Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκόπιμη ασάφεια για τη διεύρυνση

Σκόπιμη σύγχυση και ασάφεια αναφορικά με το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ επικρατούσε στις Βρυξέλλες μεταξύ των ηγετών των «25». Παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιδιώκουν τη διεύρυνση, εκτός των άλλων, για να καθηλώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις και να μειώσουν το «εργατικό κόστος», ωστόσο επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, οι οποίοι αντιδρούν έντονα.

Αυτό ακριβώς υπηρετεί η ακύρωση της συνάντησης με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία), που είχε οριστεί για το πρωί του Σαββάτου.

Η προεδρία της ΕΕ επικαλέστηκε την ...έλλειψη χρόνου, γιατί την ίδια ώρα αναχωρεί για την Ουάσιγκτον η «τρόικα» της ΕΕ προκειμένου να συναντηθεί με τον Τζ. Μπους.

Την ίδια στιγμή δυναμώνουν οι «φωνές» κατά της ένταξης της Τουρκίας. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε χτες ότι «αν δεν αναγνωρίσει η Τουρκία την Κύπρο δεν πρόκειται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Περισσότερο σαφής η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, είπε ότι «θα ήταν τελείως ανήθικο» να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με την προοπτική της πλήρους ένταξης, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι δε θα υπάρξει ποτέ μια πλειοψηφία που θα επικυρώσει μια τέτοια απόφαση στις χώρες που θα διοργανώσουν τότε δημοψηφίσματα.

Χωρίς αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων;

Στην προσπάθεια «εξευμενισμού» των Ευρωπαίων πολιτών φαίνεται να οριστικοποιήθηκε η απαλοιφή οιασδήποτε αναφοράς στη διεύρυνση και στο μέλλον της Τουρκίας στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου. Η θέση του προέδρου της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως εκφράστηκε πριν τη σύνοδο, είναι να κρατήσει η ΕΕ «το λόγο της», όσον αφορά στις χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία, ενώ παράλληλα να γίνει αξιολόγηση των δυνατοτήτων εισόδου νέων μελών.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, φωτογραφίζοντας την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, «αναρωτιέμαι κατά πόσο δύναται να συνεχιστεί η διεύρυνση, χωρίς θεσμικό πλαίσιο», αναφερόμενος σε ενδεχόμενη κατάρρευση του «ευρωσυντάγματος». Φέρεται, επίσης, να ζήτησε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα της διεύρυνσης.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, τόνισε ότι «θα πρέπει πριν την επικύρωση του Συντάγματος να εξετάσουμε τα προβλήματα του Ευρωπαίου, που είναι η ανταγωνιστικότητα, το κοινωνικό κράτος, η εγκληματικότητα και η θέση της Ευρώπης στον κόσμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρίσιμη επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες (2004-09-23 00:00:00.0)
Αναμετάδοση της κυβερνητικής προπαγάνδας (2002-12-17 00:00:00.0)
Πρόταση για άλλες δέκα χώρες ως νέα υποψήφια κράτη - μέλη (2002-10-10 00:00:00.0)
Προβλήματα... κορυφής (2002-10-05 00:00:00.0)
Η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στον «οδικό χάρτη» (1999-12-08 00:00:00.0)
Νικήσαμε, το κείμενο δεν έχει ...παραγράφους! (1998-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ