Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς εθελοντική ανταλλαγή περιουσιών

Ο πρόεδρος Κληρίδης, μιλώντας στον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στο CNN Turk, ανέφερε πως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν υποβάλει άτυπο έγγραφο, το οποίο αναφέρεται σε εθελοντική ανταλλαγή περιουσιών. Προσθέτοντας πως και οι αποζημιώσεις θα είναι επίσης εθελοντικές. Εάν, είπε, «οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν τις περιουσίες τους στο τουρκικό καντόνιο, αυτό είναι πρόβλημά τους. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να επιβληθεί».

Ερωτηθείς για τη διεθνή εκπροσώπηση του μελλοντικού ομόσπονδου κράτους και κατά πόσον θα «επιτρέπεται στους Τουρκοκύπριους να εκπροσωπούν κατά περιόδους την Κύπρο», ο πρόεδρος ανέφερε πως το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί. Είναι, είπε, στην ημερήσια διάταξη. Αυτό που θα πρέπει να δούμε, συνέχισε, είναι κατά πόσον θα εγκαθιδρύσουμε προεδρικό σύστημα ή κοινοβουλευτικό. Εάν αποφασιστεί κοινοβουλευτικό σύστημα, είπε ο πρόεδρος, η προεδρία θα είναι συμβολική και ο πρωθυπουργός θα εκλέγεται. Είπε ακόμη πως η κάθε πλευρά θα διοικεί την περιοχή της και δε θα υπάρχει ανάμειξη της μιας στην περιοχή της άλλης.

Μετά την προβολή της συνέντευξης Κληρίδη, υπήρξε και τηλεφωνική παρέμβαση Ντενκτάς, ο οποίος είπε πως αυτά θα πρέπει να τα πει (ο πρόεδρος) και στον ίδιο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Τουρκία προωθεί αναφορά για το Κυπριακό με σκληρότερες θέσεις στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των ΥΠΕΞ της Ισλαμικής Διάσκεψης, που αναμένεται να συνέλθει σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι παρασκηνιακές διεργασίες, που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες βδομάδες έχουν ξεκαθαρίσει πως η Αγκυρα δρομολογεί την υιοθέτηση θέσης που θα παραπέμπει ευθέως σε αναγνώριση του ψευδοκράτους από την ισλαμική διάσκεψη. Μια θέση που θα προωθηθεί ακολούθως σε ψηλότερο επίπεδο, σε αυτό της Συνόδου Κορυφής, που θα έχει και περισσότερο πολιτικό βάρος.

Αντιδράσεις για τις απειλές Τζεμ

Αμεση υπήρξε η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στις απροκάλυπτες απειλές που διατύπωσε ο Ισμαήλ Τζεμ, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τζεμ αντιφάσκει προς τον ίδιο του τον εαυτό και με τις διαπιστώσεις που έκανε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τόνισε ο κ. Παπαπέτρου, είναι μια μη αναστρέψιμη πορεία, κι αυτό, επισήμανε, υπήρξε ξεκάθαρο από την απόφαση του Ελσίνκι. Οι πραγματικότητες στις οποίες αναφέρεται ο Ισμαήλ Τζεμ, πρόσθεσε, και στις οποίες θέλει να στηρίξει τη λύση η Τουρκία, είναι αυτές οι ίδιες που έχουν καταδικάσει την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την οδήγησαν σε απομόνωση από τη διεθνή έννομη τάξη.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Τζεμ περί νέας φάσης συνομιλιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε κατά μέτωπο αντίθεση με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος επανειλημμένα δήλωσε ότι η προσπάθεια για κοινό έδαφος έχει ολοκληρωθεί και κάλεσε τις δυο πλευρές σε συνομιλίες.

Η άρνηση της τουρκικής πλευράς, ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, συνιστά άρνηση των καλών υπηρεσιών του γγ και ως τέτοια, είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ίδιο τον Κόφι Ανάν και τα Ηνωμένα Εθνη.

Σχετικά με την αναφορά Τζεμ στην πρόσκληση Ντενκτάς προς τον πρόεδρο Κληρίδη για κατ' ιδίαν συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε, για άλλη μια φορά, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε την πρόταση. Αυτό που δεν αποδέχεται, όμως, τόνισε, είναι τα τεχνάσματα του κατοχικού ηγέτη να εξουδετερώσει τα Ηνωμένα Εθνη στις προσπάθειες για λύση.

Αδύνατο να υποχωρήσουμε, υποστηρίζει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να βλέπει το Κυπριακό μέσα από το πρίσμα των Ελληνοκυπρίων και προειδοποίησε ότι «οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία δε θα την εμποδίσουν να προστατεύσει τα εθνικά της θέματα».

Η Τουρκία υποστηρίζει μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη στην Κύπρο και είναι αδύνατο να υποχωρήσει, είπε ο κ. Μπαχτσελί και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή η προβολή του συσχετισμού της ευημερίας της νότιας Κύπρου με την υποψηφιότητα στην ΕΕ, ενώ η ευημερία αυτή οφείλεται στην επιβολή εμπορικού αποκλεισμού της ΤΔΒΚ».

«Οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να ενταχθούν στην ΕΕ είναι ακατανόητες», είπε ακόμα ο κ. Μπαχτσελί.

«Είναι γελοίο το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εκθειάζεται στην έκθεση προόδου των υπό ένταξη χωρών της ΕΕ», ενώ είναι οικονομικό κέντρο της διεθνούς τρομοκρατίας, υποστηρίζει ο κ. Μπαχτσελί και «καταδικάζει» την «προκατειλημμένη και στενόμυαλη στάση της ΕΕ».

Ο κ. Μπαχτσελί επιτίθεται στην ΕΕ και για το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην Κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ), κάνοντας λόγο για «διπλά μέτρα και σταθμά που εφαρμόζει η ΕΕ» και προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δε θα δεχτεί ένα ρόλο «δεύτερης κατηγορίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ