Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βολικές διαπιστώσεις και δημαγωγία

Αποθέωση της προσφιλούς του τακτικής, της «δημαγωγίας των διαπιστώσεων», αποτέλεσε η χτεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή για τον προϋπολογισμό του 2003, η οποία όμως δεν μπόρεσε να κρύψει τη συστράτευσή του στην εφαρμοζόμενη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση από σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις, ταυτόχρονα εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος ότι θα συνεχίσει να καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια, γιατί τάχα εκφράζει τα συμφέροντα της «πλειοψηφίας των Ελλήνων» και ακόμα γιατί είναι «ασυμβίβαστος με τη διαφθορά», σε αντίθεση με την κυβέρνηση «που έχει ισχυρούς συμμάχους κατεστημένα συμφέροντα και διαπλεκόμενους συνεταίρους». Αυτό που δεν έκανε, όμως, άλλη μια φορά ο Κ. Καραμανλής είναι να παραθέσει συγκεκριμένες προτάσεις της πολιτικής που θα εφαρμόσει το κόμμα του ως κυβέρνηση, ακριβώς γιατί αυτές δε διαφοροποιούνται καθόλου από αυτές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη. Ούτε, π.χ. στη λιτότητα, στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών, κ.ο.κ.

Δίνοντας το στίγμα της στάσης, που θα κρατήσει στη συζήτηση του προϋπολογισμού που αρχίζει αύριο στη Βουλή, ο Κ. Καραμανλής τον χαρακτήρισε πλαστό και αναξιόπιστο, καθώς και «απόδειξη των αδιεξόδων που δημιούργησε η συντηρητική οικονομική διαχείριση» της κυβέρνησης. Το σύνολο σχεδόν της ομιλίας του κάλυψαν οι «10 διαπιστώσεις» σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2003, οι οποίες αποτελούν επανάληψη πρόσφατων διαπιστώσεων του ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και της ΕΕ και μάλιστα από την ίδια «οπτική γωνία», δηλαδή της άσκησης πιέσεως για πιο αποτελεσματική διαχείριση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Μεταξύ των διαπιστώσεων που έκανε ο Κ. Καραμανλής ήταν ότι «η μείωση του δημοσίου χρέους και η δημοσιονομική εξυγίανση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ότι «ο δήθεν εκσυγχρονισμός των οργανισμών και των επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα έμεινε στα χαρτιά», οι ισχυρισμοί για κοινωνικό κράτος και κοινωνική πολιτική αποτελούν πρόκληση για κάθε πολίτη, ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις για οικονομική και κοινωνική σύγκλιση δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, όπως και ότι η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ξεπερνά το 70%. Ο Κ. Καραμανλής ανέδειξε ιδιαίτερα το ζήτημα της «διαφθοράς» στις κρατικές υπηρεσίες, επικαλούμενος μάλιστα τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Κρουσταλλάκη. Η επικέντρωση στο θέμα της διαφθοράς έχει ως στόχο αφενός να δικαιώσει την «αντικρατική» ρητορεία και το νεοφιλελευθερισμό και από την άλλη να καταγραφεί ως πιο «καθαρός» διαχειριστής σε σχέση με την κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ είχαν κληθεί και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τον προϋπολογισμό εκπρόσωποι των «παραγωγικών φορέων», καθώς η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να δείξει, όπως είπε ο Κ. Καραμανλής, ότι «πιστεύουμε στο διάλογο, τη συνεννόηση και τη σύνθεση των απόψεων». Αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου και του «συναδέλφου» στο ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλου, που, πέρα από ότι δεν ξεχώριζαν μεταξύ τους, δεν ξεχώριζαν και από τις συνήθεις ομιλίες τεχνοκρατών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ