Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΤΟΥΣΣΑΣ
«Οχι» σε λιμάνια - φέουδα του κεφαλαίου

Συνάντηση με εργαζόμενους στην καθαριότητα του ΟΛΘ και λιμενεργάτες της Θεσσαλονίκης είχε χτες ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Γ. Τούσσας
Ο Γ. Τούσσας
Καθεστώς εργασιακού τρόμου αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ όσοι από αυτούς αγωνίζονται για την εφαρμογή των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας απειλούνται ανοιχτά και απροσχημάτιστα. Αυτό διαπίστωσε χτες και ο Γ. Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που περιόδευσε στο χώρο του λιμανιού. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα ο γραμματέας του ΕΚΘ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Οπως τόνισαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, δουλεύουν σε συνθήκες γκέτο και ο εργολάβος αρνείται να τηρήσει 8ωρο, πενθήμερο και τριετίες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Οποιος υψώνει κεφάλι απειλείται και με τραμπούκικες μεθόδους προσπαθούν να τον κάνουν να σωπάσει.

Χαρακτηριστικό του κλίματος αποτελεί το γεγονός ότι απειλήθηκε χτες εργαζόμενη στην καθαριότητα, γιατί ο σύζυγός της, που εργάζεται στον ίδιο χώρο και είναι γραμματέας του σωματείου, συμμετείχε στη συνάντηση που είχε ο Γ. Τούσσας με τους συνδικαλιστές! Λίγο αργότερα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα όσα καταγγέλθηκαν από τους εργαζόμενους και απαίτησε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προκύπτει από τη δράση του συγκεκριμένου εργολάβου, καθώς και τα γενικότερα θέματα των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι στους εργολάβους καθαριότητας που κάθε φορά αναλαμβάνουν με σύμβαση με τον ΟΛΘ την καθαριότητα των χώρων του, απασχολούνται περίπου 70 άτομα για πάνω από 15 χρόνια. Βρίσκονται υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας, ανασφάλειας, αντιμετωπίζοντας συνεχώς το ενδεχόμενο να μην ανανεωθεί η σύμβασή τους με τον επόμενο εργολάβο.

Οι χώροι που καθαρίζουν ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και τα χρήματα που πληρώνονται επίσης προέρχονται από αυτόν. Χρόνιο αίτημά τους αποτελεί η απομάκρυνση των ενδιάμεσων εργολάβων και η ένταξή τους στο προσωπικό του ΟΛΘ για να έχουν αυτόν ως απευθείας εργοδότη τους.

Τα αιτήματα και η αγωνιστική στάση των εργαζομένων τους έφερε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον τωρινό εργολάβο καθαριότητας, ο οποίος οργάνωσε και επιβάλλει καθεστώς τρομοκρατίας και εκφοβισμού στους εργαζόμενους. Με 2-3 πρόσωπα της επιλογής και εμπιστοσύνης του πιέζει και απειλεί τους εργαζόμενους και επιπλέον τους υποχρεώνει να εργάζονται σε καθεστώς τρόμου.

Ο Γ. Τούσσας συναντήθηκε επίσης με τους λιμενεργάτες και το σωματείο τους. Μιλώντας στη συνάντηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι σε μια εποχή που το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του εξαπολύουν ενιαία επίθεση, επιβάλλεται να είναι και ενιαία η αντεπίθεση της εργατικής τάξης σε ταξική κατεύθυνση. Αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα υπάρξουν από την κοινοτική οδηγία για τα λιμάνια, όπως ο τεμαχισμός τους και η παραχώρηση των κερδοφόρων κομματιών σε ιδιώτες, καθώς και η κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος.

Κάλεσε τους εργαζόμενους στα λιμάνια να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια λιμάνια με κοινωνικό έλεγχο, μόνιμη σταθερή δουλιά για όλους τους λιμενεργάτες, πενθήμερο, 7ωρο και 35ωρο, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, Δημόσια Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία για όλους. Ακόμη ο Γ. Τούσσας συναντήθηκε με το σωματείο των οδηγών φορτηγών «Ερμής» και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Σήμερα, η περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται στα ΕΛΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ