Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καθοριστική η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ

Η διάσταση απόψεων για την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο του Μάρτη και οι διαφορετικές αντιλήψεις για την αναδιάρθρωση του κόμματος, αναμένεται να καταγραφούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που συνεδριάζει αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο.

Οι αντιμαχόμενες εσωκομματικές ομάδες συνεδρίαζαν μέχρι αργά χτες το βράδυ προκειμένου να διαμορφώσουν την τακτική που θα τηρήσουν στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ καταβάλλονταν προσπάθειες να κρατηθούν «χαμηλοί τόνοι» και να ελεγχθούν «τα εξαπτέρυγα». Το βέβαιο είναι πάντως ότι η καταγραμμένη διαφωνία μεταξύ της Ρηγίλλης και της Ντ. Μπακογιάννη για την πορεία προς το συνέδριο, δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί, καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται να παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Η εκτίμηση αυτή παραμένει και μετά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή ο Κ. Καραμανλής με την Ντ. Μπακογιάννη, όπου συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η πορεία προς το συνέδριο. Ο Κ. Καραμανλής μπορεί να δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ των «μεγάλων αλλαγών» ώστε να αλλάξει η μορφή του κόμματος, αλλά αξιώνει την πιστή τήρηση του Καταστατικού για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Στη σημερινή ομιλία του δεν αναμένεται, τουλάχιστον εισηγητικά, να αποδοκιμάσει τις προτάσεις της Ντ. Μπακογιάννη, πράγμα που δεν αποκλείεται να κάνει στη δευτερολογία του, ανάλογα με την εξέλιξη που θα πάρει η συζήτηση. Η Ντ. Μπακογιάννη από την πλευρά της φρόντισε με άρθρο της στον «Τύπο της Κυριακής» να επαναφέρει τις προτάσεις της για το συνέδριο ενόψει της συνεδρίασης της ΚΟ και ταυτόχρονα να απαντήσει σε όσους επιμένουν στην τήρηση του Καταστατικού, καταλογίζοντάς τους «ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στη βάση». Η πρώην υπουργός εμφανίζεται ως υπέρμαχος της «ριζικής ανανέωσης» της ΝΔ και της ενότητας της Κεντροδεξιάς και στο πλαίσιο αυτό προβάλλει τη θέση για «ανοιχτές πόρτες και όλοι οι σύνεδροι από τη βάση», καθώς και ότι το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία «για να συμπλεύσουμε με τις ανάγκες της κοινωνίας».

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης από τον Δ. Αβραμόπουλο για δημιουργία κόμματος, γεγονός που δε θα περάσει βέβαια απαρατήρητο. Η «απειλή» του υπό κατασκευή κόμματος θα χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία και τις θέσεις τους. Η πλευρά Καραμανλή επισείει τον κίνδυνο από το νέο κόμμα για να αξιώσει συσπείρωση, ενώ η πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι μόνο αν αλλάξει ριζικά η ΝΔ θα μπορέσει να εξουδετερωθεί η διασπαστική αυτή κίνηση. Ο Γ. Αλογοσκούφης σε χτεσινή συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» επισημαίνει ότι «έχουμε αυτή τη στιγμή κινδύνους όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουμε κινδύνους και από το υπό ίδρυση κόμμα Αβραμόπουλου» και γι' αυτό «πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά, δημιουργικά» και «να πάμε στο συνέδριο με όρους πολιτικούς». Το συνέδριο, προσθέτει, είναι ευκαιρία για μια δημιουργική σύνθεση στη ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται η διαμάχη για την αρχηγία (2009-10-13 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για νέα ηγετική ομάδα (2001-04-11 00:00:00.0)
Εν αναμονή του επόμενου γύρου (2001-01-11 00:00:00.0)
Θέσεις μάχης ενόψει του συνεδρίου (2001-01-05 00:00:00.0)
Εντονες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο (1997-02-21 00:00:00.0)
Προσβλέπουν όλοι στη "συνάντηση κορυφής" (1996-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ