Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ»
Ο δρόμος της Αξιοπρέπειας και της Περηφάνιας...

Παρουσιάστηκε χτες βράδυ το βιβλίο - ντοκουμέντο της «Σύγχρονης Εποχής» για τη Μακρόνησο που γράφτηκε από τους ίδιους τους Μακρονησιώτες

Ο Διονύσης Γεωργάτος κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Μακρόνησος - Ιστορικός Τόπος»
Ο Διονύσης Γεωργάτος κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Μακρόνησος - Ιστορικός Τόπος»
Οσα και να γράψει κανείς για κείνα τα χρόνια, γι' αυτούς τους ανθρώπους, για τις μεγάλες στιγμές τους, το μόνο βέβαιο είναι πως κάτι θα έχει παραλείψει. Γιατί πώς μπορείς να χωρέσεις σε λέξεις την ψυχή τους, πώς μπορείς να περιγράψεις στο μέγεθος που αξίζει το έπος τους, τη δύναμη και την αυτοθυσία τους; Ο μόνος ίσως τρόπος είναι να μιλήσουν γι' αυτούς, να μιλήσουν για τότε, αυτοί οι ίδιοι. Κάτι που συμβαίνει, ευτυχώς για όλες τις γενιές που τους «διαδέχτηκαν», στο βιβλίο, έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - Ιστορικός Τόπος», που παρουσιάστηκε χτες στον Περισσό.

«Εδώ ψηλά σαν κάστρα υψώνονται στο φως κορμιά που δε λυγούν στην καταιγίδα!». Σ' αυτούς τους δύο στίχους που έγραψε ένας άγνωστος αγωνιστής - ποιητής στη Μακρόνησο, συνοψίζονται, περιγράφονται, ξεπηδούν ολοζώντανες και οι 700 σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου. Ενα βιβλίο, που οι συγκλονιστικές μαρτυρίες όλων όσοι βίωσαν, αγωνίστηκαν και υπέφεραν σ' αυτό τον τόπο, το καθιστούν ιστορικό ντοκουμέντο, αλλά και πολύτιμο οδηγό ζωής για όλους τους νεότερους.

Σ' αυτό το βιβλίο «συγγραφέας είναι η συλλογική εργασία μας», είπε σεμνά προλογίζοντάς το, χτες, ο Διονύσης Γεωργάτος, επικεφαλής της επιτροπής για τη συγγραφή. Αποτελεί σαφέστατα λοιπόν αυτός ο τόμος έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς της Μακρονήσου, αλλά και μια πρόκληση - πρόσκληση ζωής σε όλες τις γενιές που ακολούθησαν και ακολουθούν να διδαχθούμε από την ΑΛΗΘΙΝΗ Ιστορία. Από το μεγαλείο του ηρωικού αγώνα ενός ολόκληρου λαού.


Είναι σκυτάλη αυτό το βιβλίο, φάρος που δείχνει το δύσκολο δρόμο της Αξιοπρέπειας και της Περηφάνιας. «Η λήθη στο παρελθόν είναι πρόταση λαθεμένη, επικίνδυνη, ουτοπική», αναφέρει - προλογίζοντάς το βιβλίο - η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Και απευθυνόμενη στη νεολαία προπάντων, τονίζει: «Οποιος δε μελετά, δεν αφομοιώνει και δε διδάσκεται από τα ιστορικά γεγονότα την πείρα που βγαίνει από αυτά, μπορεί μέχρι και να χάσει την πυξίδα και να γίνει εύκολο θύμα της χειραγώγησης, της μοιρολατρίας».

Οσο για τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη σημειώνει στην εισαγωγή: «Το βιβλίο αυτό απεικονίζει μέσα από τις γραμμές του, με την αμεσότητα των μαρτυριών που περιέχει, όλη την τρομερή αλήθεια της Μακρονήσου, με τη θρασύτητα και βαρβαρότητα του ελληνικού φασισμού, αλλά και με τον απαράμιλλο ηρωισμό των κομμουνιστών που κράτησαν μέχρι τέλους την περηφάνια τους».

Στην εκδήλωση, την παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου έκανε ο Τηλέμαχος Λουγγής, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΜΕ και ο Μακρονησιώτης Διονύσης Γεωργάτος. Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από τη συγκλονιστική Αλέκα Παΐζη, το Φοίβο Ταξιάρχη και το Νικήτα Τσακίρογλου, ενώ τραγούδια έπαιξε το μουσικό συγκρότημα «Ιωνία» υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Ψαραδάκου. Στο φουαγιέ της αίθουσας στον Περισσό λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες από τον τόπο του μαρτυρίου και δημοσιεύματα της εποχής. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ από τις μέρες μαρτυρίου και αγώνα στη Μακρόνησο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ