Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αναμετάδοση της κυβερνητικής προπαγάνδας

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη φαίνεται πως κατόρθωσε το ακατόρθωτο, αν τουλάχιστον βασιστούμε στις δηλώσεις του προέδρου του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος εκτίμησε ότι τα αποτελέσματά της «ήταν θετικά» και μάλιστα για όλους. Αλλωστε, για την ηγεσία του ΣΥΝ θετικά ήταν και τα αποτελέσματα του Ελσίνκι, μέχρι που αποδείχτηκε πως δεν ήταν ακριβώς τέτοια.

Κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί γεγονός με ιστορική σημασία, η διεύρυνση της ΕΕ έχει επίσης ιστορική σημασία, ενώ θετική εξέλιξη αποτελεί και η επιβεβαίωση και συγκεκριμενοποίηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Κατόπιν τούτων δε θα μπορούσε παρά να αποδώσει εύσημα στους κυβερνητικούς χειρισμούς, δηλώνοντας ότι «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες, χωρίς μισόλογα και χωρίς μικροψυχίες».

Μάλιστα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος αποτιμά τα συμπεράσματα της Συνόδου όχι απλά ως ικανοποιητικά, αλλά ως τέτοια που επιτρέπουν την εξασφάλιση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και, προσοχή, όχι το «σχέδιο Ανάν», αλλά με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Στα οποία, φυσικά, ούτε καν αναφορά έγινε, αφού προ πολλού έχουν πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων. Και όλα αυτά τα ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ, παρότι γνωρίζει ότι στην Κοπεγχάγη η Κύπρος ευρω-διχοτομήθηκε (κίνδυνο τον οποίο σημειώνεται ότι επέσειε την περασμένη Πέμπτη στην πρώτη της σελίδα η «Αυγή»).

Οσο για την ιστορικότητα της διεύρυνσης αυτή έγκειται, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ, στην - τουλάχιστον ανεδαφική - εκτίμησή του ότι ανοίγει την προοπτική μιας Ευρώπης, που θα αποτελεί ισχυρό και αυτόνομο παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στις διεθνείς εξελίξεις! Από τη θέση αυτή, ορμώμενος δε θα μπορούσε παρά να ζητήσει την ένταξη στην ΕΕ όλων των βαλκανικών χωρών. Οπως δε θα μπορούσε, παρά να συμφωνήσει με τη συγκρότηση του ευρωστρατού, υπερθεματίζοντας της ανάγκης η ΕΕ να έχει τη δική της δομή άμυνας και ασφάλειας, όπως ο ίδιος βλέπει μια δύναμη καταστολής, εν δυνάμει κίνδυνο για τους λαούς και τα κινήματά τους.

Οσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την ίδια στιγμή που οι θάνατοι Τούρκων αγωνιστών συνοδεύει ο ένας τον άλλον, ο Ν. Κωνσταντόπουλος δηλώνει: «Η Τουρκία με την απαρέγκλιτη εναρμόνιση προς τα κριτήρια που ισχύουν για κάθε υποψήφια χώρα, με έμφαση στο σεβασμό των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί και πρέπει να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή της προοπτική»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ