Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνιστικά «πυρά» από τις φιλειρηνικές δυνάμεις της χώρας

Μια πραγματική θύελλα αντιδράσεων, με δεκάδες κινητοποιήσεις μέσα στη βδομάδα σε όλη τη χώρα, διαδέχεται το αρχικό μούδιασμα που προκάλεσαν οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, με τις οποίες το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε ανηλεώς τη Γιουγκοσλαβία επί 78 μέρες.

Η φρίκη μόλις τώρα αρχίζει να ξεδιπλώνεται προειδοποιούν ειδικοί επιστήμονες, καταγγέλλοντας πως οι υπεύθυνοι - εν προκειμένω οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ - όχι μόνο γνώριζαν τι όπλα χρησιμοποιούν, αλλά είχαν πλήρη επίγνωση και των συνεπειών τους. Οι εκτιμήσεις τους προϊδεάζουν για ένα νέο μακελειό τα επόμενα χρόνια, οπότε και αναμένεται να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα σε όσους έχουν προσβληθεί από ραδιενέργεια, πρώτα και κύρια στους κατοίκους των περιοχών που βρέθηκαν στο στόχαστρο των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών.

Κι ενώ η πραγματικότητα καθιστά εν δυνάμει καρκινοπαθείς όλους όσοι βρέθηκαν ή βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία, μεταξύ των οποίων Ελληνες στρατιώτες αλλά και φοιτητές, οι ένοχοι σφυρίζουν αδιάφορα. Μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να προκαλεί στην προσπάθειά της να διασκεδάσει την ανησυχία της κοινής γνώμης, να υποβαθμίσει το μέγεθος του προβλήματος, να καθησυχάσει. Μπροστά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που συμμετέχει, αδιαφορεί για την τύχη των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται κυριολεκτικά «στο στόμα του λύκου», αρνούμενη να ικανοποιήσει το αίτημα άμεσης απόσυρσής τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει ψελλίσει ούτε λέξη διαμαρτυρίας προς τους «συμμάχους» της, δεν έχει αρθρώσει λέξη στα πλαίσια της ΕΕ για τη λήψη μέτρων αποκατάστασης του περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία και την ευρύτερη περιοχή.

Στην αντίπερα όχθη, δεκάδες μαζικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις απευθύνουν δριμύ «κατηγορώ» στην κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ, καλούν τον ελληνικό λαό να απαντήσει εντείνοντας την αντιιμπεριαλιστική του πάλη, να αφοπλίσει τους εγκληματίες της νέας τάξης πραγμάτων. Ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της αποσύροντας άμεσα τους Ελληνες στρατιώτες από τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και τους Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκεί. Απαιτούν να παρθούν μέτρα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τους ίδιους που προκάλεσαν την καταστροφή. Υψώνουν τη φωνή τους και ζητούν καταστροφή των πυρηνικών όπλων, κατάργηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων που υπάρχουν και στην Ελλάδα και τελικά διάλυση του πολεμοκάπηλου αυτού μηχανισμού.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται κόμματα και μεμονωμένοι βουλευτές. Το ΚΚΕ κατέθεσε και δεύτερη Ερώτηση, Επίκαιρη αυτή τη φορά, στη Βουλή, ενώ απευθύνει κάλεσμα στον ελληνικό λαό να δώσει δυναμική μαζική απάντηση με την πάλη του, σημειώνοντας πως πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Το εύρος της ανησυχίας μαρτυρούν και οι αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, ήδη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός.

Οι αντιδράσεις βέβαια δεν περιορίζονται στη φραστική διατύπωσή τους. Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται μια σειρά εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα σε αντιιμπεριαλιστική αντιΝΑΤΟική κατεύθυνση. Με συσκέψεις, πικετοφορίες, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, ο ελληνικός λαός θα εκφράσει και εμπράκτως την ανησυχία, την οργή αλλά και τις αγωνιστικές του διαθέσεις, θα απαιτήσει «Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα», αίτημα που αποκτά κυριολεκτικά ζωτική σημασία.

Στα πλαίσια αυτά, σήμερα Τρίτη η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Επίσης, σήμερα στα Χανιά, στις 7μ.μ., στην πλατεία Αγοράς, θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία από την Επιτροπή Ειρήνης και τη ΝΔΕ. Ακόμα, σήμερα στο Λασίθι, στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου, στις 6μ.μ., διοργανώνεται συγκέντρωση από την Επιτροπή Ειρήνης.

Την Πέμπτη η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καλεί στο συλλαλητήριο που διοργανώνει, στις 6μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Την ίδια μέρα στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, στις 6.30μ.μ. από την Επιτροπή Ειρήνης, το ΠΑΜΕ και τη ΝΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ