Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παροξυσμός πανηγυρισμών.

Πριν αρχίσει να ασχολείται με τα προβλήματα της καθημερινότητας ο πρωθυπουργός, θα πανηγυρίσει και σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τη μεγάλη εθνική επιτυχία της ευρωδιχοτόμησης της Κύπρου. Χτες πανηγύρισε δεόντως, στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί θα συνεχιστούν σήμερα και μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσαν τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, προφανώς για να αναλύσουν και αυτοί το «πόσο τεράστια είναι» η ευρωδιχοτόμηση της Κοπεγχάγης.

Χτες, οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί ξεκίνησαν με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεχίστηκαν με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη, συνεχάρη την κυβέρνηση αλλά και τον πρόεδρο της ΝΔ, για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και ήταν κοινή η διαπίστωση ότι η απόφαση αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του δικαίου της Κύπρου. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη βοήθειά του στο θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα για το οποίο θα εργαστεί η κυβέρνηση είναι η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, πριν κλείσουν οι πόρτες του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, ο Κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για την ένταξη της Κύπρου και χαρακτήρισε το γεγονός σπουδαίο γιατί εκτός από την έμπρακτη αναγνώριση του δικαίου της Κύπρου δημιουργεί και προσδοκία για επίλυση.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημασία της απόφασης της Κοπεγχάγης και αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν έκανε λόγο για «μέρες μεγάλης έντασης με πολλές δυσκολίες», γιατί, όπως είπε, ό,τι είχε συζητηθεί την Πέμπτη δεν ίσχυε την Παρασκευή το μεσημέρι αλλά στην τελική συζήτηση κανείς δεν έφερε αντίρρηση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμβολή και την προσπάθειά του στην επιτυχή έκβαση της Συνόδου γιατί, όπως είπε, με τις διεθνείς επαφές και τις τοποθετήσεις συνέβαλε στο να έχουμε αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα.

Το επόμενο βήμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι η λύση του Κυπριακού. Η λύση, όπως εξήγησε ο Κ. Σημίτης, πρέπει να προωθηθεί τόσο για να επιτευχθεί μέσα στις προθεσμίες αλλά και γιατί είναι σωστό να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, να ξεπεραστεί ο διχασμός του νησιού και γι' αυτό, κατέληξε, θα δουλέψουμε στις επόμενες μέρες για ένα καλό αποτέλεσμα, για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου έκανε λόγο για «ιδιαίτερης σημασίας εθνική επιτυχία που είχαμε στην Κοπεγχάγη, τόσο για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, όσο και για τη γενικότερη εμφάνιση, σε όλη τη διεθνή κοινότητα, της Ελλάδας και της Κύπρου. Αποδείχτηκε ότι η στρατηγική που είχαμε επιλέξει ήταν σωστή, απέδωσε, αναβάθμισε τη διεθνή θέση της χώρας μας και οπωσδήποτε οδήγησε σε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Ο Χρ. Πρωτόπαππας σημείωσε επίσης την «εθνική ομοψυχία, η οποία, σε γενικές γραμμές, βεβαίως, υπήρξε όλο αυτό το διάστημα και συνέβαλε και αυτή με τη σειρά της στους χειρισμούς που έγιναν, για να μπορούν να αποδώσουν, για να μπορούν να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που πέρασε μέσα από κρίσιμες φάσεις, αλλά οπωσδήποτε ήταν το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, παραμένει άλυτο και μετά την Κοπεγχάγη, δήλωσε: «Πρέπει να το προσπαθήσουμε. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται τι θα κάνει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Πιστεύω ότι πήρε πολλά μηνύματα μετά την Κοπεγχάγη. Και αυτή η αυθόρμητη διαδήλωση που έγινε στα Κατεχόμενα από τους ίδιους τους κατοίκους, από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, είναι ένα μήνυμα που πρέπει να πάει στους αδιάλλακτους. Εχουμε τη γνώμη ότι έχουν εξαχθεί πολλά συμπεράσματα. Οι συνθήκες είναι πιο ώριμες απ' ό,τι πριν. Αυτό μένει να διαπιστωθεί. Από την πλευρά μας και από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει το καλύτερο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ