Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Κορυσχάδες

Λαμποκοπούν χρυσά σπαθιά/ πέφτουν ντουφέκια αράδα/ Ο Αρης κάνει πόλεμο, μ' αντάρτες παλικάρια..!

Κατηφορίζουμε κι ανηφορίζουμε την καταπράσινη οδό «Αρης Βελουχιώτης» που οδηγεί κατ' ευθείαν από το Καρπενήσι στις Κορυσχάδες. Μας υποδέχτηκε μια λαμπερή κατάφωτη μέρα, πλημμυρισμένη από μυρουδιές και χρώματα.

«Η αληθινή ιστορία δεν ξαναγράφεται, μήτε και παραχαράσσεται». Το πρώτο σύνθημα κάτω από μια παραφορτωμένη κερασιά..! 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών ενάντια στο φασισμό..! 61 χρόνια από τη μεγάλη μάζωξη στο πέτρινο σχολειό των Κορυσχάδων και τη δημιουργία της ΠΕΕΑ. Το χωριό έχει ζωντανέψει και πλημμύρισε από μουσικές, φωνές, σημαίες και πολύ κόσμο!

Σπαρμένος με μνημεία όλος ετούτος ο πανέμορφος τόπος. Μνημεία αγώνων, φλεγόμενα καντήλια, επέτειοι μαχών, τάφοι μαρτύρων, άφθονο αίμα παλικαριών για Λευτεριά και Ανεξαρτησία. Λαμπρές σελίδες Τιμής και Δόξας. Πηγές αναμνήσεων και παραδειγματισμού, άντλησης αισιοδοξίας, πίστης και θάρρους (Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει ένα κεντρικό μνημείο στην πρωτεύουσα που να είναι το απάνθισμα όλων των άλλων, το εκχύλισμα της τεράστιας προσφοράς της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης).

Ενας λοιπόν τέτοιος τόπος με τη δική του αξία και σημασία είναι το ιστορικό και πανέμορφο χωριό των Κορυσχάδων μέσα στο απέραντο ελατόδασος της Ευρυτανίας.

Στη μια άκρη του τριγώνου ψηλά είναι το Βελούχι κι απέναντι ανταμώνουν κι αγκαλιάζονται, έτσι πανύψηλες που είναι καθώς λογχίζουν τα σύννεφα, η Χελιδόνα με την Καλιακούδα. Φυσικό κι απόρθητο φρούριο, προστατεύουν το Μικρό και Μεγάλο Χωριό,τις Κορυσχάδες, την Παναγία την Προυσιώτισσα από τον κάθε λογής Αγαρηνό. Συμπορευτής τους ο Καρπενησιώτης που φιδοσέρνεται ταπεινωμένος στα γκρεμά, πότε το ένα πότε το άλλο χωριό ν' αγκαλιάσει.

Δεν μπορείς να περιορίσεις, μήτε τη συγκίνηση, μήτε τον ενθουσιασμό σου, καθώς βλέπεις έναν έναν ν' ανταμώνουν παλιοί γνωστοί φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι.

Στην είσοδο του σχολειού, που τώρα αναπαλαιώνεται και βάφεται, εξακολουθεί να υπάρχει μια επιγραφή: «Επίδαυρος 1821 - Κορυσχάδες 1944». Πόσα δεν εννοεί αυτή η επιγραφή; Οι ίδιοι αγώνες πριν από 123 χρόνια, οι ίδιοι το '44, αλλά οι ίδιοι και σήμερα. Ιδιες οι προσπάθειες του Λαού.

Στην ιστορία του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα η 14η του Μάη, ξεχωρίζει σαν ένας σημαντικός σταθμός..! Είναι η μέρα που πάνω στα λευτερωμένα βουνά μας συνέρχεται το πρώτο κυρίαρχο Λαϊκό Σώμα. Το Εθνικό Συμβούλιο παίρνει σάρκα και οστά.

Το Εθνικό Συμβούλιο είναι το αποκορύφωμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα του ελληνικού λαού. Δίνει στην Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), την αδιαφιλονίκητη και ατράνταχτη Λαϊκή Βάση για την εκπλήρωση του ιστορικού έργου της. Είναι η έγκριση της θέλησης του ελληνικού λαού που συνέβαλε αγωνιστικά στην κατάκτηση της Λευτεριάς.

Μεγάλη η επιθυμία, αλλά λίγος ο χώρος για να γραφτούν περισσότερα..!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ