Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αναζητά διέξοδο η Αθήνα

Μέσα από τις δυνατότητες της «διπλωματικής γλώσσας» αναζητά διέξοδο η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει το κόστος που συνεπάγεται η συμφωνία της με την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στο τέλος της βδομάδας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι.

Ηδη από το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν «διαρροές», σύμφωνα με τις οποίες σε χτεσινή συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού Κ.Σημίτη και του πρεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ πρωθυπουργού της Φιλανδίας Π.Λιπόνεν, διαπιστώθηκε «αλλαγή» του κλίματος και «γεφύρωση του χάσματος» μεταξύ των ελληνικών απαιτήσεων και των «δυνατοτήτων» ικανοποίησης από τους εταίρους. Σήμερα, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταλήξει στην τακτική που θα ακολουθήσει ενόψει της Συνόδου. Στόχος αυτής της τακτικής, όπως όλα δείχνουν, είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων των «Αμερικανών συμμάχων» και των ισχυρών εταίρων που επιδιώκουν να προσφέρουν στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας στην ΕΕ, χώρας, με αντιμετωπίσιμο, όμως, κόστος στο εσωτερικό - προεκλογικό - πολιτικό σκηνικό.

Ο Τζεμ

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσφερε χτες στην Αθήνα μια «αξιοποιήσιμη» δήλωση: «Η Τουρκία, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΜΙΛΙΕΤ, δηλώνει ότι θα εναρμονιστεί με τους κανόνες της ΕΕ στο ζήτημα του Αιγαίου». Ο Τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στην «Ατζέντα 2000» πρόσθεσε ότι «η Τουρκία, δεσμεύεται ότι θα εναρμονιστεί με τους κανόνες της ατζέντας σχετικά με την ειρηνική επίλυση των συνοριακών διαφορών». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ι.Τζεμ, είπε επίσης, ότι «έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο με την Ελλάδα, που έχω απορήσει. Αρα, πρόσθεσε, δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα» στο Ελσίνκι.

Ο Γ.Παπανδρέου.

Η τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς, μέσω της δήλωσης του Τούρκου υπουργού, η Αθήνα μπορεί να ισχυριστεί ότι «εισέπραξε» τη μια κίνηση καλής θέλησης από την Αγκυρα. Ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ι.Τζεμ ανέφερε ότι «οι δηλώσεις έχουν ένα θετικό μήνυμα, το οποίο όμως θα πρέπει να μεταφραστεί και στην πράξη».

Περισσότερο εκδηλωτικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, ο οποίος σε μακροσκελή γραπτή του δήλωση «καλωσόρισε» την τοποθέτηση του Τούρκου συναδέλφου του ως «μια σοβαρή δέσμευση». Ο Γ.Παπανδρέου πρόσθεσε ότι αυτές οι δεσμεύσεις «θα πρέπει να ενσωματωθούν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν τη γραπτή του δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικός μιλώντας σε ανταποκριτές τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης στην Αθήνα, διαβεβαίωνε ότι αν η ΕΕ υιοθετήσει τις δεσμεύσεις του Ι. Τζεμ στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής, τότε η Ελλάδα δε θα έχει αντίρρηση στην τουρκική υποψηφιότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέθηκαν «πακέτο» όλα τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής (2002-01-29 00:00:00.0)
Προς εθελοντική ανταλλαγή περιουσιών (2001-11-14 00:00:00.0)
Υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους πορεία (2001-01-09 00:00:00.0)
Προς υιοθέτηση της «εταιρικής σχέσης προσχώρησης» με την Τουρκία (2000-10-21 00:00:00.0)
Γαλλικά «παιχνίδια» με την Τουρκία (2000-10-06 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για το «επόμενο βήμα» (2000-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ