Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ευρωπαίες αποπλανημένες παρθένες

«Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν τίποτε»  για τους βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας οι  Ελληνες  κυβερνώντες και οι συνάδελφοί τους των χωρών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Το ρόλο αποπλανημένων παρθένων προσπαθούν, ανεπιτυχώς, να παίξουν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, αναζητώντας στην υποτιθέμενη άγνοιά τους, το άλλοθι για να καλύψουν τη συμμετοχή τους στο προμελετημένο έγκλημα της συμμαχίας κατά της Σερβίας, των Κοσσοβάρων - Σέρβων και Αλβανών και γενικότερα κατά των κατοίκων της Βαλκανικής.

Οι πρώτοι νεκροί στρατιώτες του ΝΑΤΟ, εξαιτίας των ίδιων των όπλων που χρησιμοποίησε η συμμαχία στο Κόσσοβο, αναγκαστικά τοποθετούν το «σύνδρομο των Βαλκανίων» στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι εταίροι ξεκινούν, καθυστερημένα και κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, τη συζήτηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών των βομβαρδισμών.

Ηδη η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, σε τηλεφωνική επικοινωνία χτες με τον Ελληνα ομόλογό της Γ. Παπανδρέου, υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας της γι' αυτό το θέμα, το οποίο θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο συζήτησης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ενωσης, στις 22 Γενάρη.

Στόχος των εταίρων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, έτσι ώστε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από κοινού.

Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη έχει αναλάβει να επεξεργαστεί ιδέες και προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στη συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η συγκρότηση μιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, η οποία θα μελετήσει τα δεδομένα στην περιοχή, και η εκταμίευση κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι δύο από τις... πρωτότυπες προτάσεις που θα καταθέσει η Αθήνα στην επικείμενη συζήτηση.

Η Ελισάβετ Παπαζώη, έχει προγραμματίσει για σήμερα να λάβει μέρος σε σύσκεψη παραγόντων του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου θα γίνει μια προσπάθεια αποτίμησης των μελετών που έχουν γίνει μέχρι τώρα γύρω από το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής εξαιτίας των βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας. Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις της υπογράμμισε ότι αν, από την έρευνα που θα ξεκινήσει προκύψει πρόβλημα, τότε καμία χώρα δεν πρόκειται να αφήσει εκεί τις δυνάμεις της.

Παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της εξέλιξης ενός τεράστιου ζητήματος, το οποίο αναμένεται να έχει πολλές και μεγάλες πολιτικές παρενέργειες σε πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε ταχθεί κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, χρησιμοποιώντας και το επιχείρημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, τονίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ήταν σε καμία περίπτωση αντίθετος με την αποστολή ελληνικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κόσσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ