ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ασυμβίβαστοι μόνο απέναντι στους λαούς
  • Να διασώσουν το αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα», περιφρονώντας βάναυσα τη βούληση των λαών, επιχειρούν οι «25»
  • Αποπροσανατολιστικά παζάρια και διαμάχη για το «πάρε-δώσε» του προϋπολογισμού
  • Ενωμένοι οι «25» στη «μη χαλάρωση» της αντιλαϊκής επίθεσης
  • Κ. Καραμανλής: Πάνω απ' όλα τα συμφέροντα της ΕΕ!

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία

Associated Press

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Τα αποπροσανατολιστικά παζάρια και η άγρια διαμάχη για τον προϋπολογισμό καθώς και η διαμόρφωση ενός παραπλανητικού ελιγμού για το «ευρωσύνταγμα» κυριάρχησαν την πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 25 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι ισχυρές πιέσεις και οι εκκλήσεις για την επίτευξη μιας «συμφωνίας» και ενός «συμβιβασμού» στο ζήτημα του προϋπολογισμού 2007-2013 της ΕΕ «αντισταθμίζονταν» από τις «αδιάλλακτες» θέσεις των εμπλεκόμενων ισχυρών κρατών, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά για την αποψινή, ολονύχτια, όπως προβλέπεται, συνεδρίαση.

Την ίδια στιγμή όμως ομόφωνα οι «25» εμφανίζονται ασυμβίβαστοι απέναντι στο «μέτωπο» κατά των λαών, χωρίς να «χαλαρώνουν» ούτε στιγμή την ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στο μήνυμα αποδοκιμασίας και καταδίκης της πολιτικής τους από τους λαούς. Δεν είναι τυχαίο ότι καμία διαφωνία δεν έχει εκδηλωθεί για τη στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία ωστόσο περιλαμβάνεται στα θέματα ημερήσιας διάταξης!

Οσον αφορά στα «κυρίαρχα» θέματα της συνόδου, προϋπολογισμός και «ευρωσύνταγμα», οι δηλώσεις από την πλευρά των κυβερνήσεων διαδέχονταν η μία την άλλη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των θέσεών τους ενόψει της «τελικής διαπραγμάτευσης».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο «ευρωσύνταγμα», μέχρι αργά χτες καταβάλλονταν προσπάθειες από την Κομισιόν και την προεδρία να υπάρξει ένα προσωρινό(!) «πάγωμα» στη διαδικασία επικύρωσης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, αλλά σε καμία περίπτωση να μην ανακηρυχτεί «νεκρό», αρνούμενοι να αποδεχτούν τον ενταφιασμό του από το «όχι» των λαών.

Μάλιστα, ο προεδρεύων, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η περίοδος του «παγώματος» της διαδικασίας επικύρωσης να μην ξεπερνά τους 9-12 μήνες! Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκ. Σρέντερ, επανήλθε χτες δηλώνοντας ότι το «ευρωσύνταγμα» δεν είναι νεκρό, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για τη διάσωσή του.

Αντίθετα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Γ. Π. Μπαλκενέντε, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δε θα επαναφέρει το δημοψήφισμα ενώ και ο Δανός ομόλογός του, Ράσμουνσεν, δήλωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να ανακοινώσει τη ματαίωση του δημοψηφίσματος της 27ης του Σεπτέμβρη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μπαρόζο, προειδοποίησε με «κρίση και παράλυση» αν η σύνοδος δεν κλείσει το θέμα του «ευρωσυντάγματος».

Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή μετά τις πρώτες ώρες της χτεσινοβραδινής συνεδρίασης των «25» ανέφεραν ότι διαμορφώνεται μια κυρίαρχη τάση να υπάρξει μια «περίοδος περισυλλογής», αλλά σε καμία περίπτωση δε θα σταματήσει η διαδικασία επικύρωσης. Μάλιστα, στο σχετικό ανακοινωθέν που αναμένεται να εκδοθεί θα υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση των «25» ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία επικύρωσης.

Αδιευκρίνιστο παρέμενε τόσο το διάστημα της περισυλλογής όσο και πώς θα το «αξιοποιήσουν» για να θέσουν σε εφαρμογή κάποιο σχέδιο «επανάκτησης της εμπιστοσύνης» των λαών στο λαομίσητο ευρωοικοδόμημα.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός πρότεινε το διάστημα περισυλλογής να διαρκέσει μέχρι το Νοέμβρη του 2006, ενώ ο Τ. Μπλερ είπε να μη σταθούν στα τυπικά αλλά να εφαρμόσουν τις πολιτικές που κατοχυρώνονται στο «ευρωσύνταγμα».

Με τις πλέον φιλοευρωπαϊκές θέσεις εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος επέμεινε να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης σαν να μην έγινε τίποτε στη Γαλλία και στην Ολλανδία! Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπέδειξε στους ομολόγους του να αναζητήσουν τη «διέξοδο» στη «δήλωση 30» του «ευρωσυντάγματος» που ορίζει ότι στο τέλος του 2006 θα εξεταστεί η τύχη του στην περίπτωση που δεν έχει εγκριθεί από 5 κράτη-μέλη.

Αδιέξοδο στον προϋπολογισμό

Αντίθετα, καμία ένδειξη γεφυρώματος των αντιθέσεων δεν υπήρχε στο θέμα του προϋπολογισμού, παρά τις συνεχείς εναγώνιες εκκλήσεις του Μπαρόζο προς τους ηγέτες της ΕΕ να δείξουν «αίσθημα ευθύνης και συμβιβασμού».

Εκτός από τη βρετανική κυβέρνηση, που παρέμεινε αμετακίνητη στη θέση της δηλώνοντας μάλιστα «δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο»(!) με άγριες διαθέσεις εμφανίστηκε και η Ολλανδία, η οποία έσπευσε να απορρίψει ως απαράδεκτη και τη νέα «συμβιβαστική» πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός έχει έρθει στις Βρυξέλλες με ρητή εντολή του Κοινοβουλίου της χώρας του να μειώσει τις εισφορές κατά 1,5 δισ. ευρώ. Η πρόταση της προεδρίας προβλέπει το μισό...

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατούσε χτες στις Βρυξέλλες είναι οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου, Γκ. Σρέντερ, ότι είναι «σκεπτικιστής» για το θέμα του προϋπολογισμού, καθώς και του Σουηδού πρωθυπουργού, Γκέραν Πέρσον, ότι «δεν είναι αισιόδοξος για μια συμφωνία» στο θέμα.

Σημειώνεται ότι η συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας προβλέπει να υπάρξει «πάγωμα» των επιστροφών, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως, προς τη Βρετανία και ταυτόχρονα να ανοίξει το θέμα των κονδυλίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) από το 2013 και μετά, αφού για μέχρι τότε υπάρχει ήδη απόφαση της ΕΕ από το 2002.

Ομως, ο Τ. Μπλερ ζητά ως «αντάλλαγμα» για το «πάγωμα» των επιστροφών να αναθεωρηθεί η απόφαση για την ΚΑΠ πριν το 2008.

Ευρω-πλειοδοσία από Καραμανλή

Στο κλίμα αυτό της σύγκρουσης «όλων με όλους» αίσθηση προκαλεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θυσιάζει τα εθνικά συμφέροντα προς όφελος του γενικότερου συμφέροντος της ΕΕ!

Τη στιγμή που τα κονδύλια από το Δ΄ ΚΠΣ για τη χώρα μας σφαγιάζονται, ο Κ. Καραμανλής έκανε δηλώσεις από τη σκοπιά των γενικότερων ευρωπαϊκών συμφερόντων.

«Ολοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή υπόθεση», είπε προσερχόμενος στη σύνοδο των κεντροδεξιών ηγετών του ΕΛΚ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ψέλλισε την παραμικρή διαμαρτυρία είτε για την πρόταση των έξι «χρηματοδοτριών» κρατών-μελών (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία) για «πάγωμα» των δαπανών του προϋπολογισμού στα 800 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα μας θα πάρει 12 δισ. ευρώ! Αντίθετα, υπεραμύνθηκε της ανάγκης για οποιαδήποτε συμφωνία γιατί, όπως είπε, «στην παρούσα φάση η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα καθαρό σήμα αποτελεσματικότητας σε όλους τους πολίτες»!

Στη βάση αυτή η κυβέρνηση θεωρεί από πριν επιτυχία ό,τι πάρει πάνω από τα 12 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Κομισιόν θα λάβαινε 22 δισ. ευρώ!

Επίσης, δεν αντέδρασε δημόσια στην επικίνδυνη προοπτική που διαγράφει η πρόταση Μπλερ για την αναθεώρηση των δαπανών για την ΚΑΠ, η οποία συνεπάγεται σημαντικές περικοπές και για την Ελλάδα, που «λαμβάνει» σήμερα περί τα 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο για την αγροτική οικονομία.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα κονδύλια αυτά είναι ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες ζημιές που υφίσταται η οικονομία της χώρας μας από τους περιορισμούς της ΕΕ στα αγροτικά προϊόντα, από την ελεύθερη εισβολή των πολυεθνικών, κ.ο.κ.

Προσπαθούν να δελεάσουν τις χώρες με «καθαρή συνεισφορά»...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Οι αριθμοί αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά ότι το μοίρασμα της πίτας στα δημοσιονομικά, καθώς και η συζήτηση των αγροτικών χρηματοδοτήσεων δεν αφορούν τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, ούτε τις χώρες που δεν ανήκουν στο κλαμπ των ισχυρών.

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της λουξεμβουργιανής προεδρίας να επιτύχει συμβιβαστική λύση και να βγει από το αδιέξοδο της αποτυχίας, η βρετανική εμμονή στις επιστροφές, καθώς και οι αντιδράσεις της γαλλικής πλευράς, δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις.

Συγκεκριμένα η πρόταση της προεδρίας, αρχικά, ήταν να παγώσουν οι επιστροφές που λαμβάνει το Λονδίνο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, στο 4,6%, έως το 2007 και να ξεκινήσει τότε σταδιακή μείωσή τους έως το 2013, όπου και θα συνδεθούν με την επαναδιαπραγμάτευση για τη γεωργία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται αρνητικός και ζητά να ανοίξει η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), κάτι στο οποίο αντιδρά η Γαλλία, ενώ δεσμεύονται και από την ομόφωνη απόφαση που έλαβαν το Δεκέμβρη του 2003.

Ετσι το Λουξεμβούργο, έρχεται να διαμορφώσει την πρότασή του ζητώντας να παγώσουν οι επιστροφές της Βρετανίας και να ξεκινήσει η γεωργική χρηματοδότηση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, χωρίς παράλληλη αύξηση των δαπανών για τη γεωργία, κόστος που ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ, κατά την περίοδο της επταετίας που θα εφαρμοστεί. Γεγονός που σημαίνει μείωση των επιδοτήσεων τόσο για τη Γαλλία που λαμβάνει το 23% των κοινοτικών πόρων για τη γεωργία, όσο και για την Ελλάδα, που λαμβάνει το 6,2% των επιδοτήσεων. Η προεδρία, προκειμένου να δελεάσει τις χώρες που έχουν «καθαρή συνεισφορά» (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία), τους επιτρέπει να επιδοτούν τις εισφορές τους από τις εισπράξεις του ΦΠΑ, ενώ σε Ολλανδούς και Σουηδούς επιτρέπει να κρατούν το 10% των αποδόσεων του εθνικού τους ΦΠΑ.

Τέλος, η πρόταση της προεδρίας, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις «προσφορές», ζητά μείωση των δαπανών για την έρευνα και τα διευρωπαϊκά δίκτυα.

Σημειώνουμε πως τα οφέλη από το Γεωργικό Ταμείο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2004, έχουν ως εξής (σε εκατ. ευρώ - σε % συνόλου):

-- Γαλλία 9.389, 21,0%

-- Ισπανία 6.319, 14,1%

-- Γερμανία 6.034, 13,5%

-- Ιταλία 5.023, 11,2%

-- Ην. Βασίλειο, 3.987 8,9%

-- Ελλάδα 2.778, 6,2%

-- Ιρλανδία 1.830, 4,1%

-- Ολλανδία 1.262, 2,8%

-- Δανία 1.217, 2,7%

-- Αυστρία 1.142, 2,6%

-- Βέλγιο 1.073, 2,4%

-- Πολωνία 873, 2,0%

-- Φινλανδία 869, 2,0%.

Σκόπιμη ασάφεια για τη διεύρυνση

Σκόπιμη σύγχυση και ασάφεια αναφορικά με το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ επικρατούσε στις Βρυξέλλες μεταξύ των ηγετών των «25». Παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιδιώκουν τη διεύρυνση, εκτός των άλλων, για να καθηλώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις και να μειώσουν το «εργατικό κόστος», ωστόσο επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, οι οποίοι αντιδρούν έντονα.

Αυτό ακριβώς υπηρετεί η ακύρωση της συνάντησης με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία), που είχε οριστεί για το πρωί του Σαββάτου.

Η προεδρία της ΕΕ επικαλέστηκε την ...έλλειψη χρόνου, γιατί την ίδια ώρα αναχωρεί για την Ουάσιγκτον η «τρόικα» της ΕΕ προκειμένου να συναντηθεί με τον Τζ. Μπους.

Την ίδια στιγμή δυναμώνουν οι «φωνές» κατά της ένταξης της Τουρκίας. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε χτες ότι «αν δεν αναγνωρίσει η Τουρκία την Κύπρο δεν πρόκειται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Περισσότερο σαφής η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, είπε ότι «θα ήταν τελείως ανήθικο» να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με την προοπτική της πλήρους ένταξης, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι δε θα υπάρξει ποτέ μια πλειοψηφία που θα επικυρώσει μια τέτοια απόφαση στις χώρες που θα διοργανώσουν τότε δημοψηφίσματα.

Χωρίς αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων;

Στην προσπάθεια «εξευμενισμού» των Ευρωπαίων πολιτών φαίνεται να οριστικοποιήθηκε η απαλοιφή οιασδήποτε αναφοράς στη διεύρυνση και στο μέλλον της Τουρκίας στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου. Η θέση του προέδρου της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως εκφράστηκε πριν τη σύνοδο, είναι να κρατήσει η ΕΕ «το λόγο της», όσον αφορά στις χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία, ενώ παράλληλα να γίνει αξιολόγηση των δυνατοτήτων εισόδου νέων μελών.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, φωτογραφίζοντας την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, «αναρωτιέμαι κατά πόσο δύναται να συνεχιστεί η διεύρυνση, χωρίς θεσμικό πλαίσιο», αναφερόμενος σε ενδεχόμενη κατάρρευση του «ευρωσυντάγματος». Φέρεται, επίσης, να ζήτησε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα της διεύρυνσης.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, τόνισε ότι «θα πρέπει πριν την επικύρωση του Συντάγματος να εξετάσουμε τα προβλήματα του Ευρωπαίου, που είναι η ανταγωνιστικότητα, το κοινωνικό κράτος, η εγκληματικότητα και η θέση της Ευρώπης στον κόσμο».

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
«Δεν είναι ανοιχτό σε διαπραγμάτευση»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας).--

Σε μια προκλητική απόφαση, που περιφρονεί βάναυσα το βροντερό όχι των λαών, κατέληξαν οι «25» για το «ευρωσύνταγμα» λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να υπάρξει μία «περίοδος περισυλλογής» μέχρι τον Ιούνη του 2006, αλλά στο διάστημα αυτό όσες χώρες θέλουν να προχωρήσουν στην επικύρωση του «ευρωσυντάγματος» μπορούν να το κάνουν. Στο τέλος της «περιόδου περισυλλογής» θα αποφασίσουν με βάση τα μέχρι τότε δεδομένα πώς θα συνεχίσουν. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το παραμικρό στο «ευρωσύνταγμα». «Δεν είναι ανοιχτό σε διαπραγμάτευση», έλεγαν ελληνικές πηγές. Την ίδια στιγμή, ο προεδρεύων Ζ. Κλοντ Γιούνκερ άφησε ανοιχτό τοι ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος» και από τα 25 κράτη - μέλη στο πρώτο εξάμηνο του 2007 από το Νοέμβρη του 2006. Πάντως σήμερα θα συζητηθεί το τελικό ανακοινωθέν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ