Σάββατο 4 Μάη 2002 - Κυριακή 5 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δεν ιδρώνει το αυτί τους

Επτά μωρά, παιδιά Ιταλών στρατιωτών που είχαν υπηρετήσει στη Βοσνία και στη Σομαλία, γεννήθηκαν με σοβαρές κινητικές, εγκεφαλικές και σκελετικές ανωμαλίες, αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα ενός Ιταλού δημοσιογράφου της δορυφορικής τηλεόρασης «Rai News 24». Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και με πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν πάρει μέρος στον πόλεμο του Περσικού. Οι άτυχοι στρατιώτες, σύμφωνα με την έρευνα, είχαν υπηρετήσει σε μονάδες όπου βρίσκονταν μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Η έρευνα σημειώνει, επίσης, ότι η Ιταλία διέθετε πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο από το 1985. Μετά την «ειρηνευτική» επέμβαση στη Σομαλία, πολλά απ' αυτά επιστράφηκαν στη χώρα και καταστράφηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, όπως στη Σαρδηνία. Εκεί, μεταξύ των βοσκών και των κατοίκων των περιοχών όπου καταστράφηκαν τα πυρομαχικά, έχουν καταγραφεί αυξημένα κρούσματα λευχαιμίας.

Πάντως, ούτε μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις ίδρωσε το αυτί της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, παρότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαθέτουν και να κάνουν χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ