερο δικαστήριο του Ντέρμπαν στις 8 του μήνα. Οσον αφορά στις σχέσεις Σάικ - Ζούμα, οι δικαστές βρήκαν πως ο Σάικ κατέβαλε στον αντιπρόεδρο ποσά ύψους 147.000 ευρώ κατά παράβαση της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας κατά της διαφθοράς. Επιπλέον, η πρόεδρος του δικαστηρίου Χίλαρι Σκουάιρς, έκρινε πως ο πρώην αντιπρόεδρος ήταν ενήμερος για την προσπάθεια του οικονομικού συμβούλου του να του καταβάλλει ετησίως ποσό ύψους περίπου 61.000 ευρώ εκ μέρους γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας...

Δεν ανακοινώθηκε άμεσα ο νέος αντιπρόεδρος, αν και τα Νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ πιθανολογούν πως ο αντικαταστάτης θα είναι είτε ο νυν υπουργός Αμυνας Μοσίουοα Λεκότα ή η υπουργός Εξωτερικών Νκοσαζάνα Ντλαμίνι - Ζούμα (πρώην σύζυγος του απομακρυθέντα αντιπροέδρου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ