Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αδιάλλακτοι οι Τουρκοκύπριοι

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι απέρριψαν ολόκληρο το πακέτο της Προεδρίας της ΕΕ στις συνομιλίες που έγιναν στις Βρυξέλλες για την οικονομική τους ενίσχυση και δεν επέδειξαν καμιά προθυμία να συνεργαστούν. Είπε, επίσης, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν αμετακίνητη και στα δύο αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου και τον τερματισμό του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Ο Τ. Παπαδόπουλος μιλούσε κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ικανοποιητικό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Είπε, επίσης, ότι δεν έγινε συζήτηση για αλλαγή του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και έχει διαπιστωθεί ότι η περικοπή στη Δύναμη που έχει γίνει απέδωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες για προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «η προσπάθειά μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, και ειδικά με τις ΗΠΑ», λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις ενέργειες των ΗΠΑ που προκάλεσαν αισθήματα πικρίας στον κυπριακό λαό.

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει με τις ΗΠΑ διμερή συμφωνία, η οποία αφορά στη διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής και σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που συνάπτει μια τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι το Συμβούλιο θα είναι η πιο σημαντική συνάντηση κορυφής της δεκαετίας, λέγοντας ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ