Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συνωμοσία της γελοιοποίησης...

Είδαμε αυτές τις μέρες μια 2ωρη σοβαρή τηλεοπτική συζήτηση, σε ένα σοβαρό κανάλι, με ένα σοβαρό συντονιστή και τρεις επίσης σοβαρούς καλεσμένους γύρω από ένα πολύ σοβαρό θέμα: Τις μεγάλες συνωμοσίες του 20ού αιώνα.

Ευτυχώς, το θέμα παρέμεινε σοβαρό. Οι συζητητές, όμως, δυστυχώς, όχι...

Δεν έχει σημασία ποιο ήταν το κανάλι και ποιοι οι συμμετέχοντες. Εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι τα ηθελημένα ή αθέλητα λάθη τους.

1. Ολοι οι συζητητές ανήκαν στον ίδιο πολιτικό και εκδοτικό χώρο, είχαν τις ίδιες θέσεις και προσπαθούσαν, καλαμπουρίζοντας πολλές φορές, να μας πείσουν ότι όλες οι κατά καιρούς «διαφημιζόμενες» συνωμοσίες, ήταν στη σφαίρα της... φαντασίας μας και είχαν μοναδικό σκοπό να αποδείξουν ότι για όλα τα «κακά» φταίνε οι Αμερικάνοι... Δεν είχαν τη στοιχειώδη εξυπνάδα να καλέσουν, για άλλοθι, τέλος πάντων, έστω και ένα συζητητή με κάποια διαφορετική άποψη.

2. Πρόβαλλαν μερικά συγκλονιστικά ντοκουμέντα που αποδείκνυαν την ύπαρξη ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΩΝ συνωμοσιών (δολοφονίες προέδρων, δίδυμοι πύργοι, δικτατορίες...) κι αμέσως μετά, συζητώντας, τα γελοιοποιούσαν, σαν «προπαγάνδα» φανατικών αριστεριστών..!

3. Απέδωσαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στους κακούς Σέρβους, αγνοώντας ότι από το 1991, ο παντοδύναμος σύμβουλος του Πενταγώνου κ. Μακ Κέναν, σε άρθρο του στην «Ουάσιγκτον Ποστ», έγραφε ότι αν οι ίδιοι οι Βαλκάνιοι ηγέτες δεν άλλαζαν, με το καλό, τα σύνορά τους, θα τα άλλαζε με τη βία το ΝΑΤΟ..!!

4. Γελούσαν με τις «συκοφαντίες» περί ανάμειξης της CIA στις «Ερυθρές ταξιαρχίες», όταν η ΙΔΙΑ η CIA, αργότερα, ομολόγησε, ότι ακόμη και το διαμέρισμα που έκλεισαν τον Αλντο Μόρο, το νοίκιασε... πράκτοράς της!

5. Γελάσαμε κι εμείς με την καρδιά μας όταν διάβασαν αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του πατέρα Μπους, που λέει ότι όχι μόνο οι ΗΠΑ δεν είχαν καμιά ανάμειξη στη λυσσασμένη προσπάθεια διάλυσης του ανατολικού κόσμου, αλλά... «εκλιπαρούσαν» τον Γιέλτσιν και την παρέα του να καθίσουν φρόνιμα..!!

6. Και το τελευταίο κερασάκι στην τούρτα τους: Είπαν ότι οι Αμερικάνοι πρέπει να είναι περήφανοι (sic) για τον παγκόσμιο αντιαμερικανισμό και ιδιαίτερα... τον Ελληνικό. Με τις πορείες μας, είπαν, στην πρεσβεία τους, και με το να φορτώνουμε όλα τα «κακά» στους Αμερικανούς, πείθουμε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι παντοδύναμες παντού και για πάντα..!! Μα δε σκέφθηκαν, αυτοί οι «σοβαροί» συζητητές ότι τα ίδια έλεγαν, το 1940, οι γερμανόφιλοι για τον Χίτλερ;!!

Κι έτσι, λοιπόν, έκλεισε το «παραμύθι» περί συνωμοσιών... Αποκαλύφθηκε όμως, μια καινούρια συνωμοσία, αυτή που διαδέχεται τη συνωμοσία της σιωπής, τη διαβόητη OMERTA... Είναι ένα νέο είδος. Αυτό που ο Νόαμ Τσόμσκι το έχει βαφτίσει «κουλτούρα της τρομοκρατίας». Που σημαίνει, με πολύ απλά λόγια: «Τρομάζουμε και απελπίζουμε τον κόσμο, όχι κρύβοντας την αλήθεια με βάρβαρα μέσα, αλλά ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ την αλήθεια, ΕΥΤΕΛΙΖΟΝΤΑΣ ή και ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ, αυτούς που λένε την αλήθεια...».

Ευχαριστούμε τους συζητητές που, χωρίς ίσως να το καταλάβουν, μας αποκάλυψαν τη νέα συνωμοσία και τους νέους συνωμότες..


Του
Στέφανου ΛΗΝΑΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ