Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Και δάκρυα για τον «ενταφιασμό του ευρωσυντάγματος»

Ως απάντηση στους πανηγυρισμούς του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνου, για την απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, ερμηνεύεται η εκδήλωση που διοργάνωσε η τάση της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης» προχτές το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα: «Το ΝΑΙ στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης είναι η απάντηση της Αριστεράς». Οι ανανεωτές του ΣΥΝ δεν απέφυγαν τον πειρασμό της αυθαίρετης ερμηνείας των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων, πάντα όμως από τη σκοπιά της υπεράσπισης του ευρωενωσιακού οικοδομήματος.

Ο Μ. Παπαγιαννάκης έκανε λόγο για «μια μακρά περίοδο στασιμότητας και πολιτικής παράλυσης» καθώς «ο εξελισσόμενος ενταφιασμός του Συντάγματος δεν αφήνει σχεδόν καμία δυνατότητα νέου σχεδίου για πολλά χρόνια».

Ο Σπύρος Δανέλλης τσουβάλιασε τους πάντες λέγοντας πως «οι αρνητές της ευρωπαϊκής ιδέας, οι οπαδοί του αγγλοσαξονικού φιλελευθερισμού, οι εθνικιστές ξενοφοβικοί, οι ακροδεξιοί ρατσιστές βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο μοιραζόμενοι τη νίκη που πέτυχαν κατά της πρώτης ουσιαστικής, έστω δειλής προσπάθειας θεσμοθέτησης ενός κοινού συνταγματικού καταστατικού χάρτη με τους προοδευτικούς ευρωαπαιτητικούς και τους αριστερούς φοβικούς της παγκοσμιοποίησης, οι οποίοι ουτοπικά πίστεψαν ότι με το "όχι" θα ωθούσαν την Ευρώπη σε ένα νέο ξεκίνημα με περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο».

Ο Δ. Χατζησωκράτης στενοχωρήθηκε για την «αδυναμία ηγετών κρατών-μελών αλλά και μεγάλων πολιτικών ευρωπαϊκών κομμάτων να αρθρώσουν μια πρόταση διεξόδου από την κρίση», της οποίας χαρακτηριστικό είναι «ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπόρεσε να εκδώσει, πριν το Συμβούλιο, σχετικό ψήφισμα»(!), και κατέληξε: «Το ζήτημα είναι οι πολιτικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς να διαμορφώσουν ένα πολιτικό σχέδιο. Σε αυτό δεν πρέπει να περιλαμβάνεται μόνο το τι Ευρώπη θέλουμε αλλά το πώς και κυρίως με ποιες δυνάμεις θα βαδίσουμε μαζί για την πραγμάτωσή του. Γι' αυτό επιμένουμε να αναλάβει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πρωτοβουλία ώστε να προωθηθεί πρόταση για πανευρωπαϊκό συντονισμό. Με την έννοια αυτή θεωρούμε ότι η πρόταση που απηύθυνε προ ημερών ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να έχει αποδέκτη τον ΣΥΝ αλλά τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα κλίμα, καταρχήν, συνεννόησης στο ευρωπαϊκό επίπεδο για μια τέτοια πρωτοβουλία».

Από τους άλλους ομιλητές ο Β. Ζουναλής έκανε λόγο για «σκόρπισμα των ελπίδων» καθώς «χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία προώθησης της πολιτικής ενοποίησης». Ο Θ. Μαργαρίτης εκτίμησε πως θα αποδυναμώσει τον ΣΥΝ το ΟΧΙ της ηγεσίας του γιατί βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις «ευρωπαϊκές ευαισθησίες» της βάσης του και «γιατί η πιο σαφής γραμμή του ΟΧΙ, η πιο συνεπής έκφραση του ευρωσκεπτικισμού εξ αντικειμένου ενισχύει την πολιτική του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ