Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα πληθωριστικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ προτεραιότητα της κυβέρνησης η μείωση του πληθωρισμού εξαγγέλλει σε όλους τους τόνους ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υποσχόμενος να ρίξει το περίφημο αυτό ποσοστό, με το οποίο αναμένεται να μας ταλαιπωρεί τους επόμενους μήνες.

Εμείς, για το μόνο που μπορούμε να σας εγγυηθούμε χωρίς κανένα δισταγμό, είναι ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για τη μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων μισθωτών. Για τα υπόλοιπα καμιά πρόβλεψη δεν κάνουμε.

Αλλωστε, ο περίφημος αυτός «πληθωρισμός» μετριέται όπως θέλουν οι κυβερνώντες και οι ευρώ-ελεγκτές μας. Εκτιμάται επίσης με τα ίδια κριτήρια και ουδεμία σχέση έχει με τη δική μας καθημερινότητα.

Αν συνυπολογίσετε σε αυτά και την πτώση των επιτοκιών αποταμίευσης και τις αρνητικές αποδώσεις τους, έχετε πληρέστερη την εικόνα. Οσο για τα κίνητρα τα οποία συμβουλεύει ο Χριστοδουλάκης στις τράπεζες να δώσουν στον κόσμο, μάλλον για γέλια είναι.

Μήπως έχει κανείς διάθεση να αναλύσει την παγκόσμια οικονομία, να προβλέψει την ισοτιμία ευρώ και δολαρίου για τους επόμενους 10 μήνες προκειμένου να επιλέξει το κατάλληλο ομόλογο και τραπεζικό πρόγραμμα όπου θα τοποθετήσει τις (συνήθως πενιχρές) καταθέσεις του;

ΤΩΡΑ μας προέκυψε και ο Μπλερ επίδοξος διαιτητής του Παλαιστινιακού, ανακοινώνοντας βρετανική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος. Μήπως ξαφνικά η Βρετανία αποφάσισε να αποκοπεί από το «μεγάλο αδελφό» πέραν του Ατλαντικού και να κάνει δικές της πολιτικές προτάσεις;

Μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο, όπως προκύπτει τουλάχιστον από την ως τώρα διεθνή εμπειρία και δύσκολα μπορεί να πειστεί οποιοσδήποτε για κάτι τέτοιο. Την ίδια ώρα φυσικά οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τα «δικά» τους, εντάσσοντάς τα -όπως συνήθως- στη γενικότερη «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία του Τζ. Μπους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Καθώς, μάλιστα, η τελευταία συνεχώς κλιμακώνεται και ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ έρχεται όλο και πιο κοντά, πολλά μπορεί να γίνουν και στην πολύπαθη Παλαιστίνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ