Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Γιατί δεν το 'γραψαν;

Η ΖΟΡΑ ΖΟΥΝΙΤΣ, Γιουγκοσλάβα γιατρός, ειδικευμένη σε θέματα Πυρηνικής Ιατρικής και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Πυρηνικών Επιστημών «Βίνκα» στη Γιουγκοσλαβία, μίλησε για τις φριχτές συνέπειες του «Ανθρωπιστικού Βομβαρδισμού» της Γιουγκοσλαβίας, με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουράνιου, σε μια διάλεξη που έγινε στην Πολυτεχνιούπολη, στις 25 Οκτωβρίου 2000 και που την παρακολουθήσανε καμιά δεκαριά φοιτητές και ο «Ριζοσπάστης», που το δημοσίευσε στις 27 του Οκτώβρη.

Αυτή είναι η είδηση. Δεν μπορώ να ξέρω πώς αντιδρά καθένας, αλλά η έκπληξη και τα ερωτήματα που άρχισαν να χοροπηδούν μέσα μου, σταματημό δεν έχουν. Πρώτα ήταν γιατί; Γιατί δεν το 'γραψαν; Ούτε αυτό ήταν νέο; Επειτα είναι η απορία και η αηδία. Απορία για το πώς ενεργεί τεχνικά η υπηρεσία που τους ελέγχει και αηδία και λύπη, ταυτόχρονα, για τα φοβισμένα αρνάκια που έχουν υποταχτεί. Φυσικά, μερικοί, ιδιαίτερα αυτοί που υπογράφουν τα γραπτά τους και βάζουν το όνομά τους στα νέα της τηλεόρασης, είναι τόσο ταλαντούχοι που αυτολογοκρίνονται. Οι εφημερίδες, η κυβέρνηση και, γενικά, τα μέσα ενημέρωσης χειρίζονται το θέμα του απεμπλουτισμένου ουράνιου σαν κάτι που ΤΩΡΑ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΜΑΘΑΝΕ. (Τα κεφαλαία τα έβαλα για να μην υπάρξει κανείς που να μην το προσέξει). Γιατί όποιος πιστέψει ότι η κυβέρνηση και οι έμπιστοι των ΜΜΕ δεν ξέρανε για το έγκλημα και δεν το είχαν μάλιστα εγκρίνει, όπως εγκρίνουν οτιδήποτε αποφασίσει το ΝΑΤΟ, είναι τόσο αθώοι που χρειάζονται ψυχίατρο.

Στο 70% των πολιτικών πράξεων, η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική «γάτας» για την κάλυψη της βρωμιάς. Αν χρησιμοποιούσαν πραγματικό χώμα, όπως κάνουν οι γάτες, ο Ολυμπος θα φαινόταν δίπλα του σαν λόφος.

Θα ήταν άδικο να μη σημειώσουμε και τη βοήθεια που προσφέρει στην κυβέρνηση ο κ. Καραμανλής, που, αντί να καταδικάσει το έγκλημα της δηλητηρίασης και θανάτου Ελλήνων στρατιωτών, βρήκε, αυτή τη στιγμή (!), ίσως για να μη στενοχωρήσει τους προστάτες μας τους Αμερικανούς (!!), να ζητά να συγκεντρωθούμε στην πτώση του «Φάλκον».

Και μια και μιλάμε για παρούσα αντιπολίτευση, ας μιλήσουμε και για τη μέλλουσα. Για τον κ. Αβραμόπουλο, που, βγαίνοντας από τη Μητρόπολη Αθηνών, μετά τη δοξολογία της Πρωτοχρονιάς, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Κάθε αλλαγή αιώνα επιφορτίζει τις γενιές που διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα, με μεγάλες ευθύνες. Στο ξεκίνημα αυτής της καινούριας εποχής, να ευχηθούμε η χώρα μας να πάει μπροστά, να ανέβει ψηλότερα, ο λαός μας να ζει καλύτερα. Και είμαι σίγουρος ότι κάτι καινούριο προαναγγέλλεται, πιο αισιόδοξο, το οποίο και εύχομαι και θα προσπαθήσω να γίνει πραγματικότητα!!! Αμάν, υπονοούμενο.

Εαν με υποχρέωναν να χαρακτηρίσω την κατάσταση με δυο - τρεις λέξεις, θα έλεγα ότι κυριαρχεί ένα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ «αλαλούμ», για να καλυφτεί η εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ και του επιθετικού οργάνου τους, του ΝΑΤΟ. Εγραψα επιστημονικό αλαλούμ και το επιστημονικό με κεφαλαία, γιατί επιστήμη και αλαλούμ είναι δυο πράγματα εντελώς αντίθετα ή, τουλάχιστον, έπρεπε να είναι. Αλαλούμ είναι όταν ξεφεύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο και επακολουθούν διάφορα απρόοπτα. Συνήθως κωμικά. Οπως το να είσαι κομματάρχης χωρίς κόμμα, χωρίς καν τίτλο κόμματος και χωρίς πρόγραμμα. Το να θερίζει η λευχαιμία τους Ελληνες στρατιώτες και να υπάρχει κίνδυνος να γεννιούνται παιδιά - τέρατα, γιατί το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε «έξυπνες βόμβες» κι εσύ να είσαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην κινητοποιείς το λαό, καταγγέλλοντας το έγκλημα από τους δρόμους και τα μπαλκόνια, αλλά να ζητάς, αυτή τη στιγμή, διαλεύκανση της υπόθεσης «Φάλκον», ίσως αυτό να μην είναι καθαρό αλαλούμ, αλλά η αξιολόγηση των γεγονότων είναι τόσο λάθος, που μοιάζει σαν αποτυχημένη προσπάθεια για αλαλούμ.

Το αλαλούμ, μου ήρθε στο μυαλό, καθώς άκουγα τα νέα. Γέμισε το κεφάλι μου με αριθμούς και πληροφορίες για το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Ακουσα τους ξένους στρατιωτικούς με το φόβο στα μάτια και το ζορισμένο χαμόγελο στο στόμα να δίνουν συνεντεύξεις και να μιλάνε για τα μέτρα που θα παρθούν για την προστασία της ζωής τους. Αλλος έλεγε ότι θα μάθουν ποια είναι τα επικίνδυνα μέρη απ' αυτά που έχουν βομβαρδιστεί για να μην πίνουν νερό από εκείνη την περιοχή κι άλλοι ήταν ευχαριστημένοι γιατί θα τους εξέταζαν.

Τι θα γίνει; Η ανθρωποσφαγή στο βωμό του χρήματος άρχισε. Τι θα κάνουμε; Θα πάμε σε αίθουσα αναμονής, περιμένοντας τη σειρά μας; `Η θα ενωθούμε κάτω από τη σημαία ενός πανίσχυρου Λαϊκού Μετώπου, να παλέψουμε κυριολεκτικά για τη ΖΩΗ ΜΑΣ;


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ