Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις κατά την ορκωμοσία Μπαρζανί

Επίθεση της ιρακινής αντίστασης σε κατοχική αυτοκινητοπομπή

Associated Press

Επίθεση της ιρακινής αντίστασης σε κατοχική αυτοκινητοπομπή
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μια ισχυρότατη επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνιζε το Κιρκούκ την ώρα που ο Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ορκιζόταν Πρόεδρος του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν στο γειτονικό Αρμπίλ. Νέες επιθέσεις σημειώνονταν και σε άλλες πόλεις, ενώ η «κυβέρνηση» του Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι λάμβανε άνετη ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο με τη δέσμευση να αντιμετωπίσει «τη βία» και να επαναφέρει «την ηρεμία» στη χώρα.

Καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε μπροστά σε κεντρική τράπεζα του Κιρκούκ, την ώρα που δεκάδες υπάλληλοι και συνταξιούχοι συνωστίζονταν για να πάρουν τους μισθούς τους. Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και προκάλεσε το θάνατο 23 ανθρώπων, εκτός του καμικάζι, και τον τραυματισμό 97. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ισλαμιστική ακραία οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα». Αν και δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ο λόγος για τον οποίο επιλέχτηκε ο συγκεκριμένος στόχος, κατά πολλούς ήταν «αντίδραση» στην ορκωμοσία Μπαρζανί.

Μια άλλη επίθεση, αυτή τη φορά με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σημειώθηκε μπροστά σε αστυνομικό τμήμα της κοινότητας Κανάαν, βορείως της Βαγδάτης. Είχε προηγηθεί επίθεση με όλμους κατά του αστυνομικού τμήματος και το αυτοκίνητο εξερράγη, όταν στην περιοχή έσπευσαν Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες. Σκοτώθηκαν 10 άτομα, κυρίως αστυνομικοί, και τραυματίστηκαν άλλοι 7 συνάδελφοί τους.

Τέλος, στη νότια Βαγδάτη, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, ενώ άλλοι 2 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε παρόμοιο περιστατικό στο Ραμάντι. Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των αμερικανικών απωλειών από την έναρξη της εισβολής μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, σε 1.704 νεκρούς.

Τελετές και συνεντεύξεις

Η πεντάχρονη Ιρακινή δέχτηκε τις σφαίρες των συνεργατών της κατοχής που επιτέθηκαν στο χωριό της και πέθανε στο νοσοκομείο Τικρίτ

Associated Press

Η πεντάχρονη Ιρακινή δέχτηκε τις σφαίρες των συνεργατών της κατοχής που επιτέθηκαν στο χωριό της και πέθανε στο νοσοκομείο Τικρίτ
Να «προστατεύει τα συμφέροντα του κουρδικού λαού και του Κουρδιστάν» ορκίστηκε, στο Κοράνι, ο Μασούντ Μπαρζανί που ανέλαβε, χτες, καθήκοντα Προέδρου στο αυτόνομο Κουρδιστάν. Είναι ο πρώτος Πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κουρδικού Κοινοβουλίου. Συμμετείχαν ο «Πρόεδρος», επίσης Κούρδος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο πρόεδρος του «κοινοβουλίου», σουνίτης Χατζέμ αλ Χασάνι, εκπρόσωποι της σιιτικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και πολλοί ξένοι διπλωμάτες.

Την ίδια ώρα, περίπου, στο Παρίσι, η δημοσιογράφος της «Liberation» Φλοράνς Ομπενά παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις συνθήκες της, πλέον των 5 μηνών, ομηρίας της. Η Ομπενά υποστήριξε ότι απήχθη από 4 ενόπλους μαζί με τον οδηγό της από το κέντρο της Βαγδάτης και ότι κρατήθηκε σε ένα κελάρι 4 επί 2 μέτρων, με μάτια και χέρια σχεδόν διαρκώς δεμένα. Καθημερινά, είπε, έκανε μόλις 24 βήματα, όσα τη χώριζαν από την τουαλέτα, ενώ μόλις δέκα ημέρες πριν την απελευθέρωσή της συνειδητοποίησε ότι ο έτερος κρατούμενος στο κελί της ήταν ο οδηγός της, καθώς απαγορευόταν στους ομήρους να μιλούν μεταξύ τους.

Η ίδια τόνισε ότι δεν άκουσε καμία συζήτηση για λύτρα και ότι οι απαγωγείς της παρουσιάστηκαν ως «μέλη σουνιτικής οργάνωσης». Επίσης, όταν αποφασίστηκε η απελευθέρωσή της, είπε ότι της έδωσαν όλα τα προσωπικά της αντικείμενα και τα χρήματά της, ενώ της δώρισαν και 2 δαχτυλίδια. Ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν ευχαρίστησε, χτες, δημοσίως τη Ρουμανία, της οποίας οι μυστικές υπηρεσίες συγκέντρωσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την απελευθέρωση της Ομπενά, όπως ισχυρίστηκε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ