Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αγνοια δηλώνει ο στρατός για κρούσματα του «συνδρόμου Βαλκανίων»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

«Αδυνατισμένος» καταφθάνει στο Βελιγράδι ο απόηχος του σάλου που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη γύρω από το λεγόμενο σύνδρομο των Βαλκανίων. Χτες, ο γιουγκοσλαβικός στρατός εξέφρασε άγνοια για την ύπαρξη οποιουδήποτε κρούσματος μόλυνσης Γιουγκοσλάβου στρατιώτη από πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο, ενώ αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Σερβίας, ο Μίροσλαβ Σίμιτς, έκανε έκκληση προς υπηρεσίες του ΟΗΕ και ξένους επιστήμονες προκειμένου να συνδράμουν τη Σερβία στις δαπανηρές προσπάθειες απολύμανσης εκείνων των τοποθεσιών που έχουν βομβαρδιστεί με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

«Μολονότι δεν καταγράψαμε αυξημένη ακτινοβολία, πρέπει να απολυμανθούν το συντομότερο οι τοποθεσίες στη νότια Σερβία, όπου περίπου 400.000 άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε έναν πιθανό κίνδυνο ακτινοβολίας, όπως και η πανίδα και η χλωρίδα και ο υδροφόρος ορίζοντας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σίμιτς στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Τανγιούγκ». Ο Σίμιτς ανακοίνωσε μάλιστα πως Αλβανοί κάτοικοι του Μπρατόσελτσε ακόμη και αφού ενημερώθηκαν για τους κινδύνους επικίνδυνων ακτινοβολιών, παραβίασαν τον προστατευτικό κλοιό που είχε στήσει ο στρατός και βόσκησαν τα κοπάδια τους σε μολυσμένη τοποθεσία της περιοχής.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ντράναγκ Βελίτσκοβιτς, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού στρατού, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπουγιάνοβατς, ανακοίνωνε πως δε γνωρίζει την ύπαρξη κρούσματος του λεγόμενου συνδρόμου των Βαλκανίων σε Γιουγκοσλάβο στρατιώτη, προσθέτοντας πως ο στρατός έχει επισημάνει τουλάχιστον έξι τοποθεσίες στη Σερβία όπου ερρίφθησαν ΝΑΤΟικά βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, όπως στο όρος Πλατσκοβίτσα κοντά στην πόλη Βράνιε, και τα νότια σερβικά χωριά Μπόροβατς, Ρελιάν, Μπρατόσελτσε και Σβίνγιεστες. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνον ένα πρωτόγονο φράκτη, αλλά θα ασφαλίσουμε αυτές τις τοποθεσίες με στύλους από τσιμέντο και συρματοπλέγματα», κατέληξε ο Βελίτσκοβιτς.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο Μπερνάρ Κουσνέρ ζήτησε μόλις... χτες από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) να τον ενισχύσει με εμπειρογνώμονες για να διαπιστωθεί αν η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ έχει συνέπειες για την υγεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Απεμπλουτισμένος» ΝΑΤΟικός θάνατος (2008-10-01 00:00:00.0)
«Απεμπλουτισμένα» Βαλκάνια... (2005-08-07 00:00:00.0)
Δεν ιδρώνει το αυτί τους (2002-05-04 00:00:00.0)
Τι είναι και πώς σκοτώνει (2001-01-21 00:00:00.0)
«Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου κατά 30%» (2001-01-16 00:00:00.0)
Συσκέψεις, μελέτες και εκθέσεις για την... επικινδυνότητα των όπλων! (2001-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ