Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους πορεία

Η αφαίρεση του Κυπριακού από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων αποτελεί σαφή στόχο της Αγκυρας μετά την εξασφάλιση της εταιρικής σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ω τουρκικός Τύπος την περασμένη βδομάδα προετοίμασε το έδαφος με δημοσιεύματα, που έκαναν λόγο για «σχέδιο προσάρτησης» των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου στο τουρκικό κράτος, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέντευξή του επιβεβαίωσε, έμμεσα αλλά σαφέστατα, τις «πληροφορίες».

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια του Ισμαήλ Τζεμ και πρόσθεσε ότι αν τα εννοεί, τότε υπονομεύουν την ίδια την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ι. Τζεμ, σημείωσε ότι μετά το Ελσίνκι και την υπογραφή της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας η Αγκυρα έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις που καταγράφονται με σαφήνεια στα κοινοτικά κείμενα. «Η Τουρκία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «δεν έχει κανένα λόγο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αντίθετα, έχει υποχρέωση να εναρμονιστεί με τα κείμενα της ΕΕ, και η συμπεριφορά της έναντι της Κύπρου θα κρίνει τελικά τη δική της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αγκυρα δεν έχει πια κανένα λόγο να ευνοήσει τη συνέχιση των διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι κατά την άποψή της το πρόβλημα επιλύθηκε το 1974. Βέβαια, όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, με αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα υπονομεύει τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική της προσέγγισης, γεγονός που αναμένεται να επιβραδύνει την πραγματοποίηση προγραμματισμένων κινήσεων στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ