Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Τιμωρήστε τους αυτουργούς

Κατά τη διάρκεια του ΝΑΤΟικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία ο άμεσος στόχος της λαϊκής πάλης ήταν ο τερματισμός των βομβαρδισμών, γεγονός που ίσως έφερνε σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση των συνεπειών απ' αυτό καθ' εαυτό τον πόλεμο, όσο και αν στο μέτρο του δυνατού στις τότε συνθήκες, εκφράζονταν οι αγωνίες για τις αναπότρεπτες, για άγνωστο χρονικό διάστημα στο μέλλον, οδυνηρές συνέπειές του για τους Βαλκάνιους και ιδιαίτερα για την ίδια τη ζωή τους. Οι επιστήμονες, αυτοί που ένωσαν τη φωνή τους με τους λαούς, που αντιπάλευαν τη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα του καθωσπρεπισμού των «ειρηνοποιών» διά των όπλων της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, ίσως να μην μπορούσαν να εκφράσουν με ακρίβεια το μέτρο αυτών των συνεπειών από τη δράση των «έξυπνων» βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά έγκαιρα είχαν ενημερώσει τουλάχιστο για την ανίχνευση αυξημένων ποσοτήτων ραδιενέργειας, ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα και για τους πιθανούς κινδύνους απ' αυτήν. Το ΚΚΕ, μαζί με άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, το φιλειρηνικό αντιπολεμικό κίνημα, είχαν προειδοποιήσει από τότε για τα μελλούμενα και τη φρίκη του εγκλήματος, καλώντας σε μέτωπο ενάντια στους αυτουργούς πολεμοκάπηλους δολοφόνους.

Μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών, ένα ήταν σίγουρο. Οτι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος συνεχίζεται με άλλα μέσα. Το διαβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», δηλαδή το πολιτικοοικονομικό πλαίσιο εφαρμογής της ιμπεριαλιστικής τάξης στα Βαλκάνια, δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών. Επιβεβαίωνε περίτρανα ότι ο πόλεμος, στο όνομα του τερματισμού της υποτιθέμενης εθνοκάθαρσης, ένα σκοπό είχε. Την εδραίωση της υποδούλωσης των λαών της περιοχής, στις αδηφάγες ορέξεις των ευρωατλαντικών συμμάχων και των συμφερόντων τους.

Ναι ο πόλεμος συνεχίζεται με άλλα μέσα. Αλλά να που ήρθε η ίδια η πεισματάρα πραγματικότητα να επιβεβαιώσει ότι στην προκειμένη περίπτωση το φρικιαστικό έγκλημα είναι διαρκές, χτυπά και τους εκτελεστές του, όσο και αν οι ηθικοί αυτουργοί ακόμη και τώρα μετά την εμφάνιση δολοφονιών των εκτελεστών, δηλαδή των στρατιωτικών τους, από το ίδιο το έγκλημα που διέπραξαν, επιμένουν ότι δεν υπάρχει φόνος. Γιατί τα κρούσματα λευχαιμίας και καρκίνων στους στρατιωτικούς των ιμπεριαλιστών που μακέλευαν τους Γιουγκοσλάβους, δεν μπορούν να κρυφτούν, και μάλιστα ως πολεμικοί φόνοι. Πολύ περισσότερο που και οι ηθικοί αυτουργοί, οι ΝΑΤΟικοί, γνώριζαν το γεγονός ότι το έγκλημα θα είναι διαρκές και ανθρώπινες ζωές θα γίνονται κολασμένα θύματα του πολέμου, πολύ μετά τον τερματισμό του. Ισως αυτή νά 'ναι η μεγαλύτερη φρίκη του πολέμου.

Δεν πρόκειται μόνο για τον πολυεθνικό ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής που κινδυνεύει από την ίδια του τη δράση. Πρόκειται για μια πραγματική γενοκτονία των Κοσσοβάρων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, για τους λαούς όλων των Βαλκανίων. Αλλά κυρίως πρόκειται για το θάνατο που σκορπά η κόλαση του δολοφόνου ιμπεριαλισμού και των ιθυνόντων του, το καθεστώς των οποίων πρέπει να ανατραπεί, προκειμένου η ίδια η ζωή των λαών να μπορεί να υπάρχει, να συνεχίζεται και να αναπαράγεται. Αλλά για τους ίδιους πια τους λαούς και όχι για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστών και των συμφερόντων τους. Και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.

Τούτες τις ώρες, η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τα μέσα που θα την απαλλάξουν από τον ανεξίτηλο δολοφονικό λεκέ της ευρωατλαντικής πολιτικής της και γιατί συναποφάσισε για τον πόλεμο, και γιατί συμμετείχε δίνοντας εδάφη, αέρα, θάλασσα, για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, έστειλε πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Αδριατική και γιατί έστειλε στρατό κατοχής στην περιοχή. Η ΝΔ, προσπαθεί να αξιοποιήσει το γεγονός για να συσκοτίσει τις αιτίες που το γέννησαν, δεν καταδίκασε το ΝΑΤΟ και δεν αντιτάχθηκε σ' αυτό, ενώ συμφώνησε με την αποστολή στρατού. Αλλά είναι και κάποιοι ΣΥΝασπισμένοι, που κόπτονται σήμερα για το έγκλημα, προσπαθώντας να αρνηθούν την ταχτική τους την περίοδο του πολέμου, όταν βάζοντας σε ίση μοίρα θύτες και θύματα καταδίκαζαν την υποτιθέμενη εθνοκάθαρση, «βγάζοντας λάδι» τους ιμπεριαλιστές και ιδιαίτερα τους δήθεν «παρασυρμένους» και «άβουλους» Ευρωπαίους κεντροαριστερούς, ενώ επίσης δεν αντιτάχθηκε στην αποστολή του στρατού και υπερθεμάτισε του «Συμφώνου Σταθερότητας». Ετσι αποπροσανατόλιζαν και αποδυνάμωναν το λαϊκό κίνημα τότε.

Η επιτροπή κατά του πολέμου τότε, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα σε ένα ελάχιστο πλαίσιο δράσης ενάντια στον πόλεμο, στους εξής άξονες:

  • Η κυβέρνηση να άρει αμέσως την υποστήριξή της με την υπογραφή της στην απόφαση του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο.
  • Να επιστρέψει αμέσως το Α/Τ «Θεμιστοκλής» που βρίσκεται στην Αδριατική, κάτω από τις διαταγές του ΝΑΤΟ.
  • Να σταματήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση προς το ΝΑΤΟ από το ελληνικό έδαφος, τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο. Καμιά χρησιμοποίηση λιμανιού, αεροδρομίου, οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου για την παροχή υπηρεσιών ή μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και εφοδίων.
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.
  • Καταδίκη του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο καταργούνται τα όρια δράσης του και δίνεται η δυνατότητα επέμβασής του παντού, στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών, παρακάμπτοντας ακόμα και τον ΟΗΕ.

Η πρωτοβουλία έπεσε στο κενό, αφού τα παραπάνω κόμματα την αγνόησαν, αποκαλύπτοντας πολιτικά ποιος είναι με ποιον. Σήμερα όλοι κόπτονται για τις δολοφονικές συνέπειες διαρκείας, αλλά για την αιτία, δηλαδή τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπωλιακά συμφέροντα που γεννάνε πολέμους και φρικιαστικές γενοκτονίες, δε λένε κουβέντα. Ούτε για την προοπτική οριστικής κατάργησης αυτών των αιτιών.

Σε παρόμοια ρότα και ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Ελλάδας, που ρητορεύει διαρκώς και ανέξοδα από τότε για τα εγκλήματα, αποδεχόμενος τη σημερινή τάξη πραγμάτων και τους ηθικούς αυτουργούς των εγκλημάτων. Ετσι βολεύει την καθεστηκυία τάξη, «ξορκίζοντας μεν το κακό», παραπλανώντας δε το λαό.

Τούτη η μορφή έκφρασης του ΝΑΤΟικού εγκλήματος, είναι ακόμη ένα στοιχείο που αποκαλύπτει ότι η αντιμετώπισή του είναι υπόθεση οργάνωσης ενός μεγάλου μετώπου πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμμάτων ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, ως την πλήρη και οριστική τιμωρία των αυτουργών του εγκλήματος.

Οπως τόνισε το ΚΚΕ, άμεσα «επιβάλλεται ο ιατρικός έλεγχος όλων των Ελλήνων στρατιωτικών και πολιτών που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία. Επιβάλλεται η ίδια η ΕΕ, που συμμετείχε στους βομβαρδισμούς, να πάρει μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία, διαθέτοντας, ως οφείλει, τα σχετικά κονδύλια. Χρειάζεται η αποφασιστική κινητοποίηση του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα της νεολαίας και των γονιών και των οικογενειών των στρατιωτικών και των φοιτητών, που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία».

Ο ελληνικός λαός να δώσει μαζική και δυναμική απάντηση σ' αυτούς που προκαλούν τον πόλεμο. Για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στη ΝΑΤΟική δράση, να φύγει από το ΝΑΤΟ. Να γυρίσει εδώ και τώρα ο ελληνικός στρατός από τις χώρες της Βαλκανικής, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα, να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα, να αναπτυχθεί πλατύ αντιΝΑΤΟικό κίνημα στα Βαλκάνια. Αλλά αυτή η πάλη οδηγεί στην εναντίωση στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, στο δρόμο ανατροπής της πολιτικής και της εξουσίας της άρχουσας τάξης, στην Ελλάδα.


Σ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ