Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στον «οδικό χάρτη»

Πενήντα - πενήντα, κατά τον Ελληνα ΥΠΕΞ η πιθανότητα να ασκήσει η χώρα μας το βέτο στην τουρκική υποψηφιότητα

Το ενδεχόμενο της αναβολής της συζήτησης του θέματος της ένταξης της Τουρκίας στις υποψήφιες χώρες για την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ελσίνκι, κινείται στη σφαίρα του απίθανου, όπως επισήμανε χτες, μετά την «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο Γ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι επειδή συζητείται το θέμα της υποψηφιότητας περισσοτέρων από μία χωρών, απαιτείται η ομόφωνη θέση της ΕΕ για αναβολή του θέματος της Τουρκίας, πράγμα που εκτιμάται από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ως απίθανο. Οσον αφορά τη θέση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το αν θα υπάρξει αποδοχή ή αν θα ασκηθεί «βέτο», «είναι 50-50», ενώ τόνισε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται στο θέμα των δεσμεύσεων που θα αναλάβει τόσο η Τουρκία όσο και η ίδια η ΕΕ για έλεγχο της εφαρμογής των ευρωπαϊκών αρχών, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που διασφαλιστούν οι δεσμεύσεις που επιθυμεί η ελληνική πλευρά θα ψηφίσει ναι «και με τα δυο χέρια». Οσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα της λήψης της τελικής απόφασης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το θέμα θα συζητείται μέχρι και το «Σάββατο το πρωί». Μέχρι στιγμής πάντως ο Γ.Παπανδρέου εκτίμησε ότι οι επαφές στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (συνεδρίασε προχτές) δεν έχουν ικανοποιήσει. Παράλληλα ο Γ.Παπανδρέου χαρακτήρισε την τακτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία στο όλο θέμα «προεκλογική».

Για την ατζέντα της Συνόδου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου κατά την ενημέρωση των βουλευτών αναφέρθηκε εκτενώς στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Αμυνα, τόνισε πως η επικρατούσα άποψη είναι να προχωρήσει αλλά να επιθυμούν να «παίξουν ένα έξυπνο παιγνίδι» στους Αμερικάνους και να την εμφανίσουν ότι είναι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Η προσέγγιση αυτή όμως έχει δημιουργήσει τρία προβλήματα:1) Ποιος θα είναι ο ρόλος της, 2) ποια θα είναι η σχέση με το ΝΑΤΟ και 3) ποια θα είναι η σχέση της με τα κράτη - μέλη της ΕΕ που βρίσκονται εκτός ΝΑΤΟ. Αναφορικά με τη νέα διακυβερνητική και ενόψει της νέας διεύρυνσης, επισημαίνεται ότι υπάρχουν δύο κύματα χωρών που θέλουν να ενταχθούν, συνολικά 12 υποψήφιες χώρες, αλλά η ύπαρξη διαφωνιών στο εσωτερικό της ΕΕ οδηγεί τις προσπάθειες στην επίτευξη συμφωνίας για το χρονοδιάγραμμα που η ΕΕ θα είναι έτοιμη να τις υποδεχτεί. Το τρίτο θέμα της συνόδου κορυφής είναι η επεξεργασία στρατηγικών για την Ουκρανία, τη Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια! Τέταρτο θέμα στην ατζέντα είναι η φορολογική εναρμόνιση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, όπου είναι γνωστή η ύπαρξη διαφωνιών από ορισμένες χώρες, κυρίως τη Βρετανία.

Εξειδικεύοντας τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική υποψηφιότητα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα ζητηθεί να ισχύσουν για την Τουρκία οι όροι που έχουν ισχύσει και στις άλλες υπό ένταξη χώρες(π.χ., περίπτωση Κοζλοντούι αναφορικά με τη Βουλγαρία) και επίσης τα κριτήρια των δημοκρατικών διαδικασιών και της αποδοχής της εδαφικής ακεραιότητας της χώρα μας. Θα πούμε όχι στην Τουρκία, τόνισε, εάν δεν αποδεσμευτεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου από το πολιτικό της προβλήματος. Μάλιστα η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ασκήσει το βέτο για όλες τις υποψήφιες για ένταξη χώρες αν αποκλειστεί η Κύπρος. Τόνισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται στην «εικονική» ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, που προωθεί π.χ. η Γαλλία και επιθυμεί την «πραγματική ένταξη», κάτι που φυσικά σημαίνει ότι και η Τουρκία - όπως και οι άλλες πέντε χώρες του δεύτερου κύματος - θα μπει στον περίφημο «οδικό χάρτη». Δηλαδή - με απλά λόγια - τα κριτήρια και τα χρονοδιαγράμματα ικανοποίησής τους, πολιτικά, οικονομικά κλπ. θα καθορίζονται μονομερώς από την ΕΕ., άρα και από την Ελλάδα. Δήλωσε δε πως σε περίπτωση επικράτησης της «εικονικής ένταξης» η Ελλάδα θα θέσει βέτο. Οσον αφορά την παραπομπή στη Χάγη επισημάνθηκε ότι υπάρχει σχετική αναφορά στην «Ατζέντα 2000» και η κυβέρνηση σχεδιάζει η αναφορά αυτή να περιληφθεί στην απόφαση του Συμβουλίου, παραγνωρίζοντας ότι 4 χώρες μέλη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης και άρα θα αντιδράσουν. Στο τέλος ο υπουργός απάντησε σε πλήθος επίμονων ερωτήσεων που έθεσαν τα μέλη την επιτροπής, χωρίς όμως να μπορέσει να τα φωτίσει περισσότερο αναφορικά με τις κυβερνητικές θέσεις και προθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ