Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Στο «Δημόκριτο» η μοναδική ασφαλής εξέταση

Ετοιμοι για αγώνα οι γονείς σπουδαστών σε γιουγκοσλαβικά Πανεπιστήμια 

Μοναδική ασφαλής εξέταση μπορεί να γίνει στα εργαστήρια του «Δημόκριτου» και για το λόγο αυτό οι περισσότεροι φοιτητές θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη διαπίστωση πως κανένα ανησυχητικό στοιχείο δεν εντοπίστηκε στις αιματολογικές εξετάσεις των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία, και την περασμένη Παρασκευή πήγαν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για εξετάσεις.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Μ. Πυρπασόπουλος, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα στις εξετάσεις των φοιτητών και πρόσθεσε ότι αυτό που προσφέρουν οι υπηρεσίες του νοσοκομείου σε όσους εξετάζονται είναι κατά κύριο λόγο ψυχολογική υποστήριξη. Ετσι, χτες Δευτέρα, στο ΑΧΕΠΑ εξετάστηκαν λιγότερο από 20 φοιτητές, ενώ προσήλθαν και δύο στρατιώτες οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στις ελληνικές στρατιωτικές μονάδες που μετείχαν στις πολυεθνικές δυνάμεις στο Κόσσοβο.

Στο μεταξύ αρκετοί φοιτητές έχουν επιστρέψει από χτες το πρωί στα πανεπιστήμια, του Βελιγραδίου, του Νις και του Νόβισαντ. Στην πλειοψηφία τους όμως, δηλώνουν αποφασισμένοι - αν δεν αποφασιστεί η μεταγραφή τους στα πανεπιστήμια της χώρας - να επιδιώξουν τη μεταγραφή τους σε πανεπιστήμια τρίτων χωρών, όπως της Τουρκίας κλπ. Αλλοι πάλι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, και τους κόπους τόσων χρόνων.

Αγώνας ο μόνος δρόμος, δηλώνουν οι γονείς

Αποφασισμένοι να μη δεχτούν παρά μόνο θετική απάντηση στο αίτημά τους για μετεγγραφή των παιδιών τους σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, δηλώνουν οι γονείς των φοιτητών που σήμερα θα πάνε οργανωμένα στην Αθήνα με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη, για τη συνάντηση που έχει αντιπροσωπεία τους με τον υπουργό Παιδείας.

Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, διαμήνυσαν πως θα φύγουν από το υπουργείο μόνο όταν ο Π. Ευθυμίου δεσμευτεί να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Στη συγκέντρωση των γονέων παραβρέθηκαν και δήλωσαν τη συμπαράσταση στον αγώνα που διεξάγουν, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης, και μαζικών φορέων, όπως της ΕΔΥΕΘ κλπ.

Ολοι απεύθυναν κάλεσμα στους γονείς των φοιτητών και τους ίδιους τους φοιτητές, να συντονίσουν τη δράση τους με αυτή όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης και να απαιτήσουν επιστροφή φοιτητών και στρατιωτών από τη Βοσνία και το Κόσσοβο και άμεση απεμπλοκή της χώρας από ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και δράσεις.

Τελικά, με ψήφισμα που ενέκριναν οι γονείς των φοιτητών χαρακτηρίζουν τη χρήση των βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, ως διαρκές έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα και δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν μαζί με άλλους μαζικούς φορείς για την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Ζητούν: Να αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε άμεσες ιατρικές εξετάσεις όλων των φοιτητών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας για λόγους πρόληψης. Την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων από τη Βοσνία και το Κόσσοβο. Καθώς επίσης να καταλογιστούν ευθύνες μέσα από πορίσματα επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για τη χρήση αυτών των βομβών και τις συνέπειές τους στους πληθυσμούς και στο περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ